Hegyi futás

Walesben új szintre jutott Varga Dániel: a világ 100 legjobb hegyi futója között tartják számon!

2015. 09. 23.
Hegyi futás

Az ELTE Sashegyi Gepárdok csapatából beválogatott versenyzőnk 1 óra alatt teljesítette a 13 kilométeres, körönként 230 méternyi szintemelkedést tartalmazó távot. Összetettben férfi csapatunk a 15. helyen végzett.

Hegyi futás

Magasba jutott hegyi futókból álló válogatottunk a brit kalandozások során! A Parádfürdő-Kékestető útvonalat érintő nyári válogató során tizenhatan, az ELTE Sashegyi Gepárdok versenyzőjével, Varga Dániellel a soraikban kvalifikálták magukat a walesi világbajnokságra. Nemzeti csapatunkban a 6 felnőtt férfi, 3 felnőtt nő, 4 junior férfi és 3 junior lány kapott helyet, mellettük 3 kísérő utazott ki Llandudno városába. Az időjárás mindvégig kegyeibe fogadta versenyzőinket: külföldön tartózkodásunk során tisztán napos és napos-felhős időszakok váltották folyamatosan egymást. Dani 1:00:50 órás idejével a kategóriájában a 92. helyen ért célba, míg a csapatversenyben a 15. pozícióban végeztek. A folytatásban a mi fiunk világbajnoki élménybeszámolója következik:

"A szervezésben nem találtam kivetnivalót, minden gördülékenyen és kiszámítható módon zajlott. Sajnos a költséghatékonyság miatt a csütörtök és a vasárnapi nap egésze utazással telt. Ez nagyon fárasztó volt. Llandudno városában szállásoltak el minket, a tengerparton található régi, patinás hotelekben. Egy ország versenyzői egy hotelbe került, a másik ország versenyzői másik hotelbe.

A versenynek Észak-Wales és azon belül is Betws-y-Coed adott otthont. Pénteken került sor a pályabejárásra. Az előzetes pályavideóból egy viszonylag könnyű, jól futható pályára számítottunk. A pályával való személyes találkozás alapján viszont nehéz verseny, 'fájdalmas' körök vártak ránk. 230 méternyi volt a szintemelkedés egy körön belül és a férfiaknak három kört kellett teljesíteni, ami hozzávetőlegesen 13 kilométernek felelt meg. A pálya maga egy szélesebb erdei köves úttal indult, majd letérve köves, átfolyásokkal gazdagított szerpentin ösvényen kellett felfelé haladni. A csúcs előtt kissé mérséklődött az emelkedő, de a köves szakaszok mellé még a sár is bejelentkezett. Elég bizonytalannak tűnt, hogy ahová lépünk, ott mennyire fog elnyelni a "tenger". A tetőtől kissé lefelé egy nagyon szép kis tóhoz érkeztünk, majd egy lankásabb ösvényes szakasz után széles, köves és egyre meredekebb úttal zártuk a kört.

Izgalmas volt megtapasztalni a tesztoszterontól duzzadó nemzetközi rajtzónát, ahonnan mindenki csak úgy sprintelt kifelé. Én viszonylag hátra maradtam, mert nem igazán szeretem ezt a kezdeti felfordulást résztvevőként megélni. Az első körben óvatosan kezdtem, és annak ellenére, hogy a 3. körben már nagyon más volt a tempó és energiabefektetés érzete, egyenletes tempót sikerült produkálnom. Jellemző, hogy az emelkedőkön - ahol a szűk ösvényeken lehetett előzni - én mentem el versenyzőtársaim mellett, lefelé meg ők. A következő körben az emelkedőn sikerült véglegesíteni velük szemben a mezőnyben levő előnyömet. Lefelé való óvatosságomnak két oka volt: nem nagyon vagyok erre a 'downhill' világra rászocializálva, másfelől a soron következő hétvégén utazunk Berlinbe az ELTE Sashegyi Gepárdok csapatával maratont futni.

Összességében nagyon elfáradtam, pedig teljesen más igénybevételt éltem meg, mint pl. egy fel-le, vagy csak fel versenyben. Azt éreztem, a keringésem még bírná, de nem ment gyorsabban. Az időm 1:00:50 óra lett. A helyezésem alapján elmondhatom, hogy a világon a 92. legjobb hegyi futó vagyok ezen a távon. Fontosnak tartom kiemelni a családom és a munkahelyem érzelmi és időbeli, illetve csapattársaim és edzőm állandó sportszakmai támogatását!"

cheer2Cheerleading

Jó hangulatú edzőtáborral indította az őszt az ELTE Cheer Team! A folyamatos fejlődés érdekében idén is külföldi edzőkkel készült együtt Kovácsik Rita vezette Cheer Dance, valamint Cheerleading csapatunk. A sportág történelmében újabb mérföldkőhöz érkeztünk: a több mint félszáz érdeklődő aktivitása nagy lépést jelent az egyetemi sport és a cheerleading megítélésének szemszögéből.

Edzőik Katarina Kern Pirnat (szlovénia); Patrik Merbs (Cseh ország); Marty St Louis (Cseh ország); Johnatan Baran (USA)

janAtlétika

Kiállták a (tíz)próbát! Janecskó András mesteredző tanítványai csapatezüstig jutottak az összetett bajnokságok hétvégéjén Székesfehérvárott. Az országos bajnokságon hat kategóriában mérettek meg a női hét- és férfi tízpróbázók. Az ELTE ADSK színeiben induló versenyzőink közül felnőtt csapatunk érte el a legjobb eredményt: a Huszti, Bodorkós, Kútsági, Müllner kvartett a dobogó második fokára állt fel 13056 pontos összteljesítményével. Ugyancsak érmes helyezést ért el az utánpótlás korosztályban induló Bodorkós Tamás, aki a férfiak abszolút mezőnyében is beverekedte magát a top 10 közé.

Felnőtt férfi tízpróba csapat 2.hely ELTE ADSK. 13 056 pont (Huszti G., Bodorkós T., Kútsági B., Müllner N. )

Junior férfi tízpróba 5. Botka L. ELTE ADSK.4902 p

Utánpótlás férfi tízpróba 3.Bodorkós T. ELTE ADSK. 4101 p

Felnőtt férfi tízpróba 7.Huszti G.ELTE ADSK. 5010 p.; 9.Bodorkós T.ELTE ADSK. 4101 p; 10.Kútsági B. ELTE ADSK.3945 p; 11.Müllner N.ELTE ADSK. 3869 p

futiEgy pont választotta el a dobogó legfelső fokától a GEAC-BEAC-Ikarus trióját! Nagy várakozás előzte meg az idei országos csapatbajnokságot, amelyre az imént említett hármas címvédőként készülhetett - alighanem utoljára. A jövő évi versenyszabályzat értelmében egy csapatot két egyesület képviselhet, így Atlétikai Szakosztályunk és versenyzőik minden tőlük telhetőt megtettek a fényes búcsú érdekében. Dani Áron magabiztos versenyzéssel nyerte meg a 3000 méteres akadályfutást, Kenesei Zsanett egy kimerítő évad végén 800 és 1500 méteren is ezüstéremmel gyarapította gyűjteményét, míg Perjési Fanni a tőle már rég várt jó futással és egyéni csúccsal tette emlékezetessé a viadalt. A GEAC, a BEAC és az Ikarus atlétái végül a lehető legminimálisabb különbséggel maradtak el a végső győztestől, így egy szépen csillogó medáliával ünnepelték meg sokéves sikeres együttműködésüket.

indulas

Kosárlabda

Hét új érkezővel és felkészülési meccsek garmadájával készül élvonalba feljutó női kosárcsapatunk! Ugyan az Amatőr Nemzeti Bajnokság megnyerésében kulcsszerepet játszó Pusztai Sára, Pál Szandra, Süle Krisztina, Reiner Dóra, Horváth Szilvia “ötösfogat”, mégis alapos átalakult Balogh "Bubu" irányította együttesünk. Vezetőségünk elsősorban a center poszton erősítette meg a keretet: két, több éves első osztályú rutinnal is rendelkező magas játékossal erősödtünk. Lássuk "tételesen" is:

Érkezett: dr. Bagi Melinda (Vasas); Barnai Judit (MTK); Kádár Kinga (MTK, U18-as válogatott); Pusztai Petra (Vasas, U16-os válogatott); Király Lili (Csata DSE, volt U18-as válogatott); Gocsmann Ágota (Vasas); Zana Klaudia (saját nevelés, a serdülő döntő “gólkirálynője”)

Távozott: Szörényi Laura (Az Egyesült Államokban folytatja tanulmányait); Horváth Enikő (MAFC); Tóth Lili (MAFC); Brixel Mónika (TFSE); Szabó Flóra (külföldi szakmai gyakorlat fél évre, januárban visszavárjuk)

Időközben futószalagon zajlanak a edzőmérkőzések a nagy kihívást jelentő új szezonra! Előbb az MTK Budapest városmajori otthonába látogattak el lányaink, majd Pasaréten "dupla randiztak" a Vasas Akadémia legjobbjaival. Másodosztályú riválisaink ellen

(nők – felkészülési mérkőzés) MTK Budapest – ELTE-BEAC Újbuda 54-70 (14-17, 11-14, 14-26, 15-13)

(nők – felkészülési mérkőzés) Vasas Akadémia – BEAC Újbuda 55-62 (10-17, 17-15, 17-10, 11-20)

(nők – felkészülési mérkőzés) Vasas Akadémia – ELTE-BEAC Újbuda 57-37 (18-9, 13-13, 8-11, 18-4)

fiu keziKézilabda

Bravúrpontot szerzett férfi együttesünk a tavalyi bajnok ellen! A nagy rivális Külker SC-től elszenvedett kétgólos vereséget követően a Pestszentimrei SK II. ellen javított együttesünk a Budapest Bajnokság I/A. második fordulójában. Divéki Péter edzette csapatunk alaposan bekezdett a címvédő ellen: a találkozó első 10 percét követően 4-0-s állásról árulkodott az eredményjelző. Jött is az időkérés az ellenfél részéről: a sorok tisztázását követően a 16. minutumban már utol is érte fiainkat a regnáló bajnok. A félidő hátralevő részében javarészt felváltva estek a találatok, így a szünidőre nem meglepő módon döntetlennel vonultak pihenőre a felek. A fordulást követően sem változott drasztikusan a meccs összképe: hol egyik, hol másik együttes igyekezett nagyobb előnyt kialakítani - sikertelenül. A végjátékban úgy tűnt, ebből az adok-kapok stílusból a vendégek jönnek ki jobban, ám Balázs Ádám időn túli szabaddobás góljával a folytatás szemszögéből is igazán fontos, megérdemelt pontot tartottak itthon fiaink.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Külker SC – ELTE-BEAC 32-30

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) ELTE-BEAC – Pestszentimrei SK II. 25-25

Futsal

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A.) Corvinus Totallsport.com – ELTE-BEAC 3-1

Nagypályás labdarúgás

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC – Erzsébet S. K. 4-0

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Goldball '94 FC II. 3-2

(nők – BLSZ 3/4pályás Bajnokság) BEAC Hiúzok – Amazonok SE 2-4

mefob poloVízilabda

Pólósaink második szezonbeli mérkőzése is gólkülönbség javító győzelmet hozott! Szabó Attila vezette legénységünk a Budafokra látogatott a pontvadászat második fordulójában és rögvest az első negyedben nehéz helyzetbe hozta a csepeli ellenfelüket. Már 0-4-et mutatott az eredményjelző, mire az első hazai találat megszületett - igaz, az rögvest óriási lökést adott nekik. A második játékrésztől kezdve becsülettel mentek előre a csepeliek és fáradozásaikat siker koronázta: a harmadik negyed közepén már 5-6-os állást regisztráltak a bírók. A hazaiak lendülete azonban alábbhagyott és ezt pólós fiaink rögvest ki is használták: a kezdeményező és attraktív játékuk révén egyre nagyobbra nőtt az "olló" a két fél között. A nyolcgólos győzelemmel nem csupán a makulátlan mérleget őrizték meg Szabó Attiláék, hanem a +17-es gólkülönbségük is meglehetősen imponáló.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság) Csepeli VSE – ELTE-BEAC Vízilabda DSK 6-14 (0-4, 2-2, 3-4, 1-4)

honlapra_cikkbeNyereményjáték

Hatalmas érdeklődés övezte nyereményjátékunkat, egy híján 800-an töltöttétek ki kérdőívünket! A játékot lezártuk, a nyerteseket már e-mailben értesítettük. A helyesen válaszolók között egy Polar RS300x pulzusmérő karórát, egy 20.000 Forint értékű Nike kupont, egy BEAC-os melegítőt, illetve a BEAC webshop 25 darab termékét (2 sporttáska, 2 hátizsák, 6 póló, 6 törölköző, és 9 kulcstartó) sorsoltuk ki.

A 9 db kulcstartó nyertesei
Baranyai Zsolt | ÁJK/jogász
Bolgár Andrea | Vegyész
Gajdos Dóra | PPK/pszichológia
Gáspár Kolos
Mészáros Nikolett | TTK/Biológia
Prikidánovics Rita | BTK - germanisztika (skandinavisztika)
Ballai Viola Lilla Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
Bőhm Sára
Kornis Vivien | BTK - magyar

A 6 db törölköző nyertesei
Varga Olivér
Szegedi Réka | TTK/Környezettan
Bankó Bianka | BTK/Skandinavisztika
Szász Eszter | történelem
Németh Mónika | TÓK- tanító
Varga Eszter | PPK/pszichológia

A 6 db póló nyertesei
Káli Dominika | BTK/anglisztika
Takó Kinga
Rabb Natália | Társadalmi tanulmányok
Pető Bence | IK/Proginf Msc
Czvick Regina | TáTK
Vincze Kata | BTK-magyar

A 2 db hátizsák nyertesei
Micsinai Daniella
Néder Anita Krisztina | Természettudományi Kar / kémia alapszak

A 2 db sporttáska nyertesei
Bálint Boglárka | ÁJK/jogász
Pálinkás Tünde | ÁJTK igazságügyi igazgatási

A BEAC-os melegítő nyertese
Finta Gábor | Informatikai kar / programtervező informatikus

A Nike kupon nyertese
Rédecsi Bence | Btk, szlavisztika lengyel ba

A Polar rs300x pulzusmérő karóra nyertese
Korsós Dóra | TTK, biológia

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech