1 vizilabda

Vízilabda csillagok az ELTE-n!

2023. 10. 27.
1 vizilabda

Vízilabda olimpikonjaink, világbajnokaink részvételével, közel teltházas érdeklődéssel, a BEAC közreműködésével zajlott az ELTE-NFI Egyetemi Filmklub október 25-i programja az Aula Magnában. A nemzet aranyai című, 2023-ban bemutatott filmet különleges körülmények között tekinthették meg az érdeklődők.

Az esemény kezdetén az est moderátorai köszöntötték a résztvevőket. Dr. Rácz Anna, a filmklub vezetője hangsúlyozta, hogy bár a filmklubnak az ÁJK Egyetem téri épülete ad otthont, de olyan, az egész ELTE-re kiterjedő programról van szó, amely minden alkalmára várja az egyetem összes karáról a hallgatókat, oktatókat, dolgozókat és az alumnusokat is. Az elmúlt két évre visszatekintve elmondta, hogy ez a 33. vetítési alkalom és már 50 felett jár azoknak a színészeknek, rendezőknek, forgatókönyvíróknak, operatőröknek, producereknek, egyetemi oktatóknak és filmtörténészeknek, filmkritikusoknak a száma, akik elfogadták a filmklub meghívását, és vállalkoztak arra, hogy beszélgessenek a résztvevőkkel azokról a magyar filmekről, amelyek 1942 és 2023 között készültek és eddig a filmklub programjában szerepeltek.

Microsoft Teams image 3

Simon Gábor, az idén fennállásának 125. évét ünneplő BEAC igazgatója kiemelte az egyetemi évek alatti sportolás fontosságát, beszélt a BEAC szakosztályairól és ismertette azt is, hogy mennyire változatos sporttevékenységek közül választhatnak az egyetemen a sportolni vágyók. Bemutatta és köszöntötte a BEAC vízilabda szakosztályának jelen lévő képviselőit, akik örömmel és aktívan vettek részt a programon.

3 vizilabda

A résztvevők ezután megtekintették a filmet, amely a hazai vízilabda azon legendás csapatáról szól, akiknek a tagjai 1997 és 2008 között végigverték a világot. Ez alatt a 12 év alatt többek között a Benedek, Kásás, Kiss, Szécsi, Biros, Molnár nevével fémjelzett csapat három olimpiai aranyat, két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga- és egy világkupa-győzelmet szerzett. Ők hatan és edzőjük is, bekerültek a nemzetközi Hírességek Csarnokába is.

ELTE NFI Filmklub 20231025 008

A vetítés utáni beszélgetésben részt vett dr. Kiss Gergely 388-szoros válogatott, világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, jogász, Madaras Norbert 340-szeres válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, a magyar vízilabdázás kétszeres világbajnoka. Továbbá dr. Molnár Tamás 295-szörös válogatott, világbajnok, háromszoros olimpiai bajnok, jogász, a FINA vízilabda technikai bizottságának a vezetője, dr. Steinmetz Barnabás 236-szoros válogatott, kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, jogász, ügyvéd. Illetve Zákonyi S. Tamás a film rendező-producere, a Flashback Media Kft. ügyvezető igazgatója. A beszélgetésben szó esett a film készítésének körülményeiről, kulisszatitkairól, a stáb és a vízipólósok együttműködéséről. Kitértek a versenyzői lét utáni karrierek, mindennapok alakulására, egyetemi tanulmányaikra, a csapat erősségének hátterére is. Felidézték vizsgaélményeiket, a civil lét kialakításának állomásait és az egymás közötti kapcsolatok dinamikájára is kitértek. A vetítés utáni beszélgetés több mint két órán keresztül tartott, amelynek végén a közönség is feltette a nézőkben megfogalmazódott kérdéseket.

ELTE NFI Filmklub 20231025 021

A program lezárásaként olimpikonjaink és a film rendező-producere megfogalmazták gondolataikat a filmklub vendégkönyve számára és közös fotózásra is lehetőséget adtak. Információ a filmklub következő alkalmáról itt érhető el: https://www.ajk.elte.hu/content/az-unoka-rendezo-deak-kristof-2022.e.1583

Forrás: ELTE ÁJK

Fotók: Rusznák Gábor (ELTE)

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech