86428116 129242325285809 8915482405683331072 o

Re-kreációs kultúra

2020. 04. 08.
86428116 129242325285809 8915482405683331072 o

Varga Zoli előző cikkében tisztáztuk a rekreáció fogalmát. Személyi edzőnk legújabb írásában a rekreációs kultúráról lesz szó.

Varga Zoli előző cikkében tisztáztuk a rekreáció fogalmát. Személyi edzőnk legújabb írásában a rekreációs kultúráról lesz szó.

Mi is az a rekreációs kultúra?

Minden rekreációval kapcsolatos tudásanyag, amit az emberiség felhalmozott.

Alcsoportjai (melyek nem különálló halmazok, hanem metszik egymást, azonban felállítóható egy fontossági sorrend közöttük):

1. Idő kultúra

A vírus megjelenése alatt is maga az időtényező volt a legfontosabb, de nem csak a terjedést és az időben való intervenciót tekintve.

Az egyén időbeosztását úgyszintén figyelembe kell vennünk, magyarul mit kezdesz a nyakadba hulló nem megszokott szabad rendelkezésű időddel?! Hagyod kifolyni kezeid közül, vagy kihasználod és hasznosan töltöd? Ez csakis a Te döntésed! Később részletesen kitérünk erre a témára.

2. Egészség kultúra

Az egészségi tényezőt jelen esetben nem hinném, hogy bővebben kellene ecsetelni… Tégy meg mindent a magad és családod egészségéért. Jelen esetben maradj otthon és minimalizáld a testi kontaktot más emberekkel. Később részletesen kitérünk erre a témára is.

3. Életmód kultúra

Az életmódunkat szinte teljesen felborítja, kinek nagyobb, kinek kisebb mértékben. Mi, a testkultúrában vagy bármely más szolgáltató szférában tevékenykedők talán az átlagnál jobban érezzük a hatását. Ez a téma is külön cikket érdemel, ma azonban csak nagy vonalakban érintjük.

4. Környezet kultúra

Ami körülvesz minket: természeti- és társadalmi környezetünk.

Kapcsolataink ápolása rendkívül fontos, mivel befolyásolja egészségünket is. Ezen ponton meg kell állunk egy pillanatra, hiszen egyértelmű, hogy a karantén ideje alatt nem vagyunk képesek tartani kapcsolataink minőségét, ha nem vesszük komolyan ezt a területet. A mai technika azonban nagyban segít, hogy ne veszítsünk el minden kapcsolatot. Családtagjainkat, legyenek akár egy másik földrészen is, ugyanúgy támogatnunk kell, mint eddig, ha nem jobban. Ha az olvasás után felveszed a telefont, hogy felhívd egy családtagodat, vagy bárkit akit úgy érzel, akkor azt hiszem már most megérte megírnom ezt a cikket.

TELEFON!!!

A másik nagy probléma e témán belül a környezetszennyezés, ami az egyik legnagyobb civilizációs ártalom. Kialakulása történelmi folyamat. Megóvása mind életterünk, mind egészségünk szempontjából fontos. Talán ez az egyik terület, melyre pozitívan hatott a vírus. Sok cikket olvasunk feleségemmel, melyben a természet újjászületését láthatjuk. Érdemes hasonló írásokat böngészni, mert a pozitív hír még fontosabb manapság. Az egyik kedvencem a Szardínia kikötőjében újra úszkáló delfinekről szól. Nézd meg, remélem szebbé teszi a napodat.

5. Szórakozás kultúra

A szabadidővel hozható párhuzamba, bár vannak, akik a munkát is hasonlóképpen élik meg.

Dumazeider szerint a szabadidőnek 3 funkciója van: lazítás, önfejlesztés és szórakozás. Magyarul azt csinálod amit szeretsz, de közben értéket is teremtesz. Nem szabad elkényelmesednünk, és meg kell találnunk a módját e 3 funkció fenntartására. Persze mindenkinek mást jelent a szórakozás, figyelnünk kell arra, hogy szétválasszuk a napirendünkben annak idejét, mennyiségét és helyét, hiszen ha egész nap kizárólag a szórakozást hajszoljuk, egy idő után elveszti az értékét.

Állíts fel napi rendi pontokat!

A szabadidőn belül is a „leisure”, azaz a rekreatív idő egy nagyon fontos fogalom, mert ez egy olyan tevékenység, mely az öröm érzetünk fokozására szolgál, és pozitív élményként éljük meg. Erre is nehéz példát hozni, mivel mindenkinek mást jelent, de talán a mozgás, jelen esetben az otthoni edzés segíthet ennek elérésére a legtöbbünknek.

Eddz otthon!

Ebben próbálok majd pár tippet adni, hiszen ez lenne a hivatásom.💪

Forrás: trianglesport.hu

Fotó: baloghattis_com

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech