CP1 0559 1

Ünnepel a 125 éves BEAC: emléktábla avatással és sporttörténeti kiállítással indul az egyetemisták szezonja

2023. 09. 20.
CP1 0559 1

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club 2023-ban ünnepli alapításának 125. évfordulóját. A BEAC-125 emlékévben számos eseménnyel, programmal készül az egyesület, amelynek egyik kiemelt állomásaként szeptember 20-án egy sporttörténeti kiállítás megnyitója mellett emléktáblát állítottak Pluhár Istvánnak, a magyar rádiózás első sportriporterének.

A BEAC 125 évvel ezelőtt, 1898. november 5-én, báró Eötvös Loránd elnökletével alakult meg az ELTE (akkori nevén Budapesti Tudományegyetem) hallgatóinak és oktatóinak kezdeményezésére. A BEAC a kezdetektől fogva úttörő szerepet töltött be a magyar sportéletben. A 20. század elején az egyesület a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált és azóta is megszakítás nélkül működik. Az 1898-as alapításra emlékezve idén, a „BEAC-125” emlékévben változatos ünnepi eseményekkel és kulturális programokkal eleveníti fel patinás történetét a BEAC.

Z P1 0500 1

2023. szeptember 20-án, az Egyetemi Sport Nemzetközi Napján, ünnepi eseménysorozat részeként, Újbuda Önkormányzata és a HM Sportért Felelős Államtitkársága támogatásának, valamint a Nagy Béla Program és az ELTE közreműködésének köszönhetően emléktáblát állítottak Pluhár Istvánnak. A tábla méltó módon emlékezik meg korábbi válogatott labdarúgónkról, hazánk első rádiós sportriporteréről a 11. kerületi ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópálya újonnan átadott öltözőépületének homlokzatán. A Magyar Rádió sportriportereként jellegzetes, ellenállhatatlan közvetítéseivel rengeteg rajongót szerzett a magyar sportnak. Ő volt az első magyar rádióriporter, aki élőben közvetíthetett olimpiáról, így egy ország szurkolhatott együtt az 1936-os berlini olimpia 10 magyar aranyat szerző sportolóinak, köztük Csik Ferencnek, a BEAC úszó bajnokának.

CP1 0528 1

Az MLSZ támogatásával nemrég átadott öltözőépületben emellett egy látványos sporttörténeti kiállítás nyílt Kovács Gergely, Simon Gábor és Simó Szabolcs szerkesztésében A magyar Oxford: 125 éves a BEAC labdarúgócsapata címmel, melynek célja, hogy a mai fiatal sportolóknak, a labdarúgás és sportok iránt érdeklődőknek bemutassa a Labdarúgó Szakosztály 125 éves történetét; az MLSZ alapításától, a stadion építések, világháborúk, rendszerváltások, illetve az első osztályban való szereplések történetein keresztül, a válogatott játékosok és edzők pályafutásainak ismertetésével. A BEAC azon klubok közé kíván tartozni, akik büszkék történelmükre és ezért tesznek is az emlékek és a hagyományok megőrzése érdekében.

Sipos Jeno es Gyor Bela

A kiállítás mellett kialakításra került a pályát használó játékosok számára egy ingyenesen elérhető klubkönyvtár. A pályát használó ifjúsági-utánpótlás sportolók, egyetemisták, de az öregfiúk, old boy, veterán sportolók számára is érdekes olvasmányokat találhatnak karnyújtásnyi távolságra. Könyveket ajánlott fel többek között Holczer Ádám, magyar bajnok labdarúgó kapus, az ELTE Egyetemi Könyvtár, az MSÚSZ, az FTC, az MLSZ, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Magyar Olimpiai Akadémia, a GABÓ Kiadó, Inverz Média, Magvető, Jaffa Kiadó, Válasz Könyvek

DSC 3237 1

Az eseményen Dr. Scheuer Gyula, a házigazda ELTE kancellárja kiemelte, hogy „bár vannak egyetemek, akik szerencsésebbek sportlétesítmények tekintetében, ugyanakkor az MLSZ és az MKOSZ közreműködésével folyamatosan újulnak meg az ELTE sportlétesítményei, amelynek köszönhetően az egyetem sportélete nagyon komoly megújuláson mehet át.

Scheuer Gyula

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere szerint „az emberiséget az örökkévalóság és a halhatatlanság mindig is komolyan foglalkoztatta. Ezért külön öröm, hogy Újbuda Önkormányzata az emléktábla támogatásával hozzájárulhat ahhoz, hogy egy olyan sportolónak és sportriporternek állít emléket a klub, aki intézménye volt a sportnak.”

Laszlo Imre 2

Az emléktábla állítását a Nagy Béla Program is támogatta, amelynek kapcsán Dr. Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetsége köszönetét fejezte ki a klub felé, hogy nem csak a pálya viseli mostantól Pluhár István, az első rádiós sportriporter nevét, de egy méltó emléktábla is helyet kaphatott itt, az egykori Gamma-pályán, amelyre a sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek köszönhetően rá sem lehet ismerni.

Szollosi Gyorgy

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője úgy érzi, hogy „szinte hazajön, amikor a Pluhár-pályára érkezik, hiszen az MLSZ Öregfiúk Válogatott itt játssza mérkőzéseit.” A megvalósult klubkönyvtár kapcsán kiemelte, hogy milyen fontos ötlet valósult meg és nem véletlenül itt, egy egyetemi sportklub pályáján, ahol a test és az elme összekapcsolódik.

Sipos Jeno

Prof. Dr. Hamar Imre, a BEAC elnöke felelevenítette, hogy amikor egy futball-világhatalomban, Portugáliában járt, szinte minden TV-csatornán a foci volt a téma. Megdöbbentette az a tisztelet és az a kiemelt figyelem, amivel ezt a sportágat kezelték. Reméli, hogy a mai esemény is egy szép állomása annak az útnak, hogy a labdarúgásnak is olyan megítélése legyen hazánkban, mint a világ többi részén.

Hamar Imre2

Az emlékév keretében a következő ünnepi esemény a 2021-ben kiadott Én is BEAC-os vagyok c. interjúkötet folytatásának bemutatója lesz, amelyben ikonikus közszereplők és sportolók beszélnek pályájukról, sikereikről, az egyetemi sportklubnál eltöltött éveiről és azok meghatározó voltáról. A könyvbemutatóra a 2023. november 7-i ünnepi küldöttgyűlésen kerül sor az ELTE ÁJK Aula Magna termében, ahol emellett díjak átadására és ünnepi műsorra is számíthatnak a résztvevők.

CP1 0593 1

Galéria a BEAC Facebook-oldalán

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech