DSC 0469

Közel 1000 résztvevő az idei Sárga70 teljesítménytúrán

2023. 05. 09.
DSC 0469

Az idei Sárga70 teljesítménytúrát már nagyon várta a természetjáró szakosztályunk. Ez a legnagyobb eseményük, de még a BEAC-on belül is az egyik legnagyobb létszámú sportesemény az ezer körüli nevezővel. Idén új honlappal, új dizájnnal, és új lebonyolítású futótávval készültek az eseményre a szervezők.

Szerencsére 2023-ban a már rég elfeledett lezárásoktól mentesen lehetett belevágni a szervezésbe. Idén a XV. Sárga70 valósult meg, amely már a honi teljesítménytúrázás történetében is számottevő időtáv. Különlegessége az esti indítás.

Az időjárás kedvező volt végül, bár pár nappal az esemény előttig bizonytalan volt, hogy pontosan mire lehet számítani, ezért az utolsó napokban rengeteg előnevező élt a kedvezményes jelentkezés jogával.

DSC 0469

A túra Esztergom vasútállomásról indult április harmincadikán, vasárnap este. Már a vasútállomáson rendkívül nagy tömeg volt, a fél 11-re, és 11-re Nyugatiból befutó Flirt vonatokon nem volt ülőhely, és egy-két embert leszámítva csak túrázókkal volt tele. Szerencsére idén a szervezők bevezettek két új, a tájékoztatást segítő módszert, így káosz nélkül sikerült elindítani a tömeget 23 órától. Eggyel későbbi vonattal, a fél éjfelessel érkeztek a futók, ugyanis nekik pontban éjfélkor volt tömegrajt. Idén egy újfajta egyedi rajt/cél kapuval is készültek a szervezők, ezért már induláskor lehetett szelfizni az esemény hivatalos rajthelyén. Az utolsó, hajnali fél egykor befutó vonattal jöttek a kutyussal teljesítők, valamint a magányra, az éjszaka csendjére jobban vágyó túratársak.

Az időjárás pazar volt: majdnem teliholdas, csillagos, szélmentes éjszaka. A hajnali ébredező természet semmihez sem fogható madárdala, és a Pilisvörösvár előtti nyiladékból éppen szemben felkelő Nap látványa valóban megindító.

DSC 0293

Pilisvörösváron (30km) van az első komolyabb frissítőpont, ahol a szervezők zsíros, nutellás, lekváros, mézes kenyerekkel várták a túrázókat. Azért írtunk komolyabbat, mert Klastrompusztánál (17km) már kis szörpi, nasi is várta a résztvevőket.

Apropó, ellenőrzőpontok: A Sárga70 hetven kilométerén 13 különböző emberes ellenőrzőpont van a rajtot és a célt nem beleszámítva, amivel egyedülálló a hosszútávú teljesítménytúrák között.

Hűvösvölgyig (50 km) néhány nagyobb hegyre fel kell mászni: Zsíros-hegy, Csúcs-hegy, Szarvas-hegy, Újlaki-hegy. Budapest legnagyobb vízesése mellett is elhalad a táv, a csodaszép Paprikás-patak völgyében, ahol kis fahidakon keresztezi a mezőny a patakot ide-oda. Innen kanyargós a menet Hűvösvölgyig, de több kilátópont feledteti a kihívásokat. Sok hetvenesen induló ki szokott szállni Hűvösvölgyben, mert ez az első ötven kilométer egy kemény 50-es táv önmagában is. Viszont a lazább, nappali huszas távra nevezők itt csatlakoznak be. Idén sajnos nem volt nyitva a Kisvasút Pizzéria a hűvösvölgyi frissítőponton, ezért a Decathlon, mint egyik szponzor jóvoltából tudtak hideg frissítést biztosítani a szervezők.

DSC 0469

Innen Budaörsig szintén több kilátópont volt: Nagy-Hárs-hegy, 24Ökrös-hegy nyerge, Törökugrató, Sorrento sziklák. a budakeszi Nagyszénászugnál az egyik szponzor, Kalifa nagyon finom datolyával látta el a túrázókat. Reméljük, jó szokásuk jövőre is megmarad.

A pár éve újjászervezett 15-ös, és 10-es körtúrákon is meglehetősen sokan voltak, köszönhetően a jó időnek, és a szép színes itinernek. Itt érdemes megjegyezni a tavaly bevezetett, idén frissített tájékoztató füzet népszerűségét. Méltó minőségű egy ekkora rendezvényhez.

A budaörsi célban igazi „sör-virsli” hangulat volt: a szakosztály tagjai saját Sárga70 sörrel várták a célba érkezőket. Meglepetésként a hetvenes távon opcionális 2-3 perces lazító masszázs várta a sikeres teljesítőket.
Az új Sárga70-es pólók mind elfogytak, nem meglepő, nagyon szépre sikeredtek.

IMG 1921

A célban, és 60 km-nél is profi fotósokkal lehetett találkozni, amely szintén egy nagyon hasznos újítás volt.

Összességében nagyon jól sikerült az idei Sárga70, a tavalyi kapkodásnak nyoma sem volt, és az újjászervezett körtúrák, a futótáv, a szervezettebb célhelyszín és a több emberes pontőr miatt méltán kaptak a szervezők több dicséretet, elismerést. A jó irányt jelzi a nevezők, szponzorok évről évre növekvő száma, és a sok kultikus, a túrázós körökben ismert „influenszer” részvétele is.

Képek linkje: https://drive.google.com/drive/folders/10tVcPEtJWOQ3G4vscBUrNzcuvGlyU2lR?usp=sharing

Honlapcím: www.sarga70.hu

IMG 2118
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech