Zoli kep2

Re-kreatív szabadidő

2020. 04. 16.
Zoli kep2

Varga Zoltán, személyi edzőnk legújabb írásában életünk egyik legfontosabb tényezőjéről, az IDŐ-ről lesz szó

Varga Zoltán, személyi edzőnk legújabb írásában életünk egyik legfontosabb tényezőjéről, az IDŐ-ről lesz szó. Tevékenységeinket mindig is befolyásolta, hogy mennyi időnk van, hogy mennyi időt tudunk például rekreációra fordítani.

Az időt az emberi tevékenységek szerint 3 típusra oszthatjuk:

• Társadalmi lény: Társadalmi kötelezettségek, mint például a munka, család, tanulás. Legtöbbünknek a felsoroltakból a munka teljesen megszűnt vagy más keretek közé szorult. A tanulást folytathatjuk otthonról, de az intézményi oktatást nehéz pótolni, az élő képzésekről nem is beszélve. Sokan online megoldásokra szorulnak és jól is teszik, azonban ne felejtsük el az emberi kapcsolatok fontosságát, tehát amint vége ennek az időszaknak, próbáljuk visszaépíteni sportolói vagy más területekről való klientúránkat. Saját példámból kiindulva most a családommal való kapcsolat megerősítése (sokukkal sajnálatosan nem személyesen), valamint a weboldalunk szerkesztése tölti ki időmet. Szomorú, hogy a szokványos hétköznapokon amikor az edzéstartás a fő, milyen keveset tudok rájuk figyelni. Ez az időszak tökéletes ennek tudatosítására és a jövőbeli fenntartására.

• Önmagunk ellátása: Fiziológiai szükségletek, amiket testünk megkövetel. Ilyen az alvás és az étkezés. Pihenésből kijut manapság, de megfelelő minőségben? Mennyire figyelsz oda az alvásodra? Normál helyzetben rengeteget dolgozom, így a 6 óra alvással kell megelégednem minden éjjel, ami egyáltalán nem helyes. Manapság viszont addig alszom ameddig szeretnék, sokszor mégis fáradtabban kelek, mint előtte. Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül ezzel a problémával. Ebben az esetben az alvásunk minőségére kell koncentrálnunk, mely jóval az ágyba jutás előtt elkezdődik. Jó dolog tud lenni a PlayStation nyomkodása az esti órákban, azonban ekkor nem csak pszichésen, de fizikálisan is aktívabbá válunk, az idegrendszerünk szimpatikus túlsúlyba kerül, így ebben a felfokozott állapotban, józan paraszti ésszel is beláthatjuk, hogy nehéz megteremtenünk a jó alvás alapjait. A kék fény káros hatásairól már rengeteg kutatás született vica-versa, így érdemes kicsit belemélyedni ebbe a témába. Ha többet szeretnél megtudni, miként tehetünk többet a biológiai óránk egyensúlyának visszaállításáért, akkor érdemes elolvasnotok a Biohacker című könyvet.
Az étkezés egy nagyon kényes téma edzői részről, hiszen nagyon nehéz megtalálnunk az átmenetet a kompetenciák között. A dietetikusok dolga ezt a témát boncolgatni, azonban mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen rendkívül fontos alap önfenntartási igényünk a táplálkozásunk. Sokan kértek engem is, hogy adjak tanácsot, mit és mikor egyetek. Ilyenkor csak arról tudok beszélni, hogy nekem mi működik, azonban itt is, mint az edzésnél, személye válogatja a helyes megoldást. A legjobb, ha felkerestek egy dietetikust, vagy bármely táplálkozástanban jártas szakembert, különösképpen, ha bármely jellegű érzékenységgel rendelkeztek. Ha viszont bizonyítottan rendben vagytok, akkor azt javaslom, hogy tesztelgessetek különböző étrendeket. Olvassatok, látogassatok workshopokat és találjátok meg a számotokra legmegfelelőbbet. Én manapság, mivel egy girya instruktori képzésére készülök, így az úgynevezett Warrior diet-et próbálom követni. Természetesen, mikor az izomtömeg növelése volt a fő célom, akkor az ahhoz megfelelő protokollt követtem. Magyarán minden célnak megtalálhatjuk a hozzá legmegfelelőbb étrendi támogatást.

• Szabadidő: A fennmaradó idő, amivel szabadon rendelkezünk. Különbséget teszünk „freetime” és „leisure” között. Az utóbbi az, amit szabadidő keretén belül végzünk, és kedvünkre, örömünkre szolgál. Pozitív élményként éljük meg. A mi értelmezésünkben a rekreatív szabadidő.

Több elmélet született a szabadidővel kapcsolatban: James Murphy 6 pontja vagy Dumazeider 3D-je.

- Dumazeider: a szabadidő mindazon elfoglaltságok/aktivitások összessége, amelyekkel az egyén tetszése szerint foglalkozhat. „3D”:

  1. lazítás, ilyenkor teljesen lazulj el, relaxálj, próbáld kizárni a külvilágot. Érdemes reggel, délután és este egyaránt gyakorolni.
  2. szórakozás, itt jöhetnek a játékok, filmezés vagy bármi, ami szórakoztat. Érdemes napközben végezni ezeket.
  3. önfejlődés, olvasás, tanulás most leginkább online, podcast hallgatása. Úgyszintén napközben érdemes végezni ezeket.

- James Murphy: 6 pontba rendezi a szabadidő fogalmát

  1. Szabad rendelkezésű idő
  2. Társadalmi funkció
  3. Irányultságát társadalmi helyzet befolyásolja
  4. Maga a szabadság, a lélek szabad állapota
  5. Önmegvalósításra való lehetőség
  6. Holisztikus megközelítés (a szabadidő: a személyiség aktivitásaiban, cselekvéseiben megmutatkozó szabadsága)

Az eddigi modellekből kiderül, hogy maga a szabadidő diszkrecionális, tehát a saját belátásunk, döntésünk eredménye, de ennél fogva nem sokat ér, ha azt nem töltjük rekreatívan. Az első cikkben már említett "időfolyatók" vannak a legrosszabb helyzetben manapság, mivel a megszokott napi ritmust elhagyva még nehezebb aktívnak maradni. Erre a legjobb megoldás napi rutinunk fenntartása, az időben fekvés, időben kelés, a megszokott étkezések fenntartása, stb.

Foglald el magad,

Találj minden napra egy új kihívást,

Oszd be az idődet."

Forrás: trianglesport.hu

Fotó: baloghattis_com

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech