Simon Gabor2

Simon Gábor: A BEAC egy ’újratervezési időszakban’ van az energiaválság miatt, de télen sem fog senki sport nélkül maradni

2022. 11. 14.
Simon Gabor2

Az energiaválság okozta helyzet a sportklubok jól megszokott életét is alaposan felforgatta, ami alól a BEAC sem kivétel. Milyen hatással van a válsághelyzet a sportágakra? Hogyan reagál a kialakult szituációra a klub? Milyen körülmények között sportolhatnak a BEAC-ban? Hova, miért és meddig költözik el az iroda? A BEAC igazgatójával, Simon Gáborral beszélgettünk.

Mint az a beac.hu oldalán, az energiaválság okozta helyzettel kapcsolatosan folyamatosan frissülő, nemrégiben publikált cikkben is megtalálható – 2022 november 7-től a Bogdánfy úti Sporttelepről ideiglenesen a Tüske Uszodába költözik a BEAC Iroda. Mit jelent ebben az esetben az ideiglenesség?

Igen, 2022 márciusáig egészen biztosan átköltöztünk, és a Tüske Uszoda aulájában található irodákban folytatjuk tevékenységünket tovább, változatlan keretek között.

Miért volt szükség a költözésre?

A távhő árának drasztikus (több mint tízszeres) emelkedése miatt az egyetem úgy döntött, hogy a Bogdánfy úti ELTE Sporttelepet decembertől bezárja. Októbertől nincsen fűtés az épületben és ahhoz, hogy normális munkakörülmények legyenek, szükséges volt egy olyan helyet találni, ahol a kollégák tudnak dolgozni, és változatlanul fogadnak minden érdeklődőt. Szerencsére egy közeli helyszínt tudtunk találni a Tüskeuszodában, ami alig egy percre van a korábbi irodánktól. Ez az oka annak, hogy átköltöztünk.

A jelenlegi helyzet nemcsak a BEAC munkavállalóit érinti érzékenyen, hanem valószínűsíthetően a BEAC-nál sportolókat is. Melyik sportágakra, milyen hatással van ez?

Az egész helyzet, melyben jelenleg az ország van, gyakorlatilag mindenkit érint, ez alól a sportolók sem kivételek. A BEAC ötvennégy helyen tart edzéseket városszerte: általános iskolákban, gimnáziumokban, különböző sporttermekben, csarnokokban, uszodákban – tehát tényleg mindenkit érint. Szűnnek meg átmenetileg edzés helyszíneink a fűtési szezon idejére, úgyhogy összességben elmondható, hogy egy újratervezési időszakban van a BEAC. Amely sportágakat fokozottan érintik a változások, azoknál azon vagyunk, hogy a sportolóink a legkisebb kényelmetlenség mellett tudjanak továbbra is sportolni és ne maradjanak el az edzések.

Említetted, hogy nincs kivétel, mindenkit érint a jelenlegi válság. Az első osztályban szereplő férfi futsal-, és női kosárlabdacsapat szenved bármiféle hátrányt a helyzet miatt?

Országos szinten már látszik, hogy van egy-két olyan klub, amely visszalépett, vagy korlátozott körülmények között tud csak a bajnokságban részt venni. Az önkormányzatoknál is nagy kérdés, hogy milyen energiaszerződéseik lesznek a télre. Ezek befolyásolhatják a mi csapataink életét is –az említett két csapatunk olyan csarnokban játssza a mérkőzéseit, amelyek a XI. kerületi önkormányzat üzemeltetésében áll. Első osztályú csapataink szereplése kiemelten fontos, a jelenlegi tudásunk alapján azt tudom mondani, hogy a csapatok edzés körülményei, versenyzési lehetőségei rendben vannak és lesznek.

Simon Gabor

Budapest egyik legnépszerűbb és legnagyobb amatőr focibajnokságát bonyolítja le a BEAC, mire számíthatnak a Mérnök és a Bogdánfy utca labdarúgói?

Az őszi szezon teljességgel, zavartalanul lemegy. Az időjárás eddig elég kegyes volt hozzánk, mert annyi változás állt be a bajnokság életében, hogy a Bogdánfy úti műfüves pályák nem kerültek befedésre, ezen a télen nem lesz sátor a pályákon. A Bogdánfy út 10/A-ban található műfüves focipályák melletti öltözőépület férfi és női öltözőit egyaránt lehet használni, itt a csapatok számára december elejéig biztosan lesz öltözési és zuhanyzási lehetőség is, tehát az őszi szezont igazából nem érinti az energiaválság.

Ami a téli bajnokságot illeti, tervezzük a megszervezését, de ahogy említettem az egyetem energiatakarékossági döntése értelmében nem lesz sátor a pályákon. Ehhez fogjuk igazítani a nevezési díjakat, a lebonyolítást. Semmiképp sem szeretnénk, hogy elmaradjon a téli kiírás. Ehhez kérünk majd a csapatoktól is némi rugalmasságot. Biztosan lesz olyan társaság, ahol ez problémát fog okozni és nem fog tudni elindulni, de Budapesten körbenézve is azt látjuk, hogy nagyon sok helyen nem lesz sátor, vagy ha mégis, akkor olyan összegért lehet bérelni, amit mi nem tudunk kigazdálkodni.

A konditerem használata szintén sokakat érint. Itt lesz változás?

A Bogdánfy úti ELTE Sporttelep (10/B) esetében a sportcsarnok felújítása zajlik, ami várhatóan 2023 első felében átadásra is kerül, továbbá ebből az épületből az egyetemi oktatás kikerült, tehát gyakorlatilag az épület kiürült. A Szertár Büfé zavartalanul működni fog, illetve a BEAC Iroda kiköltözésével szeretnénk, hogy még pár edzés lemenjen, de december elejével valószínű, hogy ezek meg fognak szintén szűnni és márciusig nem lesz lehetőség ezeket használni.

A BEAC-on űzhető közel 40 sportág mindegyikére nem tudunk kitérni. A klub sportolói, az ELTE hallgatói hogyan tudnak információt szerezni a téli edzésekről, ill. az esetleges változásokról?

A klub social média felületein folyamatosan tájékoztatjuk a sportolókat, illetve az alábbi cikkben folyamatosan frissülnek az edzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók, hírek. Érdemes ezt figyelemmel követni. Egy biztos, hogy 2022 telén sem fog sport nélkül maradni senki! Hajrá BEAC!

Szerző: Kungli Dávid

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech