Rajczy-Rasztovich Imre

Névjegy

Szombathely 1911. november 8. - Buenos Aires 1978. március 31.

Sportága: vívás

Egyesülete: BEAC 1929-1940

Edzője: Dr. Gerentsér László

Polgári foglalkozása: minisztériumi köztisztviselő, az Argentin Olimpiai Bizottság titkára, vállalkozó

1937 Párizs kardcsapat világbajnok
1937 kard egyéni magyar bajnok
1936 Berlin kardcsapat olimpiai bajnok
1935 Lausanne kardcsapat Európa-bajnok
1935 Budapest kard egyéni és csapat kétszeres főiskolai világbajnok
1935 Lausanne kard egyéni EB-ezüstérmes
1934 Varsó kardcsapat Európa-bajnok

Rajczy Imre 1911. november 8-án született Szombathelyen, édesapja után eredeti nevén Rasztovich Imre. Miután középiskolai tanulmányait befejezte, a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karára iratkozott be, és a sport mellett a közéletben is felfigyeltek rá. Tíz éven keresztül a Magyar Nemzeti Diákszövetség vezértitkára volt, majd 1934-ben a Nemzetközi Főiskolások Világszövetségében a sportosztály vezetője lett. A Magyar Olimpiai Bizottságban titkárként segítette a szervezet munkáját.

A sport mindig kitüntetett helyet foglalt el az életében. Az egyetem megkezdése után rögtön beiratkozott a BEAC-ba, ahol Gerentsér László mester vezetése alatt kezdett versenyezni. Az eredmények sem maradtak el, 1934-ben a kardcsapat tagjaként aranyéremmel tért haza a varsói Európa-bajnokságról. Az 1935-ös budapesti főiskolai világbajnokságon Rajczy három színtéren bizonyított: a VB rendezőjeként egy sikeres világversenyt bonyolított le, egyéniben és csapatban pedig a dobogó legfelső fokára állhatott. Majd az Európa-bajnokságon csapatban megvédték bajnoki címüket.

Ilyen előzmények mellett 1936-ban joggal reménykedhettek egy sikeres berlini olimpiai szereplésben, de az arannyal kikövezett útra kemény küzdelem vezetett. A magyar csapat a selejtezők során kielemezte a vetélytársakat. Rajczy a Nemzeti Sportnak csak ennyit nyilatkozott:

„Amit láttam, az olaszok semmivel sem lettek jobbak, mint azelőtt. Nyugodtan alszom majd át az éjszakát. Velük szemben győznünk kell.”

A túlzott magabiztosság viszont majdnem az aranyba került. A döntőben végül a másik nagy vívónemzet, az olasz várta a magyar fiúkat, és a nagy rivális jobban kezdett, négyszer ragadták magukhoz az előnyt. Négyszer sikerült talpra állni, majd Kabos Endre egy egyórás asszóban - Anselmi, a zsűri olasz elnökének elfogult bíráskodása ellenére - megszerezte a vezetést a legjobb olasz, Marzi ellen. Ezt követően zsinórban szerezte a győzelmeket a magyar csapat, a döntő összecsapásban Rajczy Imre következett Masciotta ellen, amiről a kortárs média így írt:

“Rajczy az olasz Masciotta ellen feltartóztathatatlanul szerezte a kilencedik magyar győzelmet, hogy vele a magyar kardvívás újabb olimpiai sikerét érje el. Rajczy arcán lángol az öröm, mikor sisakját lekapja. A nézőtéren pedig elemi erővel harsog a huj, huj, hajrá, tombol az ünneplés.”

Egy év múlva, 1937-ben teljesedett ki Rajczy Imre pályafutása: 26 évesen a párizsi világbajnokságon a hőn áhított VB címet is sikerült megszerezni csapatban, majd az olaszországi San Remóban az Aranykard versenyen egyéniben is diadalmaskodott, így a világranglistán átvette a vezetést. Fiatal kora ellenére Európa-, világ- és olimpiai bajnokként vehette át a Pázmány Péter Tudományegyetem díszgyűrűjét, a Lovagkeresztet, a Signum Laudist és a Toldi Arany- és Ezüstérmet.

A II. világháború után elhagyta Magyarországot. Argentínában, Buenos Airesben találta meg a nyugalmat, ahol sportemberként tíz éven keresztül az argentin kardválogatottat edzette, titkárként pedig az Argentin Olimpiai Bizottságot segítette. Később a Hungaria magyar klub vívószakosztályának is elnöke lett. 1978. március 31-én, 67 éves korában érte utol a halál.

8_rajczy-rastovich_kelemen_kornel
Rajczy Imre (középen) Kelemen Kornél (jobbra) társaságában
1936berlin2_nagy
A berlini Porosz- és Bajor torony az Olimpiai Stadion előtt (fotó: Fortepan)
1936berlin3_nagy
A berlini Porosz- és Bajor torony az Olimpiai Stadion előtt (fotó: Fortepan)
1936berlin4_nagy
Olimpiai hangulat Berlinben (fotó: Fortepan)
2005-360-1
Ünneplő tömeg fogadja a hazaérkező olimpikonokat a Keleti-pályaudvarnál
A gy‹ztes kardcsapat 1936.
A magyar kardcsapat az 1936-os berlini olimpián (vívóruhában balról: Rajcsányi László, Kovács Pál, Rajczy Imre, Kabos Endre, Gerevich Aladár, Berczelly Tibor, középen világos öltönyben Kelemen Kornél az Országos Testnevelési Tanács elnöke)
kardcs1937VB_d”nt‹_sznete_vit‚z Uhlyanik,Jekelfalussy,Piller,Bay,Rozgonyi,Gerevich,H tszeghy_als¢_Rajczy,Maszlay,Rajcs nyi,Jeney aleln”k,Berczelly,Kov cs
Az 1937-es világbajnokságon győztes kardcsapat a döntő szünetében (fent balról: vitéz Uhlyárik, Jekelfalussy Piller, Bay Béla, Rozgonyi, Gerevich, Hátszeghy. Alsó sor balról: Rajczy Imre, Maszlay, Rajcsányi, Jeney alelnök, Berczelly, Kovács
A magyar kardvivo csapat gyozelme utan_(balrol_Kabos_Kov cs_Rajcs nyi_Berczelly_Rajczy)
A magyar kardvívó csapat győzelme után (balról Kabos, Kovács, Rajcsányi, Berczelly, Rajczy)