Fbeventcover

A BEAC-120 ünnepi emlékév programjai

2018. 01. 31.
Fbeventcover

Számos eseménnyel és programmal készül klubunk a BEAC-120 emlékév megünneplésére!

Tavaly novemberben már hírt adtunk róla, hogy az 1898-as alapításra emlékezve 2017. november 5-től egészen 2018. november 5-ig tartó „BEAC-120” emlékévben változatos sporteseményekkel és kulturális programokkal eleveníti fel patinás történetét a BEAC. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy pontosan milyen programokkal is készülünk!

Az eseménysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkársága, Újbuda Önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem támogatásával jött létre.

A 120 évvel ezelőtt, az ELTE sportegyesületeként 1898. november 5-én alapított BEAC a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben. A 20. század elején az egyesület a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált. A XI. kerületi sportklub fennállása óta 6 olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak.

A BEAC olimpiai bajnokai 1912-Prokopp Sándor, 1936-Csik Ferenc, 1936-Rajczy Imre, 1952-Kovácsi Aladár, 1956-Hámori Jenő, 1968-Németh Angéla

A Klub 120 éves történetéről 2016 májusában „BEAC-Az elsők” címmel sporttörténeti vándorkiállítás nyílt, amely a BEAC 120. emlékévét alapozta meg. A kiállításban az egyesület 120 éves történetét olyan kiváló BEAC-osok érdemein és eredményein keresztül mutatjuk be, akik teljesítményükkel megbecsülést szereztek Magyarországnak, az egyetemi sportnak és méltán emlékezünk rájuk akár 120 év távlatából is. A kiállítás február 15-től Újbudán is bemutatkozik, az Albertfalvi Közösségi Házban.

A klub célja az átfogó megemlékezés sorozattal, hogy csatlakozzon azon sportegyesületekhez, akik méltó módon kívánnak megemlékezni a kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy 120 év elteltével jelenleg is egy aktív, 19 szakosztállyal és több mint 5200 sportolóval büszkélkedő egyetemi sportklubról beszélünk.

Az ELTE rektora, Dr. Borhy László és az Egyetem kancellárja, Dr. Scheuer Gyula védnökségével zajló emlékévben számos ünnepi programmal készül a BEAC.

Kiemelt programok:

    • Kerekasztal beszélgetés az emlékév jegyében
      Az újbudai kiállítás záróeseménye a Helytörténeti Műhely keretében megrendezendő kerekasztal beszélgetés lesz, ahol a BEAC egykori és jelenkori élsportolói mesélnek a klubban eltöltött éveikről. Az eseményen részt vesz Dömölky Lídia, olimpiai bajnok vívó, Mihályfi László, sokszoros magyar bajnok futó, valamint Csere Gáspár, a BEAC riói olimpikon maratoni futója is. A beszélgetést Baumstark Tibor sportújságíró vezeti.
      Helyszín: Albertfalvai Közösségi Ház 1116 Gyékényes u. 45-47.
      Időpont: 2018. március 27. 18:00
    • Városismereti séták
      2018 júniusában, illetve szeptember közepén városismereti sétákat szervezünk egykori BEAC-os helyszínekre.
    • Prokopp Sándor könyv
      A BEAC, Pestszentlőrinc és a magyar céllövészet első olimpiai bajnokának, Prokopp Sándornak életútját bemutató könyvet tervezünk kiadni, Dr. Prokopp László, az olimpiai bajnok fiának kezdeményezésére.
      A könyv ünnepélyes bemutatása 2018 júniusában, az ünnepi könyvhétre várható.
    • BEAC-120 című imázsfilm elkészítése
      Számos egykori és jelenkori BEAC-os kiválóságot, olimpikont, élsportolót szólaltatnánk meg, osszák meg személyes élményeiket, tapasztalataikat az ELTE és a BEAC sportéletéről.
    • Interjúsorozat készítése az emlékév kapcsán a klubhoz kötődő ikonikus közszereplőkkel, sportolókkal készül interjúsorozat. Többek között Korniss Péter, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, vagy Dömölky Lídia olimpiai bajnok vívó is mesél a BEAC-ban eltöltött, meghatározó éveiről.
    • Ünnepi közgyűlés - Az 1898. november 5-i alapító közgyűlésre emlékezve ünnepélyes közgyűlést tervezünk 2018. november 7-ére, ahol kitüntetések, díjak kerülnek átadásra. Az eseményt állófogadás követi.

Kiemelt sportesemények:

  • IX. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája
    A KEK – amelyet hagyományosan március első hétvégéjén az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén rendezünk meg – lehetőséget ad arra, hogy a felsőoktatási hallgatók a sporton keresztül élő kapcsolatot építhessenek ki egymással. A Kupa idén a futsal- és a kosárlabdatorna mellett már röplabda bajnoksággal is kiegészül, ezzel mindinkább multisport eseménnyé téve az összmagyar sportrendezvényt. További részletek a KEK-ről: http://kek.elte.hu/

  • Egyetemi Sport Nemzetközi Napja
    A hagyományokhoz híven az ELTE és a BEAC szeptember 20-án ELTE Inkluzív Sportnappal ünnepli az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját. A 3. alkalommal megrendezésre kerülő eseményen fogyatékossággal élő és ép diákok, hallgatók és érdeklődők sportolhatnak együtt, próbálhatják ki a legnépszerűbb parasportokat.

Emellett még számos további projekttel, köztük plakát-kampánnyal, színes kiadvánnyal, gálamérkőzéssel, 120 perces aerobikedzéssel, maratoni jóga gyakorlatsorral, kerekasztal-beszélgetésekkel, egyedi pólókkal és ajándéktárgyakkal készül a BEAC az ünnepi évre.

A további programokról folyamatosan hírt adunk honlapunkon, illetve Facebook-oldalunkon!

Magyarul is elérhető.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech