Indít

Elnökünk, dr. Karácsony András megnyitója indította útjára a XXIX. 5vös 5km-t!

2015. 10. 06.
Indít

A férfiak és a nők mezőnyében is BEAC atlétánk sikerét hozta az ELTE TTK HÖK és az ELTE-BEAC Polythlon Klub közös rendezésű futóversenye, amely májusban már a harmadik X-et “tölti be”.

5vös 5km

Szeptember 29-én újra a sportbarátoké volt a főszerep a Lágymányosi Campuson, immáron 29. alkalommal rajtolt el az 5vös 5km futóverseny mezőnye. Az ezer főt meghaladó előzetes regisztráció után több mint 800-an rajthoz is álltak, és a fáradt arcokat látva idén is teljesült a célkitűzés, rengeteg embernek adott maradandó sportélményt a rendezvény.

A két épület között már jó pár órával a rajt előtt megkezdődött az élet, a színes futóruhák száma pedig percről percre emelkedett. Négy óra körül egyre többen álltak neki a bemelegítő gyakorlatoknak, a kevésbé rutinos résztvevőknek pedig Varga Réka aerobic oktató vezényelt közös, zenés átmozgatást. A résztvevőket Karácsony András, a BEAC elnöke, Horváth Erzsébet dékánhelyettes asszony és Nagy Tímea olimpiai bajnok is köszöntötte, majd ahogy közeledett a rajtra kitűzött öt óra öt perces indulás, úgy váltak egyre komorabbá az arcok, többen a fülhallgatót is feltették már, és igyekeztek kizárni a külvilágot.

bemelegítA visszaszámlálás után útjára indult az embertömeg, a profi futók rögtön az élre álltak, és kemény tempót diktáltak az őket üldözőknek. Szerencsés újításnak bizonyult, hogy az élő kilométerköveket az ELTE Cheerleading csapata tagjai szimbolizálták, az ő buzdításuk sokunknak jelentett pár másodperces előnyt a végelszámolásnál. Született-e pálya- vagy részvételi csúcs? Kik álltak fel a dobogóra? Ismét a TTK bizonyult a legsportosabb karnak? Ezen kérdésekre és a részletes eredménysorokra is fény derül az ELTE Online részletes tudósításából!

Férfiak:

  • 1. Farkas Dárius | 15:11 | BEAC Atlétika;
  • 3. Burucs Ferenc | ELTE-BEAC Polythlon Klub | 0:15:32

Nők:

  • 1. Ferenc Kata | BEAC Atlétika | 0:17:23;
  • 2. Dr. Ottlakán Orsolya | ELTE-BEAC Polythlon Klub | 0:19:28;
  • 3. Garai Ágnes Szonja | ELTE-BEAC Polythlon Klub | 0:19:53

forrás: ELTE Online

felkKosárlabda

Bravúrral hangolt az új szezonra Balogh Judit együttese! Élvonalba visszajutott női kosarasaink utolsó felkészülési mérkőzésükön a tavalyi bronzérmes Győrt fogadták a Tüskecsarnokban. Az első negyed második felében ugyan könnyű kosarakkal ellépett a Rába parti gárda, de szívósan küzdő, jól védekező csapatunk a nagyszünetig vissza tudta magát küzdeni 'mínusz ötre'.

Az edzőmeccsről készült részletes tudósításban arról számol be, hogy a térfélcserét követően lányaink lendületben maradtak, míg a vendégek már nem tudtak kellőképpen felpörögni. A harmadik negyed hajrájában Horváth Szilvia rendezetlen védelem ellen szerzett kosara már a fordítást eredményezte, sőt a záró periódus kezdetén a Pusztai testvérpár tagjainak ügyes megmozdulásai már 5 pontos fórt jelentettek. Bár a győri magas embereknek gyenge napot fogtak ki, mégis a nyáron Európa-bajnokságot nyert szerb irányító, Tamara Radocaj vezérletével hosszú hajrába kezdett a vendég együttes. Fokozták a nyomást védekezésnél, szereztek is egy-két labdát és könnyű kosarat, de 49-48-nál Pusztai Sára keze nem remegett meg - mint utóbb kiderült, győzelmet érő találatot szerzett. Edzőmeccs ide, vagy oda, a kiváló morál és az elmúlt hetek rengeteg munkája jó alapot szolgál a Ceglédi Elefántkölykök elleni sikeres bajnoki rajthoz!

(nők – felkészülési mérkőzés) ELTE-BEAC Újbuda – CMB Cargo Uni-Győr 51-49 (9-17, 14-11, 14-10, 14-11)

U23

Már a kosárpályán is "csak" a dráma..: izgalmakban, fordulatokban és hosszabbításban is bővelkedett a BEAC Közelmúlt - BEAC Közeljövő összecsapása. U23-as együttesünk a több korábbi BEAC játékossal felálló Tatabánya otthonába látogatott a Női Amatőr Nemzeti Bajnokság nyitányán.

A második vonal egyik legerősebb, gyakran az “ex-BEAC-os” ötöst felvonultató együttese a bajnoki első negyedében nehezen találta az ellenszert fiatalos csapatunk lendületére: 9-4-es hazai vezetést követően egy egységes csapatmunkával bemutatott 14-3-es futással fordítottak, s elhúztak lányaink. Hatékony védekezésünknek köszönhetően ritkán tudták eredményesen befejezni támadásaikat a hazaiak, támadásban a nagy rohamból Barnai Judit, Zana Klaudia, Pusztai Petra, Gocsmann Ágota és Király Lili is kosárral vette ki részét. A hullámvölgy a mieink játékát sem kerülte el, így a második negyed végi rohanásból a tatabányaiak jöttek ki sikeresebben és négy pontos fórral mentek pihenőre.

A bajnokiról készült tudósítás arról számol be, hogy hiába dolgozták le lányaink a hátrányukat, az eladott labdák alaposan megbosszulták magukat és rögvest 11-re növekedett a felek közti különbség. Balogh Judit jól időzített időkérése ismét csavart egyet a meccs összképén: értékesített büntetőink és egy-egy jókor elsütött tripla már visszahozta a mieinket a meccsbe. Izgalmasan alakult a hajrá: felváltva adták-vették a vezetést a csapatok, így egy "egykosaras" zárszót ígért a forgatókönyv. Az utolsó 2 perc 62-62-es állásról indult, s bár Fülöp kétszer is értékesített 2-2 büntetőt, Kádár majd Barnai révén egyenlítettünk, 66-66 lett a rendes játékidő végeredménye – döntés nincs, hosszabbítás van.

A túlórában már három ponttal is "meglógtak" lányaink, ám Csicsai Kata triplája akkora lökést adott a hazaiaknak, hogy egy újabb pontrohammal végérvényesen eldöntötték a bajnoki pontok sorsát. A másodosztály és a felnőtt bajnokság gondolatával most barátkozó csapatunk teljesítménye minden elismerést megérdemel, és ezen hozzáállásukkal emlékezetes mérkőzések várnak rájuk a pontvadászat hátralevő részében is.

(nők – Amatőr NB I., Nyugati csoport) Tatabányai KC – ELTE-BEAC Újbuda U23 77-74 (14-20, 21-11, 16-18, 15-17, 11-8) hosszabbítás után

(férfiak – NB II., Közép "A" csoport) ELTE-BEAC – Gödi SE 84-55 (22-11, 22-15, 16-13, 24-16)

Futsal

(férfiak – NB II., Nyugati csoport) ELTE-BEAC – TFSE 3-2

(nők – NB II., Nyugati csoport) Göcsej SK – ELTE-BEAC 4-2

iiNagypályás labdarúgás

Tovább tart labdarúgó együtteseink kiváló szezonkezdete: több, mint 10 veretlenül megvívott meccset számlál hadjáratuk. Mindkét csapatunk hazai pályán, a Kövér Lajos utcai "katlanban" fogadta aktuális ellenfelét a BLASZ bajnokságokban: előbb Kovács Gergely legényei a csepeli CSHC '94 tartalékjaival mérkőztek meg, majd Szabó András edzette garnitúránk a Budapesti Polgári SC-vel.

A nap nyitómeccse valóságos gólözönt hozott BEAC részről: Nagy Gábor mesteri triplájával már az első félidő közepén "közte négyet" jegyeztek fel a nézők, és az összkép a folytatásra sem változott. Meddő mezőnyfölény, gyors és lendületes támadásvezetések, sőt helyenként macska-egér harc jellemezte a játékot. A második játékrészben a jobbhátvédből gólvágóvá avanzsált Haluska József jeleskedett, aki meg sem állt két találatig. Fiaink nagy különbségű sikerüknek köszönhetően tovább tapadnak a BLASZ IV. második csoportjának élmezőnyére.

"Első" számú együttesünkre egy pikáns párharc várt a Polgári ellenében, hiszen az előző kiírásban mindkét ízben a vendégek diadalmaskodtak. Az első félidő végén úgy tűnt ez a tendencia nem változik meg: miközben a mieink a temérdek kidolgozott lehetőségből egyet sem tudtak értékesíteni, addig ellenfelük egy lábak alatt elsurranó szabadrúgást követő kipattanóból rögvest eredményesnek bizonyult. A játék képe bekapott gól ellenére sem változott meg: Szabó András együttese hiába játszott higgadtan, a jól tömörülő ellenféllel szemben nem sikerült rést találni a pajzson. Talán többen is elkönyvelték, hogy a hazaiak másnap reggelig sem találnának be, azonban 10 perccel a lefújás előtt egy kapu előtt kavarodás végén Szabó Bence az előtte tornyosuló lábtenger ellenére kapuba talált. Hiába adódott még a hajrában is kihagyhatatlannak tűnő helyzet a hazaiak előtt, végül egy dominálás ellenére veszni látszó találkozón szerzett pontot, ami még nagy jelentőséggel bírhat a végelszámoláskor.

(férfiak – BLASZ III.) ELTE-BEAC – Bp. Polgári SC 1-1

(férfiak – BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – CSHC '94 FC II. 7-0

(nők – BLSZ 3/4pályás Bajnokság) BEAC Hiúzok – Metis NFC 1-3

tájfutásTájfutás

Fedezd fel egyetemed a tájfutók segítségével! Immáron hatodik alkalommal rendezik meg az ELTE Campus Tájfutó Versenyt, amelyet Zemplényi András és Hajas Csilla főszervezők klubunk Tájfutó Szakosztályával közösen bonyolítanak le. A terep már bejáratott: az április elsejei "futamhoz" hasonlóan a BEAC körüli pályán zajlanak a történések. A 2 és 4 km-es, könnyű és hosszabb etapokkal tarkított, aktualizált útvonalakon felül frissítők és házi sütemények is várják a résztvevőket, míg a győzteseket díjak. ELTE-s polgárok számára a verseny ezúttal is ingyenes, míg a többiek jelképes összeggel “ugorhatnak be”.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech