Csik Ferenc

Névjegy

Kaposvár 1913. december 12. - Sopron 1945. március 29.

Sportága: úszás

Egyesülete: BEAC 1931-1938

Edzője: Bárány István, Vértesy József

Polgári foglalkozása: orvos

1937 Párizs 100 m gyors, 200 m mell, 4*200 m gyors, 3* 100m vegyes Főiskolai világbajnok
1936 Berlin 100 m gyors olimpiai bajnok
1936 Berlin 4*200 m gyors olimpiai bronzérmes
1935 Budapest 100 m gyors, 4*200 m gyors, 3*100 m vegyes Főiskolai világbajnok
1934 Magdeburg 100 m gyors, 4*200 m gyors Európa-bajnok
19-szeres magyar bajnok

1936. augusztus 9. 15 óra 20 perc, Berlini Olimpiai Játékok, Schwimmstadion, a 100 méteres gyorsúszás döntője. Zúg a „huj-huj, hajrá!” a huszonötezres közönség soraiból. Csik Ferenc feláll a 7-es rajtkőre. Pluhár István rádióriporter első magyarként élőben közvetít olimpiáról, így egy ország szurkolhat együtt Ferkóért:

„Az indító már fent áll az asztalon, de a nézőtér nem akar elcsitulni. Olyan nagy az izgalom, hogy nem tudják az emberek a szájukat befogni… Elhangzik a vezényszó, hét test előregörbül, Ferkó jobbra néz, figyeli ellenfeleit, nagy ugrással bent van a vízben. Ferkó az amerikaiakkal tartja az iramot és Taguchival van egy vonalban. Yusa most érinti a falat, Arai most, Ferkó harmadiknak fordulva jön előre! Gyere Ferkó, gyere, gyere! Még egyelőre a harmadik helyen van, pompásan küzd. Most egy vonalban van a japánnal, úgy látom, hogy még talán Yusa-t is megelőzi! Ferkó, Ferkó, most bele! Az utolsó métereken van, és ebben a pillanatban ő ütött be elsőnek! Én úgy láttam, hogy első volt!”

Tombol a közönség, Csikhoz odarohannak, csókolják, kihúzzák a vízből és mámorban úszik a stadion. A verseny után „Ferkó” ezzel zárja a vele készülő interjút:

„A verseny után a világ legboldogabb embere voltam és maradok egy darabig!”

Csik Ferenc édesapja az első világháborúban, Ferkó egyéves korában halt meg, a fiút ezért nagybátyja örökbe fogadta. Érettségije után orvostanhallgató lett, így került Keszthelyről Budapestre. Már az első évében, 1931-ben beiratkozott a BEAC-ba, ekkortól minden reggel két órát úszott, néha vízilabdázott is. Az egy évvel későbbi los angeles-i olimpiai hírekre ábrándozva ezt mondta: „A legközelebbi olimpiára valahogy el kellene menni!”

Ezért szinte mindent el is követett; 1934-ben Magdeburgban az Európa bajnokságon 2 aranyérmet nyert, Párizsban a Grand Prix győztese, majd magyar bajnok lett. Ebben az évben összesen 55 versenyen indult. 1935-ben a budapesti rendezésű Főiskolai Világbajnokságon három aranyérmet is nyert.

Az 1936-os berlini olimpián beteljesült a vágya, a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett, mely mellé még egy bronzérmet is szerzett a 4×200 méteres gyorsúszó váltó tagjaként, ahol a szintén BEAC-os, Lengyel Árpáddal úszott együtt.

Olimpiai győzelme után egy évvel avatták doktorrá, 1939-ben pedig visszavonult a sporttól, de hamarosan a Képes Sport szerkesztője, a magyar válogatott edzője lett, és rövid jegyesség után feleségül vette Philippovich Feodórát. Míg a II. világháború alatt sok kollégája külföldre menekült, ő végig katonaorvosként dolgozott itthon. 1945 márciusában, a háború végnapjaiban, a soproni kórházból egy állandó betege otthonába ment, beadta neki az injekciót, de a riadókor nem ment le az óvóhelyre. Légitámadásban hunyt el harmincegy évesen. A többi áldozattal együtt ideiglenesen közös sírba temették. Két évvel később Keszthelyen temették újra, ekkor Hajós Alfréd, az első magyar gyorsúszó olimpiai bajnok tartott megható búcsúbeszédet.

Cs¡k  Ferenc  akci¢ 01
Csik célba érésének pillanata
Cs¡k  Ferenc  a c‚lba‚r‚s ut n 02 - 1936. Berlin
Ferkót szinte kihúzzák a vízből
Cs¡k  Ferenc  a berlini gy‹zelme ut n  04,fick,kelemengratul l
Csik Ferenc a győzelme után, baloldalon az amerikai Peter Fick, és Kelemen Kornél, az Országos Testnevelési Tanács elnöke, korábbi BEAC ifjúsági elnök gratulál
csik_ferenc_den_ouden
Willy den Ouden, a holland úszónő boldogan szorítja meg Csik Ferenc kezét. A baloldalon fent mosolygó arc Bárány Istváné, Ouden pedig ifj. Horthy Miklóst takarja
Csik Ferenc a gy”zelem utan 01
Csik a győzelme után a japán ezüstérmes Masanori Yusa-val. Baloldalon Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter, és ifjabb Horthy Miklós a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja gratulál.
csik3_1
A győzelmi emelvényen. Az ezüstérmet végül Masanori Yusa, míg a bronzérmet Shigeo Arai szerezte meg
Cs¡k  Ferenc  a berlini gy‹zelme ut n  03
Csik Ferenc a gy”zelem utan 04
A mindig mosolygós Csik Ferenc ünnepelt sztár lett győzelme után
Csik_ferenc_a p rizsi grand prix 100m-es gyors nagyd¡j gy‹ztese_1934-07-4
A párizsi Grand Prix győzteseként 1934-ben
gyorsuszovalto_drAbayNemesOszkar,drLengyelArpad,drCsikFerenc,Gr¢f™d”n
Arany mellé bronz - A 4x200 méteres gyorsúszó-váltó bronzérmet szerzett (balról: Abay Nemes Oszkár, Lengyel Árpád (BEAC), Csik Ferenc (BEAC), Gróf Ödön
csik_szepesbela
Szepes Béla karikatúrája Csik Ferencről az „Így győztök ti” c. könyvében