FB IMG 1644872915741

Egyensúlyban a földön és a levegőben is

2022. 02. 15.
FB IMG 1644872915741

Egyensúlyban a földön és a levegőben is - akár fejjel lefelé. Az aerial hammock&silk és a balance órákról beszélgettünk a két oktatóval, Adriával és Bözsivel. Itt az idő, hogy az óráikat, az eszközeiket és őket is jobban megismerjétek.

Először is beszélgessünk az óratípusokról. Milyen edzéseket tartatok? Van valamilyen összefüggés a két eszközötök között vagy csak így hozta az élet?

Niessner Adria: Aerial (légtorna) és balance edzések vannak nálunk. Ami az aerial órákat illeti, először hammock edzések voltak csak, ami egy két ponton a plafonon rögzített, függőágy szerű selyem. Egy év után bővítettük az eszközparkunkat, és elkezdtünk silk/tissue órákat is tartani, ez a plafonon egy ponton rögzített, de két száron lógó selyem, így más jellegű gyakorlatokat végezhetünk rajta. Jelenleg vegyes óráink vannak, kortól, nemtől és edzettségi szinttől függetlenül várunk mindenkit. Tapasztalataink alapján a hammock könnyebb, meg lehet rajta tanulni az alap elemeket, amiket utána a silken is lehet kamatoztatni.

Jámbor Bözsi: A balance training, amit egy félgömb alakú labdán, úgynevezett bosun végzünk, egy kevésbé akrobatikus edzésforma. A mélyizmok erősítésére és az egyensúly fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt, bár ebből is két különböző intenzitású és fókuszú óratípusunk van. A strong órán például az állóképességet is fejlesztjük. A kapocs az egyensúly közöttük, a labdán állva egyértelmű, hogy egyensúlyoznunk kell, de arra sokan nem gondolnak, hogy mivel a selyem csak a plafonon van rögzítve, ezért bármilyen mozdulattal ülünk, állunk, esetleg fekszünk vagy akasztunk rá, szükségünk van az egyensúlyérzékünkre, hogy stabilan kitartsuk a pózt, vagy azt tovább kombináljuk. A két eszköz között nincs más összefüggés, de a balance egyébként remek kiegészítő sport lehet a légtorna mellett.

273929552 10158855702045829 8112979966988268757 n

A selyemről nekem a cirkuszok látványos zuhanásai jutnak eszembe, míg a bosu labdáról az élsportolók sérülés utáni rehabilitációja. De hogy használjuk ezeket az eszközöket, ha csak hobbi sportolók vagyunk? És tényleg, lehet valakiből artista a BEAC-on?

Bözsi: A bosu labdán végzett gyakorlatok összességében fokozzák az izületi stabilitást, és sokoldalúan fejlesztenek, ami a hétköznapi életben, de akár az aerial órákon is kifejezetten hasznos lehet. Az aerial sportokat hobbi szinten bárki elsajátíthatja, hogy lesz-e valakiből artista, nagyon sok tényezőtől függ, de sok gyakorlással semmi sem lehetetlen.

Adria: Ami előny és egyben hátrány is, hogy nem túl magas a belmagasság a BEAC-on, a kezdők általában meg is könnyebbülnek, hogy nem kell 4 méteres magasságban végezni a gyakorlatokat. Így ezen a szeren versenyzőket se készítünk fel a BEAC falain belül, de ha valaki jó képességekkel rendelkezik, akkor a legfontosabb technikák és széleskörű repertoár elsajátítása után természetesen továbbképezheti magát.

Mennyire veszélyes a hammock és a silk edzés?

Bözsi: Nagy hangsúlyt fektetünk a sportolóink biztonságára, az edzések saját fejlesztésű szintrendszeren alapulnak. Célzott gyakorlatokkal melegítünk az edzéseken, és mindenkinek a saját szintjének megfelelő gyakorlatot tanítunk.

Adria: Természetesen, mint minden sportnak, ennek is megvannak a veszélyei, és egy kis adrenalin sose árt, de mindent megteszünk, hogy baleset, sérülés ne forduljon elő. Az edzéseken fokozatosan haladunk az egyre nehezebb gyakorlatok elsajátításával, így mindenki biztonságosan használhatja az eszközöket.

FB IMG 1644872919221

Hogyan épülnek fel az edzések?

Adria: Az aerial edzéseket nagyjából 20 perces, sportágspecifikus bemelegítéssel kezdjük, ahol dinamikus mobilizáló és erősítő gyakorlatokat végzünk először az eszköz nélkül, illetve a nehezebb pózokra rávezető gyakorlatokat is csinálunk. Ezután gyakoroljuk az eszközös pózokat, illetve a gyakorlatok összekötésével rövid kombinációkat, koreográfiákat állítunk össze. Végül rövid nyújtással fejezzük be az órát.

Bözsi: A balance-on két óratípusunk van, a flow és a strong. A flow nyugodtabb, gerinctréning jellegű óra rengeteg egyensúly gyakorlattal, míg a strong inkább köredzés jellegű, dinamikusabb. Felépítésükben hasonlóak, az órát minden esetben alapos bemelegítéssel indítjuk, amibe már beleépítünk egyszerű egyensúly gyakorlatokat és a labda használatát, ezzel felkészítve testet-lelket az óra hátralevő részére. Fokozatosan nehezednek a gyakorlatok az óra előrehaladtával, a flow több egymásba kötött gyakorlatsorral valósul meg, míg a strong órán egyre nagyobb testtudatot igénylő erősítő és állóképesség-fejlesztő gyakorlatok következnek.

Ti hogyan kerültetek az ELTE/BEAC kötelékébe?

Bözsi: Mindketten ELTE-hallgatók voltunk, sőt Adria még most is az, és eközben rendszeres látogatói voltunk a BEAC óráinak. Akkor még airflow néven zajlottak az aerial és balance órák, mi is itt kezdtünk. Egy idő után lehetőséget kaptunk, hogy tanítványból edzővé váljunk, mi pedig ezt örömmel fogadtuk.

Kiknek ajánljátok ezeket a sportágakat?

Adria: Az aerial órákat azoknak ajánljuk, akik szeretnének kicsit kilépni a komfortzónájukból. Folyamatos kihívás ez a sport, de emiatt nagyon megerősíti az önbizalmat is. Valójában rövid idő alatt lehet sikerélményt szerezni a látványos pózokkal, ráadásul, aki már próbálta a BEAC-on a rúdsportot, vagy a karikát, az ezen az eszközön is még gyorsabban fejlődhet.

Bözsi: A balance edzéseket is bárkinek ajánlhatjuk, aki szeretné kicsit átmozgatni fáradt részeit egy hosszú, üléssel töltött nap után, vagy kiegészítő sportot keres akár futás, akár labdás csapatsport, akár légtorna mellé. A bosu labda megfűszerezi az edzéseket egy kis kihívással és mókával, néha vicces pillanatokat is szül, mindig jó hangulatban telnek az edzések.

274140896 10158855699995829 4891447667530246093 n

Mennyire tapasztaljátok az órákon a sport közösségépítő erejét?

Bözsi: Nagyon lelkesítő, összetartó közösséget sikerült felépítenünk az évek során. Az edzéseinken sose a versengésen, sokkal inkább egymás támogatásán van a hangsúly.

Adria: Sokan tartanak a tipikusan “női” sportágakban a rivalizálástól, azonban a BEAC-ra pont ezért szeretnek sokan járni, mert ez itt egyáltalán nincs jelen. Olyanok vagyunk, mint egy család. Sokan már 3-4 éve visszatérő vendégek, kipróbálták már az összes óratípusunkat, jó látni, hogy ennyien ragaszkodnak a sporthoz – és hozzánk is.

Fiúk, férfiak is járnak? Mi a helyzet a külföldi hallgatókkal?

Adria: Férfiak is látogatják az edzéseinket, főleg a balance órákat, míg az aerialt jelentősen kisebb számban, mint nők. Sokan női sportágnak tekintik, amikor azonban kipróbálják, rájönnek, hogy mekkora erőt, egyensúlyérzéket és koncentrációt igényel ez a sport is.

Bözsi: Természetesen külföldi hallgatókat is szeretettel várunk az óráinkon, a nyelv nem akadály. Ilyenkor legtöbbször két nyelven párhuzamosan oktatunk, de a csapatban is mindig van olyan lelkes segítő tanítvány, aki egész órán segít a nem magyar anyanyelvű hallgatónak.

Ha valaki még nem találkozott veletek, a Sport7-en se próbálta ki, és mondjuk fél elmenni az első órára, neki mit üzennétek?

Mindig az első lépést megtenni a legnehezebb, de onnantól már minden megy mint a karikacsapás! Mi is álltunk a másik oldalon, pontosan tudjuk, milyen érzés, szóval, üdv köztünk! Találkozzunk a tükrök előtt, a határaidon túl!

A tavaszi szezon február 21-én indul! A jelentkezéssel kapcsolatban minden fontos információt megtaláltok ITT!

FB IMG 1644872910355
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech