Asbóth József

Névjegy

Szombathely 1917. szeptember 18. - Ismaning 1986. szeptember 11.

Sportága: tenisz

Egyesülete: BEAC 1946-1948

Edzője: Csathó Béla (felfedezője: Dr. Fernádi Ferenc)

Polgári foglalkozása: teniszedző

1948 Wimbledon férfi egyes 3.
1947 Roland Garros férfi egyes 1. (Grand-Slam trófea)
1947 Roland Garros vegyes páros 3. (Körmöczy Zsuzsával)
28-szoros magyar bajnok (egyesben 13, férfi párosban 10, vegyes párosban 5)

Bár csak két éven át, 1946-1948 között viselte az E betűt és volt BEAC-os, ekkor ragyogott legfényesebben a magyar tenisz állócsillaga, aki 1947-ben, BEAC-os színekben nyerte a magyar tenisztörténelem első és eddigi egyetlen férfi egyéni Grand-Slam (Roland Garros) trófeáját.

Asbóth József már fiatalon a pálya mellé került, mint labdaszedő. A vonalon kívülről azonban hamar a vonalon belül találta magát. Az 1930-as évekre Európa már a lábai előtt hevert, 1938-tól tagja volt a Davis Kupában szereplő magyar csapatnak, 1942-ben pedig elsőnek rangsorolták az európai férfi mezőnyben.

Briliáns technikájú játékos volt, az elegancia uralta minden mozdulatát, de még öltözetét, megjelenését is. Könnyed játéka, kiemelkedő lábmunkája és páratlan tenyeres ütései rengeteg győzelmet szereztek számára.

Sajnos a második világháború közbeszólt, megakasztotta pályafutását, de legnagyobb sikerét a világégés után érte el. 1946 közepén a Budai Torna Egyletből Körmöczy Zsuzsával együtt érkezett a BEAC-ba a már sokszoros magyar bajnok, és éppen a BEAC-ban érte el élete legnagyobb sikerét, amikor 1947-ben, a Roland Garroson férfi egyéniben első helyezést ért el, amely mind a mai napig a legnagyobb magyar teniszsikernek számít. Az elődöntőben három szettben verte Tom Brown-t, az amerikai erőlista második helyezettjét. Majd a döntőben játszmaveszteség nélkül, ragyogó játékkal győzött a dél-afrikai Eric Sturgess ellen, ezzel először és utoljára emelhetett magasba egyéni számban magyar férfi Roland Garros kupát.

A trófea mellé ráadásul egy bronzot is kivívott, a szintén BEAC-os Körmöczy Zsuzsával vegyes párosban. Ezzel Körmöczy volt az első magyar nő, aki dobogóra állhatott Grand-Slam tornán.

Az 1948-as wimbledoni negyeddöntőben elért diadaláról a Népsport csak szuperlatívuszokban tudott beszámolni:

„Tizenötezer ember volt kíváncsi Wimbledonban arra a „Hungarian”-ra, aki a szakértők szerint a nagy verseny legszebb stílusú játékosa.. Leheletfinom keresztlabdákkal ütött el a hálóhoz befutó amerikai (szerk. Tom Brown) mellett. Felvonultatta a klasszikus tenisz minden szépségét, nem ismert elveszett labdát. Ilyen lábmunkát még nem láttak Wimbledonban! A közönség bámulatkitörései egymást követték, s a meccs végén a publikum a helyéről felugorva tapsolt, tombolt Asbóthnak. Hopman, az ausztrál, Asbóth vállát veregette. Ide figyelj, pajtás - mondta -, neked a fű az elemed!”

Éveken át a világ első 10 játékosa közé sorolták. Magyarországon sokáig nem talált legyőzőre, férfi egyesben 13, férfi párosban 10, vegyes párosban pedig 5 bajnoki címet szerzett.

1948 végén véget ért a BEAC teniszsportjának nagy sikersorozata, Asbóth József, Körmöczy Zsuzsa és sok más kiváló játékos a Vasasba igazolt át. A távozók nem tudhattak róla, de megérezték a szakosztály megszüntetését. Asbóth József visszavonulása után edzői karrierjét Belgiumban kezdte, mint szövetségi kapitány, majd később Münchenbe költözött, és egészen 1986-ban bekövetkezett haláláig itt tevékenykedett, mint az Iphitos München edzője és magántréner.

K”rm”czy  - Asboth
Körmöczy Zsuzsával már a kezdetektől kitűnő vegyes párost alkottak
a_bbte teniszez‹i nyertek a g”d”ll‹i nemzetk”zi teniszversenyen, a korm nyz¢ aranyserleg‚tAsb¢th, a korm nyz¢n‚ v ndord¡j t K”rm”czy nyerte_1940-08-19_1
1940-ben a gödöllői nemzetközi teniszversenyen Asbóth a kormányzó aranyserlegét, a kormányzóné vándordíját pedig Körmöczy Zsuzsa hódította el
Asb¢thJ¢zsefet_nagy gy‹zelme ut n v llukon viszik le a lelkes rajong¢k_Balsz‚len Kiss Ferenc gratul l_1939-05-16
A vállukon viszik le Asbóth Józsefet nagy győzelme után
Asboth akcio_1
Asbóth játék közben
1947_BEAC_UTE csapatbajnoki d”nt‹ (2_Asb¢th, 3_µd m, 6_Straub, 7_Vad, 9_DallosII_1
A BEAC-UTE csapatbajnoki döntő 1947-ben (balról a 2. Asbóth József, 3. a magyar bajnok kosárlabda-csapat tagja, Ádám (Stolpa) András, 6. Straub János, 7. Vad, 9. Dallos II)
Asb¢th J¢zsef_1_1
Asbóth mindig jellegzetes, világos porcelánnadrágban játszotta mérkőzéseit