Budapesti Sakkozásért Díj 2017 Bálna 251

Életmű díjat kapott sakk szakosztályunk mestere, Jakobetz László

2017. 04. 05.
Budapesti Sakkozásért Díj 2017 Bálna 251

A korábban Újbuda kiváló edzője díjjal kitüntetett mester most életműdíjjal tüntették ki sok évtizedes munkásságáért

Vezetőedzőnket, Jakobetz László FIDE-mestert Budapesti Sakkozásért Díjjal tüntették ki a Bálnában megtartott Tavaszi Fesztivál nemzetközi sakkverseny megnyitóján. A díj értékét növeli, hogy Portisch Lajos nemzetközi nagymesterrel, a Nemzet Sportolójával együtt vehette át.

Laci negyedszázada szolgálja klubunkat utánpótlásedzőként, s azt a hatalmas munkát, amit ő végez, más egyesületekben 4-5 személyre bízzák. Ezen kívül az elmúlt 35 év során - a feladványszerzés kivételével - minden sakktevékenységben nemzetközi vagy országos szintű eredményt ért el.

Díjához gratulálunk és még sok sikeres évtizedet kívánunk!

További szavak helyett álljon itt Szabolcsi János nemzetközi mester méltatása.

Jakobetz László (balról a második) Portisch Lajos (jobbról a második), és Matuska Miklós (jobb szélen) kitüntetettek társaságában

Szabolcsi János: Jakobetz László díjához

Jakobetz László 1967. március 6-án született Budapesten. Díja egy több mint negyedszázados, kiemelkedően eredményes edzői, szakírói és szervezői pályafutást ismer el. Korán abbahagyta a komolyabb versenysakkozást, jóllehet nagy tudása és biztos pozícióérzéke képessé tette volna a FIDE-mesterinél magasabb minősítés megszerzésére is. Záró értékszámával egyébként még mindig a 100 legjobb magyar sakkozó között lenne, ha versenyezne. Levelezési sakkozóként nemzetközi mesteri (SIM) cím birtokában világbajnoki döntőben is játszott.

Ő azonban hasznosabbnak ítélte, hogy életét a gyerekek sakkoktatása töltse ki, s azon kevesek közé tartozik, akik szakedzői diplomával rendelkeznek. Tanítványainak megszámlálhatatlanul hosszú sora, eredményeik, sakkszeretetük, kiváló csapatszellemük és sakkon kívüli feladataik magas színvonalú teljesítése mind Laci érdeme. A végeláthatatlan névsorból hadd emeljük ki először a nemzetközi címviselőket, olimpikonokat, magyar bajnokokat, akikkel NB I-be vezette csapatát: Gara Anita és Gara Tícia, Antal Gergely, Boros Dénes, Torma Róbert, Pintér Gábor, To Nhat Minh, Antal Ágnes, Dencsi Tibor, Radnai Ádám, Ngo Tan Don. Folytathatjuk a felsorolást Antók Dániellel, Martin Bélával, s a maiak közül a Grimm-testvérekkel, a Palczert-gyerekekkel, Görög Álmossal, Kozsik Bendével, Kelemen Szabolccsal, Zlotov Viktorral, Hajdu Márton Ábrissal – lehetetlen a teljesség igényével az egész listát felsorolni. Egyesületi edzései mindig zsúfoltak, mindig többen szeretnének járni hozzá, mint ahány embert fogadni tud.

Nem kevésbé jelentős szakírói tevékenysége. Alapvető könyvei e sorok írása közben itt sorakoznak az asztalomon, mint a sakkedző nélkülözhetetlen segédkönyvei. Rendszeresen használom 10x10 sakktesztjét, kiválóak megnyitási monográfiái a skandinávról és a szívének annyira kedves bécsi megnyitásról. Legendás edzője, Navarovszky László iránti tiszteletét Az aranykapitány kötetével fejezte ki. A Miért nem lettek profi sakkozók? és a Miért hagyják abba a nők a sakkot? című műveiben riporteri, szociográfusi és írói tehetségét villantotta fel.

Jakobetz László tevékenységének fontos területe a sakkszervezés. A Barcza-BEAC nevelőegyesületet tartja össze, edzi, szervezi, menedzseli. Keze alatt a legpénztelenebb utánpótlás-műhely vált a legjobbá. Számos ízben nyertek különféle bajnokságokat. Dél-Buda pezsgő sakkéletének ő a központja, de rendkívül eredményesen tevékenykedik budapesti és országos szinten is, korcsoportos bajnokainak és diákolimpiai győzteseinek száma vég nélküli.

És még nem beszéltünk a mindentudó sakktörténészről: a legnagyobb magyar sakk-könyvtár tulajdonosaként szakcikkei, lektorálásai száma ezer fölött van. A saját ötletből megvalósított szórakoztató sakkművelődéstörténeti játéka, valamint az általa szervezett és vezetett külföldi túrák is nagy népszerűségnek örvendenek.

Jakobetz László már eddig is hatalmas, maradandó életművet alkotott. Kívánunk neki még legalább ugyanilyen eredményes negyedszázadot!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech