BEAC - Az elsők

Életre kel a történelem

BEAC sporttörténeti kiállítás

Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben. A 20. század elején az egyesület a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált. Vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is. Fennállása óta 6 olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club elválaszthatatlanok egymástól. Nincs egyetemi sport a BEAC nélkül, és nincs BEAC az ELTE nélkül. A kiállítás az Egyetem és a Klub közös történelmének legszebb és legérdekesebb pillanataiba enged betekintést. Ezzel szeretnénk csatlakozni azon sportegyesületekhez, akik méltó módon kívánnak megemlékezni a kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről. Célunk megőrizni az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét.

Kiállításunkban az egyesület történetét olyan kiváló BEAC-osok érdemein és eredményein keresztül kívánjuk bemutatni, akik teljesítményükkel megbecsülést szereztek Magyarországnak, az egyetemi sportnak és méltán írták be úgy őket a történelemkönyvekbe, mint „ELSŐK”.

Ez a kiállítás róluk szól.

Fel a sportra!

A kiállítás helyszínei

Szakmai partnerek

elte elte_online magyar_nemzeti_muzeum nemzeti_sportkozpont pedagogiai_es_helytorteneti_gyujtemeny romer sportmuzeum