BEAC klubhaz 2

Újbudára érkezik a „BEAC – Az elsők” vándorkiállítás

2018. 01. 25.
BEAC klubhaz 2

Az idén 120 éves BEAC sporttörténeti vándorkiállítása február 15-től az Albertfalvi Közösségi Házban látogatható.

Az idén 120 éves BEAC sporttörténeti vándorkiállítása február közepétől az Albertfalvi Közösségi Házban látogatható.

2018-ban ünnepli fennállásának 120. évfordulóját az 1898. november 5-én alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), az Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete. Az egyesület a 20. század elején a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált. Vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is.

Fennállása óta 6 olimpiai bajnokot, több világ- és Európa-bajnokot, valamint több száz országos bajnokot adott Magyarországnak, jelenleg több mint 5200, többségében egyetemista és kerületi utánpótláskorú sportolóval büszkélkedhet.

A BEAC 12.000-es stadionja 1901-1973 között a mai Allee bevásárlóközpont helyén állt

A 14 részes kiállítás az egyesület történetét olyan kiváló BEAC-osok érdemein és eredményein keresztül kívánja bemutatni, akik teljesítményükkel megbecsülést szereztek Magyarországnak, az egyetemi sportnak és méltán írták be úgy őket a történelemkönyvekbe, mint „ELSŐK”.

BEAC-Fradi mérkőzés a BEAC pályán. Háttérben a Lágymányosi Dohánygyár

A BEAC a kezdetektől fogva Újbudán tevékenykedett. 1901 szeptemberében a főváros támogatásával nyitotta meg sportpályáját Lágymányoson, a mai Allee bevásárlóközpont helyén. Az ELTE 1972-ben kapta meg a hivatalos értesítést arról, hogy a BEAC Mező utcai sporttelepét lebontják, mert a helyén épül fel a Skála Áruház. A klub viszont nem költözött messze, továbbra is a 11. kerületben működik tovább. 1977-re készült el a Bogdánfy úti sporttelep, amely azóta is otthont ad a BEAC számára.

A BEAC 1977-ben átadott Bogdánfy úti sportpályája. Az atlétika- és labdarúgópálya a mai Tüskecsarnok helyén állt.

Az újbudai kötődés miatt az egyesület számára kiemelten fontos volt, hogy a klub történetét bemutató vándorkiállítás, a “BEAC – Az elsők” a XI. kerületiekhez is eljusson. Ennek megfelelően a kiállítás február 15-től másfél hónapon át az Albertfalvai Közösségi Házban kap helyet.

A BEAC 1932-ben avathatta fel a 615 öltözőszekrénnyel, 27 mosdóval és fürdővel, valamint központi fűtéssel ellátott klubházát a Mező utcai stadionban

A kiállítás megnyitására február 15-én, 14:00 órakor, ünnepélyes keretek között kerül sor az Albertfalvi Közösségi Házban. A megnyitón jelen lesz dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, Simon Gábor, a BEAC igazgatója, valamint kerületi iskolások és sportolók is.

A megnyitó Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/1606995412725908/

A kiállítás március végéig ingyenesen megtekinthető.

A tárlat online is megtekinthető az alábbi oldalon: https://www.beac.hu/beac-az-elsok-kiallitas/

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech