Harcművészet szakosztály

Bemutatkozás

A harcművészet testben és lélekben is formál, erősít. Örökérvényű mondás ez, amelyet minden sport iránt érdeklődő ELTE-s hallgató figyelmébe ajánlunk.

Az ELTE-BEAC Harcművészeti szakosztálya sok szeretettel vár mindenkit, aki rendszeresen élne a testmozgás élvezete által nyújtott örömökkel, és úgy érzi, hogy ezt elsősorban a harcművészetek világán belül találhatja meg.

A cél, hogy újfajta sportolási, életszemléleti, életmódbeli lehetőségekkel gyarapítsuk az ELTE-s hallgatók ismereteit, lehetőségeit.

Jelenleg választható sportágaink:

 • Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung fu
 • Goju-ryu karate
 • Muay thai
 • Brazil jiu-jiitsu

Várunk mindenkit, aki ki szeretné próbálni magát az fenti sportokban, és érdeklődik a távol-keleti kultúra iránt.

Sportágaink

Box

Ha érdekelnek a küzdősportok, ha szeretnéd elsajátítani a box technikáját, ha szeretnél fitt maradni, erősödni vagy fogyni az egyetem mellett, akkor ott a helyed a BEAC Box edzésein.

Miért ajánljuk?

 • A box segít az önbizalom és önuralom növelésében.
 • Segít a stressz levezetésben.
 • Fizikai és mentális erőnlétet ad.
 • A koncentrációt és a győzni akarást fejleszti.
 • Önvédelmi alapokat biztosít.
 • A sportolás egészséges!

Eddz egy jó hangulatú, baráti légkörben! A bunyó nem kötelező, de van rá lehetőség!

 

Muay thai

“Úgy kell edzened, mint egy thai, ahhoz, hogy úgy tudj harcolni, mint egy thai.” (thaiföldi közmondás).

Szerencsés helyzetben vagy, mert Neked ehhez most nem kell mást tenned, mint ellátogatni egy ELTE-BEAC-os edzésre…

Ennek az ezeréves thai sportágnak, a muay thai-nak esetében nagyon „letisztult” mozgásformák, komplex rendszeréről van szó. Hamar rögzülnek benned az alapok, aminek következtében éles helyzetben önvédelemre fel lehet használni az edzéseken tanult gyakorlatokat – ez többek között a nők számára jelenthet hatalmas előnyt és segítséget. A muai thai-nak nagymértékű önbizalom növelő hatása van, mivel a technikák pontos elsajátítása a küzdelmek során történik.

A foglalkozásokat Sebők Máté, az ELTE rekreáció szakos hallgatója tartja. Íme, Máté néhány eredménye a teljesség igénye nélkül:

 • 2003 – Amatőr junior thaibox világbajnok II. helyezett, WPKC szövetség
 • 2004 – Amatőr felnőtt thaibox Európa-bajnoki II. helyezett, WPKC szövetség
 • 2006 – Profi kickbox világbajnok II. helyezett, WPKC szövetség
 • 2006 – Amatőr felnőtt világbajnok II. helyezett, WPKC szövetség
 • 2009 – Amatőr felnőtt Európa Kupa II. helyezett, WKA szövetség

A cél egy komoly versenyzői gárda kinevelése, ám természetesen Máté a hobbiszinten sportolni vágyókat is várja.

Az órák elsősorban azoknak a fiúknak és lányoknak ajánlottak, akik eredményesen, mégis egészséges keretek között kívánnak megszabadulni súlyfeleslegüktől, valamint, rövid időn belül hatékony önvédelmi technikákat szeretnének megtanulni. Az edzések kemények, intenzívek, viszont a befektetett munka eredménye hamar megmutatkozik!

Miért ajánljuk?

 • Profi edzőtől tanulhatsz
 • Kiváló csapat tagja lehetsz
 • Pontosságra, jó alapokra fogsz építkezni, így akár az önvédelemben is alkalmazhatod
 • Kitartásodra garantáltan szükség lesz, de a kihívást élvezni fogod!

Brazil jiu-jitsu

“Ha azt akarod, hogy eltörjék a karjaidat és jól szétrúgják a fenekedet, gyere hozzánk Brazil Jiu-jitsut edzeni” (Carlos Gracie alapítómester, hirdetése Brazíliában, 1900-as évek elején). No, ne ijedj meg, azért persze nem a végtagtörések a legjellemzőbbek a tréningekre…

…sokkal inkább a nagyszerű hangulat és a mozgás közben felszabaduló energiák fantasztikus érzése. Ez egy igazi adrenalin-fröccsöt biztosító küzdősport, amiben olyan technikai tudást és erőnlétet szerezhet meg az ember, amivel szinte csak az ország legjobbjai rendelkeznek. Idővel rá lehet unni a sok állóképességi edzésre meg a konditeremre, márpedig a vizsgaidőszakban is jó néha kiengedni a fáradt gőzt, ugye? Jó hírünk van!

A Brazil jiu-jitsu egy földharcra épülő, rendkívül hatékony küzdősport, amelyben egyaránt fontos a technikai tudás és az erőnlét megszerzése. A Brazil jiu-jitsu jó fizikai erőnlétet, magabiztosságot eredményez, edzéseink pedig kiváló hangulatban zajlanak a Bogdánfy úti ELTE Sporttelepen. Mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szintet, akár kezdő, akár versenyző szeretne lenni.

Nagy vonalakban a következőképpen képzeljétek el ezt a sportot: A brazil jiu-jiitsu sportirányzata földharc irányzat, amiben ütések és rúgások nélkül küzdünk a másikkal. Az alapgondolat az, hogy ha le akarunk győzni egy nagyobb és erősebb támadót, akkor minél közelebb kell kerülni hozzá, ezáltal minimalizálhatjuk a támadóerejét. Ezután a földre kell őt vinni, ahol feladásra kényszerítő technikák sokasága áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a támadót jobb belátásra bírjuk. Aztán a földön számtalan manőverezési lehetőségünk van, hogy ún. domináns pozícióba kerüljünk, vagyis, hogy az ellenfél ne tudjon (vagy csak minimálisan tudjon) minket megsebesíteni.

Nemzetközi sikereket elért oktatók, Magyarország vezető klubjának föld- és ketrecharcosai várnak a vállalkozó szelleműekre, hogy nemre való tekintet nélkül megismerkedhessenek ezzel a kemény sporttal.

Gyere és próbáld ki Te is!

Miért ajánljuk?

 • Fontos a jó technika, melyet fokozatosan el tudsz majd sajátítani
 • Jó hangulatú, ám kemény edzéseken vehetsz részt
 • Akkor sem veszítesz, ha „alul” maradsz
 • Önbizalmat ad

Kick-box

Sportolnál, de nem tudod, mit? Látogass el az ELTE Kick-boksz edzéseire és sajátítsd el a sportág technikáit, tartsd magad jó kondícióban, vagy ha már jól megy, akár küzdelmekben is kipróbálhatod magad. Ez egy olyan sport, ahol a kondíciónak, az ütés-rúgás kombinációk gyakorlásának is nagyon fontos szerepük van, tehát ha az egész tested át akarod mozgatni, feszes izomzatot szeretnél, látogass el edzéseinkre! Lányok, fiúk gyertek bátran, és legyetek az ELTE Kick-boksz csapatának tagjai.

Az edzéseket Németh Márk fogja vezetni, aki hallgatóként a világ egyik legsikeresebb csapatánál a Király Team-nél versenyez. „A kick-box egy olyan sport, ami tökéletesen ötvözi a rúgó technikákat és a box technikákat is, ezért az egész testet átmozgatja.  Az edzés programot a csapattól függően fogjuk összeállítani, szóval senki ne féljen, hogy nem tudja majd megcsinálni a feladatokat.

Ha kiszeretnél kapcsolódni, mert kiborít a sok tanulás, barát, vagy barátnő gyere le edzeni és már is elfelejted a problémákat, elütjük az időt. Fiúk és lányok egyaránt jöhettek!

Miért ajánljuk?

 • Igazán „ütős” sport
 • Lányok és fiúk is űzhetik
 • A kemény rúgások, ütések levezetik a feszültséget
 • Rendszeres gyakorlása feszes, szálkás izomzatot eredményez

Kung Fu

Az Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung Fu sok száz éves múltra tekint vissza. A kínai Honan tartományban található világhírű Shaolin kolostorból indult hódító útjára. Magyarországra Sigung (nagymester) Tix Richárd hozta el az irányzatot, aki a jelenlegi stílusvezető nagymester, a Hongkongban élő Lee Kam Wing tanítványa volt. A magyar nagymester halála után, végrendelete szerint három tanítványa vette át a stílus vezetését, köztük sifu Liszka László, aki 1981 óta tanulmányozza a keleti harcművészeteket (Ju-Jutsu, Jiu-Jitsu, Ping Kune Do Gung fu, Thai-box, 1986-tól, Imádkozó Sáska Kung fu). Eddig felhalmozott tudását most az ELTE hallgatóinak és dolgozóinak szeretné tovább adni szakosztályunk oktatójaként. Ismerd meg ezt a gyönyörű pusztakezes, illetve fegyveres mozgáskultúrát, amely az imádkozó sáska hatékony harci modorára épül.

Akit a Sanda (kínai Full Contact) harc érdekel, azt is kipróbálhatja! A versenyeken a küzdelem emelt páston (90 cm) zajlik, a menetek 3X2 percesek. A nyak átkarolásán kívül minden dobás megengedett, ami nem feszíti az ízületeket. a pástról az ellenfelelt ki lehet lökni és le lehet dobni. Minden ütést, rúgást meg lehet fogni és földre lehet kényszeríteni az ellenfelet. Földharc, ízület feszítés nincs, tehát ráadásul még biztonságos is amellett, hogy kőkeményen lehet ütni és rúgni.

Aki a Kung fu – t, mint mozgásművészetet szeretné gyakorolni, de nem akar „verekedni”, az az egyéni és páros pusztakezes, valamint fegyveres formagyakorlatok (elképzelt ellenfél elleni koreografált mozgássorozat) tanulásával teheti teljesebbé a mozgáskultúráját. Mint minden kung fu irányzathoz, külön álló rendszerként, az imádkozó sáskához is tartozik két Chi kung mozgásrendszer. Ez önállóan is végezhető, rekreációra is kitűnően alkalmas mozgásforma. A Chi kung egy ősi, több ezer éves egészségmegőrző és erősítő gyakorlatsorozat. A légzés szabályozása közben végzett lassú nyújtó gyakorlat kiváló hatással van az izmokra és ízületekre, a belső szervek működésére, valamint belső energiánk (chi-nk) megőrzésére és megerősítésére.

Aki szeretne önmagával harmóniába kerülni és mozgását fejlesztve egy "öröm" mozgáskultúrát megtapasztalni, az a MediBall foglalkozásokon megtalálja a számítását. E mozgásforma, mely a Taiji Chi alapelveire épül, felszabadítja a testet és lelket. Művelhető öncélúan, csak a saját örömünkre, de társas és tömeg sportként is, valamint versenyszerűen kötött, előre meghatározott koreográfiai mozgássorként és háló feletti pontszerző játékként is.

Amellett, hogy a Kung fu, és a Kíni Mozgásművészetek fegyelmet és kitartást igényelnek, jó közösségformáló hatásuk is van. Nyári edzőtáboraink a kemény edzések és a nyugtató meditációk mellett bővelkednek bulikban, közös kirándulásokban, és olyan élményekban, melyeket még évek múlva is örömmel fogtok együtt feleleveníteni. Nem beszélve azokról a nagyobb volumenű rendezvényekről (Hong-Kong-i Nagymester évenkénti szemináriumai), melyeken Magyarország összes jelentős kung fu iskolája összejön és közösen fejleszti tovább tudását, valamint a stílus Magyar Bajnoki rendezvényei (Ahol a Magyar hagyományokkal is lehet ismerkedni)

A kung fu maga a gyakorlás. így megismerkedni is csak úgy tudsz vele igazán, ha ellátogatsz edzésünkre és kipróbálod. Ha felkeltettük érdeklődésed, keress minket a foglalkozások helyszínein! Közösségünk Téged is nagy szeretettel vár soraiban!

Miért ajánljuk?

 • Változatos, izgalmas edzések
 • Testi és mentális jól-létet és fejlődést érhetsz el
 • A mindennapokban is érezheted jótékony (szellemi) hatását
 • Ősi hagyományokra épülő, egész testet átmozgató sport

Goju-ryu karate

Minden bizonnyal sokat hallottatok a karatéról, akár a tévében, akár a való életben. Csoportunk lehetőséget kínál ennek a harcművészetnek a megismerésére.

Stílusunk az okinavai goju-ryu, több száz éves gyökerekkel rendelkező, a négy nagy ősi stílus (shoto-kan, shito-ryu, wado-Ryu, Goju-Ryu) egyike. Tradíció, tisztelet, fegyelem – mind-mind fontos elemei stílusuknak. Goju, mint a „kemény” és „lágy” szavak összetétele, az edzőtermen kívül is, az élet bármelyik területén hasznos része lehet problémamegoldó repertoárunknak, bármilyen szituációban.

Fontos, hogy a csoportunk a harcművészetként gyakorolja a karatét, aminek köszönhetően csakis kizárólag egy valakinél kell jobbnak lenned: Önmagadnál! Gyere és érd el az elérhetetlent, fogd meg a megközelíthetetlent, juss el önmagadhoz!

Az edzésekhez bárki csatlakozhat, kortól és nemtől függetlenül. Gyere, és próbáld ki!

Miért ajánljuk?

 • „Csupán” önmagadat kell legyőznöd
 • Az órák alatt a test-lélek-szellem harmóniájára törekszünk
 • Ősi gyökerekkel rendelkező, tradicionális sport

Adatok

Tanárelnök: Dr. Bárdos György
Szakosztályvezető: Ránky Márta
Szakosztályi facebook-oldal: ELTE-BEAC Harcművészeti Szakosztály

Edzők, kapcsolattartók:

Liszka László (Északi Hét Csillag Imádkozó Sáska Kung fu)
E-mail: [email protected]
Facebook: Tung SE

Sebők Máté (muay thai)
E-mail: [email protected]
Facebook-oldal: Sebők Máté aka Knowledge

Facebook-csoport: ELTE - BEAC White Brutal Warriors Muay Thai SE

Bence György (brazil jiu-jitsu)
E-mail: [email protected]
Facebook-csoport: Jitsu & Cápa on the BEAC

Németh Márk (kick-box)
E-mail: [email protected]
Facebook-csoport: ELTE Kick-box

Rozgonyi Áron (box)
E-mail:  [email protected]
Facebook-oldal: Grád Boxing Family

Horváth Judit és Novák Dóra (karate)
E-mail: [email protected][email protected]
Facebook-oldal: https://www.facebook.com/kdieltedojo/