Beac konyvbemutato 001 thumb

Megjelent az Én is BEACOS vagyok című interjúkötet

2021. 11. 30.
Beac konyvbemutato 001 thumb

Az interjúkötetben 11 ikonikus közszereplő és sportoló beszél pályájáról, sikereiről és az egyetemi sportklubnál eltöltött éveiről: történeteik példát adnak küzdeni akarásból, kitartásból és elhivatottságból, miközben bemutatják a BEAC elmúlt 70 évét is.

A 123 éves Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) a magyar sportélet meghatározó szereplője. Az egyik legrégebbi hazai sportegyesületként a kezdetektől nagy hangsúlyt fektet mind a közösségi, mind az élsport népszerűsítésére. Tevékenységét és a sport iránti elkötelezettségét olimpiai, világ- és Európa-bajnokok mellett a közéletben kiemelkedően teljesítő személyiségek sora is bizonyítja, akik generációról generációra veszik át a stafétát, és őrzik tovább az Egyesület szellemiségét.

A sportklub még a 2018-as jubileumi évben interjúsorozatot készített Én is BEAC-os vagyok címmel. A sorozatban Balogh Judit „Bubu” 223-szoros válogatott kosárlabdázó, Dömölky Lídia világbajnok tőrvívó, Hámori Jenő olimpiai bajnok, Marosi József olimpiai ezüstérmes tőröző, Mihályfi László, sokszoros magyar bajnok atléta is visszaemlékezett a BEAC-ban eltöltött, meghatározó éveire. Megszólalt Erdődy Gábor egyetemi tanár, az ELTE korábbi rektorhelyettese, Horkay Ferenc egyetemi tanár, szívsebész, Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora, Korniss Péter Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus és Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke. A BEAC-os örökséget tovább vivő, ma aktív versenyzőket Csere Gáspár hosszútávfutó, az ELTE jelenlegi futónagykövete képviselte.

DSC3233

Az Egyesület az interjúkat – az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával, az MSÚSZ Nagy Béla Programjának keretében – könyvvé fűzte össze, amely ily módon a BEAC történetének több mint 70 évét mutatja be e sokoldalú és nagyszerű emberek személyes történetein keresztül. A beszélgetéseket Dajka Balázs, Gabay Balázs és Varró Annamária készítették, a kötetet Gorácz Anikó szerkesztette és 500 példányban nyomtatták ki, fekete-fehér és színes fotókkal.

Az elkészült kiadványt november 29-én az ELTE BTK-n mutatták be, a BEAC 2021-es tisztújító közgyűlése alkalmából. Az ünnepi rendezvényt Hamar Imre, a BEAC elnöke, az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese nyitotta meg.

BEAC könyvbemutató 003

"Eötvös Loránd bizonyára büszke lenne, ha látná, milyen nagyszerű eredményeket ért el 123 éve alatt az általa alapított sportegyesület” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, az EMMI sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, aki kiemelte a BEAC családias légkörét is.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben újra alakult és szorosabbra fonódott az Egyetem és a BEAC kapcsolata. Az Egyesület ez alatt az idő alatt középvállalat méretű intézménnyé nőtte ki magát, amelynek 3.5 milliárd Ft-os bevétele volt. Az ELTE támogatásával komoly fejlesztésekre került sor: közülük is a legjelentősebb a 2019-ben átadott, Mérnök utcai műfüves labdarúgópálya.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, a BEAC alelnöke örvendetesnek tartotta, hogy a két intézmény között az élsport és a tömegsport tekintetében továbbra is erős a kooperáció, Dénes Tamás, a Magyar Sportújságírók Szövetségének főtitkára pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a BEAC sportolói közül többen is részt vettek a sportújságírásban, ami nagyban hozzájárul a sportolás és az egészséges életmód népszerűsítéséhez.

DSC3228

A kötetet bemutató Simon Gábor arról beszélt, hogy az interjúalanyok minden időben a BEAC „Erényt és bátorságot” jelmondata szellemében építették és éltették tovább a Budapesti Egyetemi Atlétikai Clubot. "E sportolók és sportvezetők arról vallottak, hogy milyen volt és milyen még mai is e nagy múltú sportklub és egyben szellemi közösség tagja lenni – mondta a BEAC igazgatója. – Bár különböző generációkhoz tartoznak és eltér egymástól sportáguk, karrierjük és életútjuk is, összeköti őket a sport iránti szenvedély és elhivatottság, amelynek színtere hosszabb-rövidebb ideig a BEAC volt."

3

A köszöntők után a könyvben szereplők laudációja következett, Horkay Ferencet oklevéllel tüntették ki életművéért és a BEAC-hoz való hűségéért, majd kötetlen beszélgetésre került sor a jelenlévőkkel, akik dedikálták is a megjelent kiadványt. A rendezvényt Fazekas Erzsébet, a Sport TV műsorvezetője moderálta.

BEAC könyvbemutató 042

Forrás: elte.hu

Az interjúkötet megvásárolható ITT, a BEAC webshopjában.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech