Szezonnyitó nemzetközi gálameccset vívtak focistáink

Augusztus végén immár harmadik alkalommal érkezett vendégségbe angol egyetemi focicsapat a BEAC nagypályás labdarúgóihoz. Lancaster és Bristol egyetemistái után ezúttal a London University Goldsmiths csapata próbálta meg bevenni a BEAC várát.

Egyre élénkebb az a nemzetközi kapcsolatrendszer, mely az ELTE és az angol egyetemek csapatai között formálódik az utóbbi években. Sorra érkeznek labdarúgóinkhoz a felkérések Magyarországon nyaraló vagy edzőtáborozó szigetországiaktól. Ezúttal a London University jelentkezett be, nem is akármilyen kerettel. Az angolok profi edzővel készülnek a következő szezonra (Premier League utánpótlásban dolgozó trénerrel), ahol két bajnokságban is vitézkedni fognak: a londoni egyetemi első osztályban, illetve az angol egyetemi 3. osztályban. Megjegyzendő, hogy utóbbiból 13 osztály létezik Angliában, több száz csapattal; egészen elképesztő számadat.

2 éve a BEAC 2-2-es döntetlen játszott a lancasteri egyetemistákkal, idén nyár elején pedig 5-1-re múlta felül a Bristol Universityt, ezúttal azonban sokkal keményebb ellenféllel találkoztak focistáink. A londoni csapat komoly futball múlttal rendelkező játékosokkal, esélyesként érkezett hozzánk.

Az angolok az első perctől kezdeményezően léptek fel, sorra vezették villámgyors, jól felépített és veszélyes akcióikat. Különösen a rendkívül atletikus színesbőrű játékosaikat volt nehéz tartani.

Nagyjából 10 perc után vezetéshez jutottak a vendégek, melyet nem sokkal később meg is dupláztak. A félidő derekán aztán egy szöglet után szépített a BEAC Sziráki Lőrinc góljával. A hazaiak felélénkültek a találat után, ekkor úgy nézett ki, akár az egyenlítés is meglehet, és egy szoros mérkőzés alakulhat ki. A BEAC azonban elpuskázta lehetőségeit, az angolok pedig két újabb góllal büntettek.

A második félidőre a BEAC teljesen új kerettel jött ki. Ahogyan az első félidőben is, szerepet kaptak az együttesben mind az első, mind a második csapatban játszó játékosaink. A vegyes felállású csapat azonban a továbbiakban sem tudta felvenni a versenyt az angolokkal, akik további 3 góllal terhelték meg a magyar kaput. A végeredmény (BEAC – London University Goldsmiths: 1 – 7).

A mérkőzés után a hazaiak vacsorával várták az angol játékosokat, valamint kisebb BEAC-os ajándékcsomaggal lepték meg őket, amiért a vendégek nagyon hálásak voltak. A korábbi külföldi vendégcsapatokhoz hasonlóan visszavágóra invitálták a magyar egyetemistákat a szigetországba. Reményeink szerint ennek a meghívásnak valamikor a jövőben eleget tudunk majd tenni. Addig is, várjuk a következő brit csapatot!

A mérkőzésről készült összes fénykép az ELTE Online oldalán megtekinthető.