GDM Global Grappling

Nem ismertek leküzdhetetlen akadályt küzdősportolóink!

2016. 02. 17.
GDM Global Grappling

Mindhárom indulónk dobogóra állt a Global Grappling versenysorozat budapesti, országos fordulójában: Páli Márk arany-, Kiss Tamás és Gölöncsér Dániel ezüstérmet szerzett a brazil jiu-jitsusok egész napos viadalán.

Páli Márk, Kiss Tamás és Gölöncsér Dániel országos sikere gondoskodott arról, hogy a brazil jiu-jitsu-ból is sikersportág váljon a ELTE-BEAC-on: versenyzőink kivétel nélkül érmet szereztek a több mint 400 fős mezőnyben. Körkapcsolásunkban az örömök mellé üröm is vegyül: utolsó pillanatban elért győzelmekről mind a futsalpálya, mind a pingpongasztal mellől beszámolhatunk; kosaras lányaink egy szoros első játékrész idejére komoly fejtörést okoztak nevesebb ellenfelüknek, ám a legnagyobb veszteséget a BEAC-ikon Ádám György halála jelenti.

IMG_5954Asztalitenisz

Idegenbe is nyerni járnak pingpongozóink: a listavezető sportiskolások is első számú csapatunk horgán akadtak! A lehető legerősebb összeállításban állt fel a Budapest Bajnokság II. legutóbbi játéknapjának rangadóját vívó KSI PPKO és ELTE-BEAC együttese. Kettősük nagy "készültsége" előre sugallta a mérkőzés fontosságát az idei pontvadászat végkimenetele szemszögéből. Ezt kiválóan tükrözte, hogy az összecsapások során végig fej-fej mellett haladtak a felek, így a semleges nézők legnagyobb örömére csak az utolsó párharc döntött a pontok elosztásáról. Addigra Szakály Áron, Eduardo Chartes, Hertelendy Amadó, Mészáros Bálint alkotta négyesfogatunk nyolc sikert gyűjtött össze, így a záró poénok eredményétől függetlenül a döntetlen már zsebükbe volt. Mieink azonban nagy nehézségek árán az utolsó labdameneteket is megnyerték, és minimális arányú győzelmükkel nem csupán beelőzték mostani riválisukat a tabellán, de nagy lépést tettek az első hely megszerzéséért.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) KSI PPKO – ELTE-BEAC 7-9

szarvasAtlétika

Lenne kedved szarvast űzni? Szedj össze egy váltóra való egységet és álljatok rajthoz április 9-én az ország legrégibb egyetemi versenyén és egyben leghosszabb MEFOB-ján! Március 13-ig tudjátok jelezni nevezési szándékotokat a 26. Bosch Szarvasűzők Váltóverseny hivatalos, most megújult honlapján, amelyen az Egertől Miskolcig tartó táv szakaszonkénti felosztásáról, a kategóriákról, a díjazásról, a szállásról, valamint a fontosabb tudnivalókról is tájékozódhattok. Az ELTE-BEAC Gepárdoknak már sikerült, kapjátok el ti is Bonit!

Cheerleading

Március 5-én ismét minden (férfi)szempár a BEAC Sportcsarnokban bemutatott látványos produkciókra szegeződik: jön a III. Cheer MEFOB! A Kárpát-medencei Egyetemek Kupájának budapesti állomásán a futsal torna keretein belül porondra lépő hölgyek négy kategóriában rukkolnak elő emlékezetes produkcióval: Partner Stunt; Group Stunt; Cheer Dance Double és a Cheer Dance Freestyle. Ezekből az első kettő az akrobatikus elemeket, dobásokat és emeléseket tartalmazó koreográfiákat tartalmaz, míg a második kettő pedig inkább táncos elemekre épül. A cheer dance egy fiatal sport Európában, ennek ellenére már több magyar egyetemnek – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Szent István Egyetem, Óbudai Egyetem, Nyugat-Magyarországi Egyetem, Miskolci Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem – is rendelkezik magas szaktudású csapattal.

A versenyen az Európai Cheer Szövetség Szlovéniából és Csehországból érkező hivatalosan kvalifikált bírói pontozzák a résztvevőket. Március 5-én a Cheer MEFOB napján a látványelemek mellett a sportági elméleti és gyakorlati képzésére, valamint egy kerekasztal beszélgetésre is sor kerül.

simiFutsal

Elérhető közelségbe került a negyedik helyezés U20-as fiataljaink számára! Közel egy hónapos szünet után lépett pályára Sajben Marcell vezette csapatunk, amelynek 12 fős keretében ezúttal is több új arcot fedezhettünk fel. Fiaink a játéknap első mérkőzését zöld asztal mellett nyerték meg: a REAC Sportiskola legjobbjai immáron második gyöngyösi megmérettetésüket is kihagyták. A folytatás már a játékról szólt - nem is akármilyen meccset hozott a házigazda Energia SC Futsal Gyöngyös elleni 40 perc. Zártan védekező együttesünk nem csupán jól bírta a vendéglátók által kapunkra gyakorolt nyomást, hanem az első félidő derekán két ízben is góllal zárt le 1-1 akciót. A továbbjutásért küzdő hazaik nagyobb sebességre kapcsoltak, ám a hálónk a második félidő elejéig érintetlen maradt. Egy nem várt egyéni hibával járó piros lap könnyen átírhatta volna a mérkőzés forgatókönyvét, de fiaink az emberhátrányos szituációt heroikusan védekezték ki. Az utolsó percekre a 19-re is lapot húztak a gyöngyösiek: létszámelőnyös helyzetet teremtettek és két perc alatt kétszer is betaláltak. Az igazi csattanót az utolsó másodperc szolgáltatta: utánpótlás meccseken különösen ritkaságszámba menő hajrágóllal Simon Viktor győzelemhez és újabb fontos pontokhoz segítette együttesünket.

A nap utolsó találkozójára Sajben Marcell cserére szánta el magát a kapuban és a hosszú eltiltásából visszatérő Kiss Bendi állt a gólvonalra. A két meccs közötti 10 perces pihenő meglehetősen kevésnek bizonyult csapatunk számára. Hiába védett Bendi is ihletett formában, még az ő extra teljesítménye se volt elég ahhoz, hogy a mieink szoros mérkőzést játszanak a Gödöllővel. A fáradtság egyre több egyéni hibához, s így a gödöllőiek 4-0-s sikeréhez vezetett. Az utolsó fordulóban, február 28-án Gödöllőn mérkőzünk meg a házigazda Gödöllő, a Ferihegy Sportakadémia és az FTC Futsal csapatával, ahol fiaink a 4. hely megtartását tűzték ki célul maguk elé.

(férfiak U20 – II., Közép-Kelet) ELTE-BEAC – Energia SC Gyöngyös 3-2

(férfiak U20 – II., Közép-Kelet) ELTE-BEAC – COVRITAS Futsal Team 0-4

(férfiak U20 – II., Közép-Kelet) ELTE-BEAC – REAC Sportiskola 3-0

(nők – NB II., Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Göcsej SK 1-1

KT Global GrapplingJiu-jitsu

Éremhalmozással indult az év a BEAC küzdősportolóinak! A Global Grappling versenysorozat budapesti, országos fordulójában több mint négyszáz induló között mérették meg magukat brazil jiu-jitsusaink. A pestszentimrei Sportkastélyban múlt szombaton megrendezett egész napos versenyen több számban is tatamira léptek versenyzőink.

A nap legnagyobb ELTE-s vonatkozású sikerét korábbi hallgatónk, Páli Márk érte el, aki a nogi, 90 kilogrammos kategóriában mindenkit maga mögé utasított jól felépített, technikás meccseivel. Gölöncsér Dániel az ELTE-BEAC Erőnlét és Fitnesz Szakosztály edzőjeként nagyon tudatosan felépített meccseivel menetelt lépésről lépésre előre, és élete első ilyen versenyén nogi kategóriában a 85 kilogrammosok között második helyezést ért el. A nogi 75 kilogrammos kategóriában is akadt érdekeltségünk: Kiss Tamás a fent említett versenyzőkhöz hasonlóan dobogóra, annak is a középső fokára állt fel.

11731883_916993278339077_1464156940332722218_o (1)Hastánc

Teljes testet átmozgató, de nem megterhelő mozgásra vágysz? Szeretnél egy összetartó közösség tagjává válni? Csatlakozz Molnár Ági sportszervezőnk és Papp Mariann sportösztöndíjasunk összefogta ELTE Oriental Hastánccsoporthoz, amely szeretettel várja kezdők és újrakezdők jelentkezését. Foglalkozásukat a már több ízben is keleti mesékkel körbelengett ELTE Mérnök utcai Sporttelepén tartják hétfőnként 19:30-20:30-ig. További információkhoz az ELTE Oriental Hastánccsoport Facebook-oldalán, valamint sportszervezőink e-mail elérhetőségén keresztül juthattok.

szívKosárlabda

A papírforma diadalmaskodott a többet ígérő első félidőt követően! Zsinórban a nyolcadik hazai körülmények között megvívott mérkőzésére készültek Balogh Judit tanítványai a női NB I. legutóbbi fordulójában, és az első 20 percet követően most hétvégén, a PINKK Pécsi 424 ellen álltak a győzelemhez. Irányítónk, Pusztai Sára és a légiósai közül ezúttal Drammeh-t kihagyó vendégek centere, Robertson-Warren pontpárbajával kezdődött a meccs. Játékmesterünk kétszer is gyönyörű tempóval vette be ellenfelünk kosarát. Süle Krisztina ponterős játékának köszönhetően még el-elléptünk a mecsekaljaiaktól, akik a betörések utáni leosztásokból szerzett egységek révén kapaszkodtak. Sőt, a felvonás hajrájában Sarok vette vállaira a vendégeket, találataival a PINKK ismét visszaszerezte a fórt. A mieink erőn felül tartották magukat, de nagy erősítést jelentett számukra a lelátóra megérkező MAFC korosztályos csapatának hangja. Mindez azt eredményezte, hogy továbbra is fej-fej mellett haladtak a csapatok: Ruják találatára Lili felelt szép duplával. A negyed közepén az ezúttal remekül büntetőző Pusztai Sára vonalról elért találataival még a vezetést is visszaszereztük. Sőt, Reiner Dóri sikeres dobásaival egy 8-1-es száguldást produkáltak lányaink és egyúttal 5 pontos előnyt szereztek. A vendégek védekezésükben egyre csak fokozták a nyomást, ami kisebb-nagyobb szabálytalanságokban, valamint az előnyünk végleges elolvadásában mutatkozott meg.

Fordulást követően mintha még az öltözőben ragadtak volna Balogh Bubu játékosai: három Handy-kosár és egy Babkina-ziccer már tetemes előnyhöz juttatta a pécsieket. Többször bajnok vezetőedzőnk időkérése érthetőnek tűnt, és de változást alig hozott. Több, mint 3 perc után Reiner Dóri passzából Barnai Judie szerezte első kosarunkat szünet után. Sok örömünk már nem jutott a második félidőben, sőt. Pusztai Sára kissé szigorúan azonnali technikait kapott egy eset alaposabb megvitatásáért. Veszni látszott minden, de Barnai Judie jóvoltából próbáltunk a 10 pontos hátrány környékén maradni, amikor Babkina újabb triplát dobott. Hiába dolgozták ki lányaink a dobóhelyzeteket, ezeket többnyire ki is hagyták, így nem meglepő módon ebben a szakaszban végérvényesen eldöntötte a meccs kimenetelét a PINKK. Melinda blokkjai még vittek némi színt kissé elszürkülő játékunkba, ám a záró negyed legfőbb pozitívumaként azt könyvelhetjük el, hogy a kevesebb lehetőséghez jutó játékosaink is pályára léptek.

(nők – NB I.) ELTE-BEAC Újbuda – PINKK-Pécsi 424 55-91 (22-23, 19-21, 8-24, 6-23)

kicsik

(nők – amatőr NB I., Nyugati csoport) ELTE-BEAC Újbuda U23 – BKG DSE 68-36 (11-7, 17-9, 23-2, 17-18)

ffi

(férfiak – NB II., Közép "A" csoport) ELTE-BEAC – Szentendrei KSE 64-62 (17-9, 13-22, 19-18, 15-13)

(nők – MEFOB, Nyugati csoport) UNI Győr – ELTE-BEAC 70-47 (25-8, 13-8, 9-15, 23-16)

(nők – MEFOB, Nyugati csoport) NKE SE – ELTE-BEAC 63-34 (15-6, 26-8, 8-13, 14-7)

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) Esély a Sportra Petőfi SE – ELTE-BEAC 82-69 (20-6, 22-18, 26-19, 14-26)

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) SMAFC – ELTE-BEAC 93-91 (26-27, 14-11, 18-24, 25-21, 10-8)

(nők – Budapest Bajnokság,"A" csoport) NKE-KTK DSE – ELTE-BEAC 61-52 (10-13, 19-11, 14-19, 18-9)

Röplabda

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) ELTE-BEAC – ÓSSC 1:3 (25-23, 17-25, 21-25, 14-25)

Ádám Gyuri utolsó partijaSakk

Kiváló sportembert, példamutató családapát veszített el egyesületünk: életének 62. évében, február 9-én elhunyt Ádám György a sakkszakosztály vezetője. Barátja, Jakobetz László emlékezését teljes terjedelemben honlapunkon olvashatod.

"Az élete volt a sakkozás, amit polgári munkájával jól összehangolt. Mindig megbízhatóan, gyakran éjszakába nyúlóan oldotta meg csapatai ügyes-bajos dolgait, miközben maradt ideje másokra is odafigyelni. Ezért is lehetett a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságában húsz esztendőn keresztül, s kapta meg a Magyar és a Budapesti Sakkozásért Díjat is. Példamutató családapa és idős szüleit támogató fiú volt. Múlt vasárnap még győzelemre vezette figuráit és csapatát, megírta az esedékes számlákat, megtartotta szakosztálya közgyűlését. Utána elment szüleihez elköszönni..."

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech