Insta matrica sportagi varga

Re-kreáció a vírus idején

2020. 03. 30.
Insta matrica sportagi varga

Varga Zoltán személyi edzőnk a következő cikksorozatában szeretne segíteni azoknak, akik hasznosan szeretnék eltölteni idejüket a lakáson belül, vagy éppen a kijárási tilalom be nem jelentéséig a lakáson kívül.

COVID-19 a vírus, mely megváltoztatja életmódunkat egyik napról a másikra.

Miként kapcsolódik ez a rekreációhoz? Milyen része van ebben a rekreációnak? Több, mint elsőre gondolnánk. Ahhoz, hogy megértsük az összefüggéseket, tisztáznunk kell néhány fogalmat, mint például a kultúra, az életmód, szabadidő, egészség, vagy éppen a rekreáció.

Varga Zoltán személyi edzőnk a következő cikksorozatában szeretne segíteni azoknak, akik hasznosan szeretnék eltölteni idejüket a lakáson belül, vagy éppen a kijárási tilalom be nem jelentéséig a lakáson kívül.

"A rekreáció különböző megjelenési formái mentén szeretnék tippeket adni, melyeket a következő cikksorozatban csoportosítok majd. Tarts velem és légy hatékony e nehéz időkben...

A mai kontextusban nem is lehetne megfelelőbb időpont e fogalmak újraértelmezésére. A Covid-19 vírus az egész világot kihívások elé kényszeríti. Sorra veszítjük el munkánkat, megélhetésünk forrását.

A karantén kiterjesztésével, azokra is hatalmas szabadidő mennyiség zúdul, akik eddig munkával töltötték napjaik nagy részét. Ezek közé tartozom én is, így tudom, hogy nem könnyű menedzselnünk ezt a helyzetet. Az idő sokszor kifolyik kezünk közül anélkül, hogy bármi hasznosra fordítottuk volna. Ezt ugyan úgy meg kellene tanulnunk, mint az edzést, légzést, relaxálást még ha ez triviálisnak is tűnhet.

“A rekreáció eszmei és gyakorlati válasz-tevékenység rendszer meghatározott társadalmi kihívásokra.” Kis Jenő (1998)

Nem is lehetne jobban kifejezni a rekreációt ennél a definíciónál. Magyarországon inkább a gyakorlati megközelítés az elterjedtebb, azonban a szellemi rész épp olyan fontos, ha nem fontosabb.

Mi is inkább a gyakorlati, azon belül is a testedzés részével foglalkozunk majd, mivel ez rendszerünk alapja. Ahhoz viszont, hogy jobban megértsünk egy rendszert, először is érdemes lefektetni az alapfogalmakat, így ebben az írásban a rekreáció alapfogalmát tisztázzuk.

Eredetileg latin szó, melynek jelentése iskolai szünidő volt. A szabadidő eltöltés kultúrája. Azon belül is a jó közérzet, a minőségi élet megteremtésére irányul. Az ember aktív kikapcsolódását, pihenését, felfrissülését, munkaerejének újratermelését is magában foglalja.

Eszközei:

a tánc, a játék, hobbitevékenységek, vagyis a szórakozás legkülönbözőbb formái, illetve a sport legkülönfélébb változatai is lehetnek, vagyis itt említhetjük meg a testedzés különbözõ válfajait. A sportági megközelítés nem az én kompetenciám jelen esetben, mivel nem sportági edzőként írok.

Nagy vonalakban tehát a

  • funkciója: munkavégzőképesség helyreállítása, megteremtése, növelése. Ez a klasszikus megközelítés.
  • motivációja: felüdülés, felfrissülés, szórakozás, mindennapos, időszakos rendszerességgel. Ezt úgyszintén a klasszikus megközelítéshez sorolhatjuk.
  • feladata: szabadidő eltöltés kultúrája. Ez már a modernkori megközelítés.
  • célja és eredménye: minőségi élet elérése, igényesen megélt élet. Ez úgyszintén a modernkori megközelítés.

Ezen alapokat lefektetve kijelenthetjük, hogy a rekreáció az életminőség tana. A mai helyzetünkben pedig a legfontosabb kérdés, hogyan is befolyásolja majd az életminőségünket e vírus.

Természetesen az egészségünk élvezi a priorítást ebben a helyzetben, de az egészség, mint fogalom komplexebb, mint gondolnánk. A következő írásokban, pont ezeket a tényezőket vesszük górcső alá és tisztázzuk az egészség, szabadidő, rekreációs kultúra és az életmód fogalmát a vírus vonatkozásában.

Forrás:

trianglesport.hu

Kövesd Zolit a Facebookon és Instagramon is!

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech