Elhunyt Ádám György, sakkszakosztályunk vezetője és legendás alakja

"Egyik legrégebbi tagját, egy kiváló sportembert veszített el egyesületünk: életének 62. évében, február 9-én elhunyt Ádám György a sakkszakosztály vezetője.

Gyuri 1954. augusztus 11-én született Budapesten. A sakkozással gyerekkorában ismerkedett meg. Diákévei alatt mélyült el jobban a királyos játék rejtelmeiben és egy életre rabjává vált. Az 1970-es évek elején egyetemista került a BEAC csapatába és több mint négy évtizedig szolgálta a klubot. A ranglétra összes fokát végigjárta: versenyzőként mesterjelölti szintig jutott, játékára minden körülmények között lehetett számítani. Később csapat-, majd szakosztályvezető lett, s ennek eredményeként beválasztották az egyesület elnökségébe is, aminek haláláig tagja maradt.

Mindeközben versenybírói és sakkoktatói végzettséget szerzett, ám munkássága sakkvezetői és szervezői területen volt a legkiemelkedőbb. Családjával együtt ő rendezte Budapest történetében a legtöbb gyerek-sakkversenyt, több százat! Az óvodások országos bajnokságának ő volt a kitalálója és megvalósítója is, és hosszú évek óta több kerületben szervezte a diákolimpiákat és Sakksuli Kupát is. Szívén viselte a főiskolások és egyetemisták bajnokságait, és hivatalos válogatott csapattalálkozókat is rendezett számukra, amire sokszor a magyar delegáció vezetőjeként elkísérte csapatát.

Emellett a visegrádi tornái külföldön is ismertek voltak, sok olyan gyermek játszott rajtuk, aki később nagymesteri címet szerzett. Nemzetközi kapcsolatait is kitűnően ápolta. Szeretett utazni, több tucatszor tett eleget - oda-vissza alapon - külföldi meghívásoknak.

Ádám Gyuri utolsó partija

Az utolsó partijában a sötét figurákat vezetve győzött (jobbról)

1989-től kezdve a BEAC anyaegyesületében, a Barcza Gedeon SC-ben volt szakosztályvezető. Kezdetben a gyerekei, később csapatának versenyzői, mostanában pedig az unokái pályafutását egyengette mérhetetlen szeretettel és alázattal. Derűs, optimista, mindenkihez és mindenhez segítőkész hozzáállással vezette gyerek-klubját. Irányítása alatt a kis egyesület a legnagyobbá vált hazánkban: évtizedek óta a Barcza-BEAC versenyzői indulnak a legnépesebb létszámmal az országos korcsoportos versenyeken, előfordult olyan év, amikor az ifjúsági csapatbajnokságon tíz csapattal képviselték magukat!

Az élete volt a sakkozás, amit polgári munkájával jól összehangolt. Mindig megbízhatóan, gyakran éjszakába nyúlóan oldotta meg csapatai ügyes-bajos dolgait, miközben maradt ideje másokra is odafigyelni. Ezért is lehetett a Magyar Sakkszövetség Ifjúsági Bizottságában húsz esztendőn keresztül, s kapta meg a Magyar és a Budapesti Sakkozásért Díjat is.

Példamutató családapa és idős szüleit támogató fiú volt.

Múlt vasárnap még győzelemre vezette figuráit és csapatát, megírta az esedékes számlákat, megtartotta szakosztálya közgyűlését. Utána elment szüleihez elköszönni, s szinte onnan indult a kórházba...

Sajnos a sors nem volt kegyes hozzá, de boldog, teljes életet élt. Hiányát az egész magyar sakktársadalom és 59 esztendős szakosztályunk is meg fogja érezni.

Nyugodj békében barátunk, Gyuri!"

A megemlékezést Ádám György barátja, Jakobetz László írta.

Ádám Györgyöt február 24-én, szerdán 10 óra 30 perckor helyezik végső nyugalomra a Pesterzsébeti temetőben (XX. Temető sor).