Thumbnail IMG 9677

Interjú Csere Gáspárral, a BEAC olimpikonjával, sokszoros országos bajnok maratoni futóval

2023. 02. 20.
Thumbnail IMG 9677

Csere Gáspárral, a BEAC olimpikonjával, maratonfutójával beszélgettünk az előttünk álló atlétikai világbajnokságról, valamint 2023-as célokról!

2023 egy kihívásokban gazdag év lesz számodra! Össze tudnád foglalni milyen megmérettetések várnak rád?

A fókuszban mindenképpen a budapesti rendezésű atlétikai világbajnokság áll, amely augusztus végén lesz. Nagyon szeretnék a magyar csapatba bekerülni maratonfutóként, amire jó esélyem lehet, ugyanis jelenleg is tagja vagyok a válogatott keretnek. Ezt persze minél jobb időeredményekkel kell megerősítenem a következő félévben. A hétvégét Spanyolországban töltöttem, ahol az első maratoni távú megmérettetésemen vettem részt az évben. Ezután hosszútávfutó szemüveggel nézve meglehetősen sűrű naptár következik, remélem minél több célkitűzést sikerül elérni. Márciusban először KEK Run, aztán mezeifutó OB, ahol a kétszeres csapatbajnoki címünket szeretnénk megvédeni. Ezután egy félmaraton, majd április végén a maraton OB, ami elvileg idén Bécsben lesz.

A szezont egy spanyolországi edzőtáborral kezdted, ahol rajthoz is álltál a Santa Pola Félmaratonon és 9. helyezést értél el. Hogyan értékelnéd ezt az eredményt, és miért fontos állomása ez a felkészülésednek?

Még soha nem versenyeztem januárban, így a korai időponthoz képest ez egy jó időeredménynek számít, a helyezéssel is elégedett lehetek, mert a World Athletics által jegyzett versenyről van szó. Persze maradt bennem hiányérzet, a második fele a futásnak kicsit gyenge lett, de "edző-versenynek" tökéletes volt.

Thumbnail image0

Idén Budapesten kerül megrendezésre az Atlétika Világbajnokság? Milyen érzés lenne hazai közönség előtt versenyezni egy ekkora volumenű versenyen?

Remélem összejön, óriási megtiszteltetés és élmény lenne, de valószínüleg a súlyát csak akkor érezném igazán, ha átélhetném személyesen. Nagyon szeretem Budapestet, futni is mindig ünnep itthon. Az atlétika vb pedig önmagában egy csúcsesemény, ami minden magyar ember számára felemelő érzés lesz.

A világbajnokság kapcsán milyen elvárásokat támasztottál magaddal szemben?

Ahogy említettem, még hátra van a kvalifikáció, így egyelőre inkább erre koncentrálok. De ha sikerül bekerülnöm, akkor szeretnék az erős középmezőnyben végezni.

Thumbnail ZSL7837

Várnak még rád a Spanyolországihoz hasonló edzőtáborok 2023 augusztusáig?

A Szövetség még egy hosszabb nyári (valószínüleg magaslati) tábort fog számomra finanszírozni, ami fontos állomás. Talán egy tavaszi tábor is összejön a BEAC-os csapattársaimmal, de ez még szervezés alatt áll.

Hogyan készülsz a 2023-as KEK-re?

A felkészülés folyamatos, remélem a KEK-re is a pillanatnyi csúcsformában érkezem. A részvételem azonban inkább szimbolikus lesz, a lényeg, hogy én is átélhessem ennek a nagyszerű BEAC-os rendezésű futóversenynek a hangulatát. Kíváncsian várom :)

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech