IMG 9435

Soha nem látott BEAC siker az Országos Ökölvívó Bajnokságon

2020. 11. 03.
IMG 9435

Október 28-31 között került megrendezésre a 2020. évi Papp László felnőtt Női és Férfi Országos Ökölvívó Magyar Bajnokság Győrben, az Olimpiai Sportparkban.

A BEAC színeiben versenyző Rozgonyi Áron az egyesület eddigi legjobb eredményét elérve 3. helyezést szerzett! Áront a hétvégéről kérdeztük.

Már 2019-ben is nagyon közel volt a dobogó? Mi volt a cél idén?

A tavalyi évben 5. helyezést értem el a megmérettetésen. Úgy éreztem csak egy leheletnyivel csúsztam le a dobogóról, annak ellenére, hogy törött kézzel boxoltam a versenyen. Idén azzal a céllal érkeztem az OB-ra, hogy minimum egy helyet javítsak és felállhassak a dobogóra, érmes lehessek. A koronavírus miatt egy versenyen sem tudtam részt venni az idei évben, így az utolsó mérkőzésem egy éve volt a 2019-es Országos Bajnokságon.

Tavaly sérülés, idén a vírushelyzet nehezítette a dolgodat. Hogy sikerült a felkészülés?

Ennek ellenére egész évben formában voltam és nagyon jó felkészülést tudhattam magam mögött. Kemény kesztyűzéseken vettem részt országos bajnokok, válogatottak társaságában ami által magabiztosan és céltudatosan érkeztem az idei Magyar Bajnokságra. Másfél éve a Kőbánya Box Clubbnál készülök a versenyekre. Kovács Mária vezetőedző készített fel és jött fel velem a szorítóhoz.

IMG 9388

Térjünk rá a versenyre. Meséld el kérlek a beac.hu és az elte.hu olvasóinak, hogyan zajlik ökölvívásban az országos bajnokság?

A verseny 4 napon át tartott, minden nap kellett súlyt mérlegelni. Nehézsúlyban indultam, ami azt jelenti, hogy nem lehet több a súlyom, mint 91 kg. Tehát a meccsek mellett még a súlyra is kiemelten oda kellett figyelni, így a táplálkozásra és a folyadékbevitelre. Esténként próbát mérni, hogy meg lehet e még inni azt a pohár vizet, vagy bekapni egy egy falatot. Ez talán még rutin ellenére is néha elég nehéz vagy kellemetlen, de magabiztosan hoztam a súlyt egész héten, nem kellett reggel mérleg előtt edzenem, hogy súlyba legyek. A mérkőzéseimre magabiztosan és bátran mentem fel, és a visszajelzések mellett magam is úgy érzem, hogy nagyon szépen boxoltam, látszik a fejlődés.

Jól tudjuk, volt az ellenfelek közül, aki két mentet sem bírt ellened, az elődöntő viszont már nehezebb meccs volt?

Igen, az egyik mérkőzésemet sikerült a második menetben befejeznem, döntő fölénnyel, ami azt jelenti, hogy a harmadik számolás után az ellenfelem nem tudta folytatni a küzdelmet, így a bíró beszüntette a mérkőzést. Ezzel elődöntőbe kerültem és innen már biztos helyem volt a dobogón. Az ezt követő elődöntőn a veretlen bajnok ellen maradtam alul, így bronz éremmel térhettem haza.

IMG 9438

Egy ilyen országos, felnőtt eredmény, olimpiai sportágban óriási büszkeség a BEAC-nak! Arról nem is beszélve, hogy te vagy az első magyar bajnoki bronzérmese a klubnak ökölvívásban, ami olimpiai sportágként mindig is kiemelt figyelmet kapott a magyar sportban. Milyen élményekkel jöttél el Győrből és mit jelent neked ez a siker a folytatásban?

Sok jó élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam a versenyen és nagyon jól éreztem magam a csapattal. Az Olimpiai sportkomplexum is nagyon profi volt, itt laktunk és nagyon motiváló volt ezen a helyen kelni, feküdni, versenyezni egy héten át. A verseny kulcspontjai a felkészülés, a súlyozás, az, hogy valakinek bátorsága van belépni a szorítóba, bátran leboxolni a mérkőzést és meccset nyerni. Úgy érzem ezeken a teszteken most átmentem, bár sokat kell még fejlődni, így izgatottan várom a következő teszteket, megmérettetéseket. Nagyon boldog vagyok, egy álmom vált valóra a dobogóval és örülök, hogy az egyetemnek és a BEAC-nak egy érmet is bemutathatok. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítséget, aki hozzájárult a felkészülésemhez, az edzőimnek (edzőm Kovács Mária, nevelőedzőm Grád Attila), a barátaimnak , csapattársaimnak, és mindenkinek köszönöm a szurkolást. Remélem legközelebb még ennél is fényesebb érmet tudok bemutatni!

123356763 1816188565214768 613149182032307131 o

Áron kiváló sporteredményei mellett az ELTE Fizika Intézet doktorandusz hallgatója és az ELTE sportösztöndíjasa!

Áron bemutatkozását itt olvashatjátok el: Rozgonyi Áron- Ökölvívás

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech