DSC 0949

Miért jó a szabadban jógázni?

2022. 06. 29.
DSC 0949

Tölgyesi Írisz 11 éve foglalkozik jóga oktatással, számos jóga eseményt szervezett és részt vett sok-sok jógás programon. Rengeteg különböző jóga élmény van mögötte, de az ELTE-BEAC szervezésében megrendezésre kerülő Füvészkertes jóga órák mindig különlegesek számára. Tudjátok, hogy miért? A cikkben elárulja!

A jóga tudománya szerint az ember olyan, mint egy hagyma. Azaz rétegelt. A rétegek egymásra simulnak és közösen alkotják a hagymát. Ezeket a rétegeket kósáknak nevezzük. A fizikai testünk a legkülső, egyben legdurvább réteg, amit átmozgatunk az ászanákkal, vagyis a testtartásokkal. Ez a burok amivel a legtöbben azonosulunk, hiszen a tapasztalataink nagy része a testen keresztül érkezik hozzánk. Persze ennél a rétegnél sokkal többek vagyunk, de erről majd egy másik cikkben írok nektek, például nagyon izgalmas téma az energia test, ami a légző gyakorlatokkal érhető el.

Ezt a fizikai réteget éri a legtöbb impulzus az érzékszerveinken keresztül. Minél jobban bánunk vele, minél jobb dolgokat adunk neki, (például mozgás, egészséges ételek, pihenés, stb..) annál jobban fogja érezni magát. És most jön a lényeg! Minél jobban érzi magát a test, annál kellemesebb és relaxáltabb lesz a elme állapota is. Például ha belelépsz egy szögbe, azt a test érzékeli először. Fáj neki és a fájdalom hatására az elme felbolydul. Mérges leszel, szomorú leszel, kétségbeesel. Tehát negatív érzelmek és gondolatok jelennek meg.

1

Ennek az ellenkezője történik a Füvészkertes jóga órákon. A természet szépségét és harmóniáját hívjuk segítségül, hogy a test és az elme jól érezze magát, megnyugodjon, és meg tudjon pihenni abban a pillanatnyi csodálatos helyzetben, amiben éppen van.

Érzed, ahogy a talpad alatt puha a talaj, ahogy a nap sugarai melegítik a bőröd. Beszippantod a kert mézédes illatát és egyszerűen csak élvezed, hogy élsz! Ahogy ezeket a kellemes dolgokat érzékeli a tested, úgy lesz egyre nyugodtabb és elégedettebb az elme.

Ennél a fizikai buroknál érdemes megemlíteni azt is, hogy a pozitív környezeti hatások, mint a madárcsicsergés, friss levegő, napsütés, a fák és növények közelsége jótékonyan hatnak az idegrendszerre. Azt érzed, hogy jó helyen vagy, minden rendben van, és így megszűnik a stressz. Feloldódik az a feszültség is, amit előtte hoztál létre magadban. Ezért van az, hogy 1-1 ilyen Füvészkertes jóga óra után szárnyra kapsz és új emberként mész haza. Egy boldogabb, egészségesebb emberként.

2

Az ún. annamája kósa, amiről eddig beszéltem az anyagi létezésben valósul meg, és kölcsönhatást biztosít a fizikai test és az érzékszervekkel tapasztalható univerzum, azaz a mindennapi világunk között.

Ha jobban/tudatosabban akarsz kapcsolódni ehhez a réteghez, azaz a testedhez, akkor meg kell vizsgálnod a fő elemekkel való viszonyodat, mint a föld, víz, tűz, levegő és éter.

A természetben való jóga gyakorlásnál, ez az összes elem adott, körbevesz minket. Ezért tanácsolom, hogy próbáld ki a Füvészkertes jóga órát, hogy közelebb kerülj magadhoz a szabadtéri jóga gyakorlása által.

Szeretettel várlak július 4-én hétfőn, 17:30-kor a Füvészkertben, hogy együtt, a saját bőrünkön tapasztaljuk meg a jóga és a természet együttes hatását.

A szabad helyek száma rohamosan fogy, úgyhogy vedd meg mielőbb a jegyed online, nehogy lemaradj erről a különleges alkalomról, mert később nagyon fogod bánni.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS ITT: https://www.beac.hu/berlet/fuv...

DSC 0832
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech