Szezonzáró nemzetközi egyetemi focigála (ELTE-BEAC – Bristol University)

A honi alacsonyabb osztályú bajnokság (BLSZ III.) 2. helyén záró BEAC futballcsapata a Bristol University együttesét látta vendégül a Kövér Lajos utcai sporttelepen. A srácok a sikeres szezont egy igazi egyetemi gálameccsel koronázták meg. A június eleji találkozóra jellemzően angolos – esős, borús – időben került sor, ami azonban cseppet sem szegte kedvét a feleknek.

A múltat tekintve ELTE fölény rajzolódott ki: míg egyetemünket 1635-ben alapították, addig a Bristol Universityt 1876-ban. A futballcsapatok tekintetében a BEAC 1898-as alapítása óta eltelt 118 év még nagyobb kontrasztban áll a bristoli egyetemi focicsapat 3 éves múltjával. Labdarúgó szakosztályunk sportösztöndíjasa, Magyar László így élte meg az összecsapást:

"A mérkőzés előtt a csapatok – az Európa-bajnokság hangulatát idézve – elénekelték a nemzeti himnuszokat, majd a gyors fényképezkedés és kézfogások után útjára indult a labda. A lelkesedéssel és az elszántsággal egyik oldalon sem volt gond. Barátságos meccs dacára nagy elánnal vetették bele magukat a küzdelembe a csapatok. Az első percek puhatolózása után a BEAC vette kézbe az irányítást. A srácok sorban dolgozták ki a helyzeteket, és szebbnél szebb támadásokat vezettek, aminek meg is lett az eredménye. A 20. perc körül egy balról érkező beadásra Fodor Csaba érkezett, és a hálóba tessékelte a labdát. Innentől kezdve a BEAC még inkább felpörgött. Az angolok nem találták a gyors, egyérintős játék ellenszerét, és a félidő második felében egyértelműen a védekezés emésztette fel erejüket. Előbb Somfalvai Valentin fejezett be egy akciót közelről egészen kicsavarodott testhelyzetben (2-0), majd Magyar László csavart ballal 16-ról a léc alá (3-0). Azonban a továbbiakban sem lassult a tempó, és a félidő végére Somfalvai újabb góljával és Németh Ábel találatával már 5-0 volt az állás a hazai csapat javára.

A második félidőre az angolok összeszedettebben jöttek ki, és állták a gyengülő BEAC-rohamokat. Sőt a 70. perc körül a szépítésre is futotta a végig nagy elánnal küzdő britektől. A bal oldalról középre tett labdába egy védőnk lépett bele szerencsétlenül, a labda pedig a hálóban landolt, nem kis örömet kiváltva a vendégjátékosokból.

A meccs hátralévő részében még mindkét oldalon adódtak kisebb-nagyobb helyzetek, az eredmény azonban már nem változott, így a BEAC magabiztos 5-1-es győzelemmel zárta a szezont egy végig jó hangulatú és jó tempójú egyetemi gálameccsen.

A csapatok a meccs után közös vacsora mellett pihenték ki a fáradalmakat, és szóban már meg is egyeztek egy lehetséges visszavágóról. Ki tudja? Talán éppen Bristolban.

Nyár végén a London University érkezik majd hasonló mérkőzésre a BEAC-katlanba. Reméljük, ugyanilyen jó hangulatú és sikeres meccset játszunk majd velük is, mely a következő szezon nyitánya is lesz. Ezek az egyetemi mérkőzések kitűnő lehetőséget nyújtanak a nemzetközi sportkapcsolatok erősítésére, és jól szolgálják az ELTE-BEAC jó hírének továbbvitelét.

Nyáron két hónapos pihenő vár a játékosokra, azonban addig sem maradunk foci nélkül, hiszen együtt szoríthatunk a Válogatottért a foci EB-n!

Hajrá ELTE! Hajrá BEAC! Hajrá Magyarok!"