Hun

Sportdiplomáciai sikerünk tette teljessé örömünket az Universiade nyitányán!

2015. 07. 05.
Hun

Legmagasabb szintű elismerést, a „Jean Petitjean” díjat adtak át MEFS elnökének, dr. Székely Mózesnek, aki az ELTE-BEAC Polythlon Klub szakosztályvezetője és tudományos főmunkatárs az ELTE-n.

Universiade:

Július 3-án a nyitóceremóniával elstartolt az Universiade, amely az olimpia után a második legnagyobb, sok sportágat magában foglaló világverseny. A minden páratlan évben megrendezett esemény tekintélyéről sokat árul el már az is, hogy az itt érmet szerzőknek majdnem a fele később olimpiai érmet is szerez. Az egyetemi sport legnagyobb ünnepére idén 10-12 ezer résztvevőt érkezett a dél-koreai Gwangjuba. Köztük a 13 sportágban 117 indulót delegáló magyar különítménnyel, amely világbajnok vízilabdázónk és zászlóvivőnk, Bátori Bence vezetésével vonult be az arénába. Sorainkban a páratlan eredménysorral büszkélkedő BEAC-os atlétákkal, a már a riói olimpiára is kvótát szerző Csere Gáspárral és a pár hete kontinensviadalon remeklő Dani Áronnal. Utóbbi a közösségi oldalán számolt be az Universiade-n átélt első élményeiről:

aron"Gáspárral zökkenőmentesen megérkeztünk Gwangjuba, ahol nemrég lett vége a nyitó ceremóniának. Tényleg eléggé úgy fest, mint egy mini olimpia, a stadion óriási, rengeteg az ember (sportoló és néző egyaránt) élmény lesz itt futni! Már túl vagyunk az első átmozgató edzéseken is, és a levegő valóban elég nehézkes, nehéz eldönteni, hogy a pára vagy a szmog miatt. Az >>atléta falu<< is hihetetlen méretekkel büszkélkedik, mi sportolók majdnem két tucat, egyenként 30 emeletes lakóházakban vagyunk elszállásolva."

A magyar csapat bevonulása

ELTE-s hallgatók is szép számmal képviseltetik magukat a versenyen! Legfoglalkoztatottabb indulónk feltehetően Do Phuong Nam, aki egyéniben, csapatban és vegyes párosban is asztaliteniszütőt ragad. Kardvívásban száll versenybe Ravasz Etele Koppány, míg a visszatérők között találjuk a párbajtőröző File Matyást, valamint a sportlövő Babicz Sárát, aki két évvel ezelőtt Kazanyban 4. lett, 10 m légpisztoly és 25 m sportpisztoly versenyszámokban indul az idei versenyen. A női kosárlabda csapatunk bő keretében szerepelő Brixel Mónika, Katona Szidónia és Mansaré Anna Manty trióját, illetve a férfi pólósainkat erősítő Fazekas Tibor Zsoltot sem vitte el a szövetségi kapitány Dél-Koreába.

Vívásban ketten már be is mutatkoztak a "mini-olimpián": Ravasz Etele Koppány kardozónk a selejtezőcsoportjában 1 győzelmet és 5 vereséget könyvelt el, ami nem ért főtáblát számára. Ezzel szemben File Mátyás a főtáblán is kiválóan menetelt: előbb üzbég, majd amerikai vetélytársát ütött el a továbbjutástól, mígnem a legjobb 16 között honfitársa, Hanczvikkel Márk állta útját. A mérleg másik serpenyőjébe két bronzérem került magyar részről az Universiade első két napjáról: előbb Valkai Ferenc kardvívónk, majd Berta Dániel párbajtőrözőnk állt fel a dobogó legalsó fokára.

mozesSportdiplomáciai sikerünk tette teljessé örömünket az Universiade nyitányán!

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legmagasabb szintű elismerését a „Jean Petitjean” díjat adományozta tegnap a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS). Korábban ezt a kitüntetést még egyetlen nemzet sportszervezete sem nyerte el. Az elismerést a FISU elnöke, Claude-Louis Gallien adta át a szervezet kétévente megrendezésre kerülő Gála ünnepségén Gwangjuban a a MEFS főtitkárának, dr. Székely Mózesnek. Mózes személye kapcsán véletlenül se feledkezzünk meg az ELTE-BEAC-os vonatkozásról: az ELTE-BEAC Polythlon Klub szakosztályvezetője és az ELTE tudományos főmunkatársa minden lehetséges fórumon küzd egyetemünk sportéletéért, valamint a honi egyetemi sport pozitív megítéléséért.

A díj megítélésével a FISU Végrehajtó Bizottsága elismeréssel kívánt adózni egyrészről Magyarország és a világ legidősebb (101 éves) olimpiai bajnoka, a háromszoros egyetemi világbajnok vízilabdázó, Tarics Sándor sikerekkel teli sportpályafutása előtt, másrészről üdvözölni kívánta azt a kezdeményezést, amelynek révén Magyarországon 2015. augusztus 27-én Emléknappal ünneplik meg az 1965. évi negyedik Budapesti Nyári Universiade 50. évfordulóját.

A FISU vezetői köszönetet mondtak azért az elkötelezettségért és mindazokért az erőfeszítésekért, amellyel a MEFS az egyetemi sport mozgalom magyarországi és nemzetközi továbbfejlesztését jelenleg is támogatja. A FISU elnöke és főtitkára, Eric Saintrond kiemelte, hogy a MEFS hosszú ideje a legaktívabb nemzeti egyetemi sportszövetségek közé tartozik, példaértékű az az elkötelezettség, amellyel napjainkban az egyetemi hallgatók sportéletének magas szintű fejlesztését segíti.

A „Jean Petitjean” díj átvételekor a MEFS főtitkára köszönő beszédében leszögezte: Magyarországon évtizedeken át kevés figyelmet és törődést kapott az egyetemi sport. Ahogy a MEFS-et 20 éven át vezető korábbi elnök, prof. dr. Frenkl Róbert fogalmazott: „az egyetemi sport mindkét szülője mostohaszülő”, sem a felsőoktatás, sem a sport nem érezte igazán magáénak.

A cikk folytatása, valamint az Universiade-val kapcsolatos hírfolyam a MEFS honlapján olvasható.

cheerek3Cheerleading:

Kontinensviadalon bizonyítottak Kovácsik Ritáék! Az ELTE Cheer Team 8 kategóriában kvalifikálta magát az European Cheerleading Championship-re, amelynek Ljubljana adott otthont június 28-án. Tudtuk, a mieink olyan csapatokkal "néznek farkasszemet" az idei Európa-bajnokságon, akik már 20 éve űzik ezt a sportot. A röpke 3 év tapasztalattal rendelkező együttesünk ellenben szerette volna megmutatni, hogy Magyarországon is fejlődik a Cheerleading és a Cheer Dance. A szlovén fővárosban 23 orszgából 3000 sportoló érkezett - minden kategóriában 20 fölötti induló létszámmal bírt a viadal.

parosEredmények:

ELTE Coed Team 11. hely (magyar válogatott)

ELTE Veres Sisters 14. hely (magyar válogatott)

ELTE Partner Stunt 12. hely (magyar válogatott)

ELTE Hip-hop Double 12. hely

ELTE Coed Team 15. hely

ELTE Cheer Dance Team 14. hely

A folytatásban Kovácsik Rita csapatvezető élménybeszámolója következik:

"Nagy örömet okozott számunkra kiállni és végigélni egy olyan magas színvonalú versenyt, amelyet évi egyszer rendeznek meg. Örültünk minden egyes percnek, amit a színpadon tölthettünk és ennek meg is lett az eredménye az ELTE-s csapatok középmezőnyben végeztek. Nagyon szeretnénk megköszönni minden támogatónknak, hogy hozzásegített minket ahhoz, hogy ott lehessünk és képviselhessük az egyetemi sportot. Kiemelten a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club-nak és a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetségnek."

DSCN5285Modern jazztánc:

Izomláz és mosolyhegyek – az intenzív kurzussal az őszi fellépő- és versenyszezonra is hangolt az ELTE Modern jazztánc társasága. Wéber Edina sportösztöndíjasunk koordinálásával július elején háromnapos tanfolyamon vettek részt az érdeklődők: a napi fél órás stretchinget 90-90 percnyi kortárstánc és jazztánc követte az ELTE Mérnök utcai Sporttelepén.Az utolsó napon a kontakttánc "koronázta meg" a hölgyek addigi lelkesedését, teljesítményét. Egy relaxáló energiamasszázzsal fejeztük be a kőkemény izomlázzal, sok-sok kombinációval és tréningsorral járó 3 napot. A különböző megmérettetéseken is induló lányok Edi vezetésével minden alkalommal még 1,5-2 órát ráhúztak, hogy készülhessenek az őszi fellépő- és versenyszezonra. A 30 résztvevő többsége mindkét típusú órán megjelent: visszajelzéseik alapján nagyon jól érezték magukat és már a szeptemberi kezdést várják.

11015439_957298170958490_2810018856637684687_nHastánc:

Kiváló minősítések és különdíjak az országos hastáncversenyről! Nyolc produkcióval indult el az ELTE Orientál Hastánccsoportja a július 5-ei Gyöngyösi Országos Hastáncversenyen. Produkcióink meglehetősen sokszínűre sikeredtek, hiszen a lányok minden műfajban képviseltették magukat a klasszikus raks sharkitól a legyezőfátylas és bollywoodi táncon át a flamenco fúzióig. A szóló táncosok saját koreográfiával indultak, míg a csoportos táncok az ELTE Oriental idei repertoárjából kerültek ki. Lányaink felkészülését Molnár Ágnes sportösztöndíjas vezette. A múlt heti négynapos tábor sokat segített a technikai tudás elmélyítésében és a csapat egymásra hangolódásában. Azokban a kategóriákban, ahol kellő számú induló volt, ott helyezéseket lehetett elérni, míg ahol kevés, ott fokozatokat osztott a zsűri. A modern eszközös táncok és a klasszikus táncok nagy sikert arattak, és hasznos visszajelzéseket kapott a csoport. Ellenben a más táncokkal való fúziókat már kétkedve fogadta a zsűri.

Eredmények:

Kezdő szóló: Kuizs Barbara - 2. hely; Hertelendy Zsanett - 3. hely; Solymosi Emőke - különdíj

Kezdő csoport: Színdobbanás raks sharki - ezüst minősítés; 2az1ben legyezőfátyol-dobszóló - ezüst minősítés; Bellywood hastánc-indiai fúzió - bronz minősítés; HaBossou modern pop - bronz minősítés

Haladó szóló: Molnár Ágnes Al Andalus flamenco fúzió - bronz minősítés és különdíj

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech