CP1 8502

Vissza a természetbe - Jóga órák az ELTE Füvészkertben

2020. 06. 18.
CP1 8502

Tölgyesi Írisz jógaoktatónk a június 25-én kezdődő füvészkerti jógaórákkal kapcsolatban oszt meg pár gondolatot.

Tölgyesi Írisz jógaoktatónk a június 25-én kezdődő füvészkerti jógaórákkal és a szabadban végzett testmozgással kapcsolatban oszt meg pár gondolatot.

TÖRTÉNETÜNK

Több éve tartok nyaranta foglalkozásokat a BEAC szervezésében az ELTE Füvészkertben, minden alkalom meghatározó élményt jelent. Azt vettem észre, hogy a jógázókkal, egész évben a természetben töltött órákat emlegetjük, és már márciusban azt várjuk, mikor mehetünk ismét jógázni a Füvészkertbe.

Az első, több mint 2 órás Füvészkertes jóga sessionre a BEAC 120. születésnapja alkalmából volt lehetőségünk, amikor 120 kör napüdvözletet végeztünk el. Ezt követte a tavalyi nyári kurzus, melynek köszönhetően 10 héten át gyakorolhattunk a természetben, megfigyelve a kert folyamatosan változó szépségét.

MIÉRT OLYAN FANTASZTIKUS?!

A természetben végzett jóga gyakorlás egy igazi gyógyító, feltöltő, stresszoldó "terápiának" számít. A természet közelségére való törekvés egy belénk kódolt, természetes érzelmi vonzódás az élet és más élőlények iránt. Ezt biofíliának nevezik.

A természet közelsége, látványa, tapasztalata pozitív hatással van ránk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az elmúlt néhány hónap, amikor az emberek pánikszerűen menekültek különböző kiránduló helyekre a karantén ideje alatt.

Biztosan Ti is tapasztaltátok már, hogy amikor szomorúak, kimerültek, feszültek vagy éppen magányosak vagytok, egy erdőben, virágos réten vagy vízparton tett séta szinte mindent felold bennetek. Megcsodálva a fákat, a kék ég szépségét, érezve a friss levegőt, végignézve egy naplementét, hirtelen kerekké válik a világ. A szakemberek ezt nevezik ökopszichológiának, amikor az ember eszközként alkalmazza a természetet problémáinak megoldásában.

És tudjátok miért?!

Mert a természetben rend és rendszer van, amire mi is vágyunk a saját életünkben. Továbbá a természetben nincsenek játszmák, hanem egyszerűen minden működik a maga módján.

Nem gondolom, hogy a mai városi ember számára nem lenne fontos a természet, sőt nekünk van a legnagyobb szükségünk rá, csak kevesebb lehetőségünk van kapcsolódni hozzá. Szerintem érdemes visszatalálni a környezetünkkel való harmóniához, mert sokkal boldogabb, tudatosabb és egészségesebb életet élhetünk.

A JÓGA ÉS A TERMÉSZET KAPCSOLATA

Itt kapcsolódik be a jóga, melynek célja a belső harmónia és a saját magunkhoz fűződő kapcsolatunk megélése. Az ember akkor tud 100%-osan összhangba kerülni a természettel, ha először harmóniába kerül saját magával. Sokszor észre sem vesszük a minket körülvevő természeti csodákat, mert akkora hangzavar és káosz van a fejünkben. Ezeknek a felesleges gondolatoknak és a folyamatos matekozásnak a lecsendesítésében van segítségünkre a jóga.

A természetben végzett jóga gyakorlatok megnyugtatnak, kikapcsolnak, feltöltenek és segítenek elengedni a feszültséget, rossz hangulatot. Kiélesedik az érzékelésünk, tisztábbá válnak a gondolatok, energiatöbblet jelenik meg bennünk és nyitottá válunk a környezetünk befogadására.

A Füvészkertes jóga órákon Ti is átélhetitek ezt a csodát, tiszteletben tartva a természet szabályait, megcsodálva szépségét, változatosságát és tökéletességét.

A szabad levegőn biztonságosan jógázhatunk csoportosan, és végre lehetőségünk nyílik a személyes találkozásra!

ERRE SZÁMÍTHATTOK

Minden alkalommal egy tematikus órával készülök Nektek. Változatos témája lesz a 90 perces foglalkozásoknak, melyek magukba foglalják a bemelegítést, az ászana gyakorlást, a légzőgyakorlatokat és a relaxációt.

Vinyasa flow stílusú órákra számíthattok, vagyis légzés szinkronnal végezzük a jóga pózokat, így hozunk létre egy kellemes, folytonos áramlást.

Ezt a jellegű jógát kezdőknek és haladóknak egyaránt jó szívvel ajánlom, számos jótékony hatása mellett erősíti az állóképességet, rugalmassá teszi a testet és lecsendesíti az elmét.

Június 25-én, az első óránk alkalmával Földüdvözletet fogunk végezni, mely erősíti a gyökereinket és összehangol minket az anyatermészettel valamint saját magunkkal.

A 4 alkalmas kurzusokon bérlettel és alkalmi jeggyel is részt tudtok venni, azonban mindenképpen előzetes regisztrációra van szükség! Ilyenkor csak a miénk az egész Füvészkert, ezért fontos a bejelentkezés! Extra lehetőség, hogy ha a jóga óra kezdete előtt 15 perccel érkeztek, be tudjátok barangolni a kertet.

Itt tudtok regisztrálni

Mindenképpen írjátok alá COVID szabályzatunkat és technikai útmutatónkat

Nagyon sok szeretettel várlak Titeket Budapest édenkertjében!

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech