0048 eotvos

FELHÍVÁS - Eötvös Kerékpáros Expedíció

2023. 05. 09.
0048 eotvos

Eötvös Loránd születésének 175. évfordulója tiszteletére, a tudós nyomdokain haladva idén augusztusban kerékpáros expedíciót szervezünk az ELTE-ről indulva a Dolomitok Eötvös-csúcsához.

II. és III. Eötvös Kerékpáros Expedíciók

Báró Eötvös Loránd, korának legismertebb magyar fizikusa, egyetemi rektor és sportember születésének 175. évfordulója alkalmából, kivételes teljesítményét megismételve kerékpáros expedíciót szervezünk Budapestről a Dolomitokba. A sportos túra a főváros szívéből indulva a Balaton mellett halad el, a festői Dráva mentén éri el az olasz Alpokat, és a tudósról elnevezett hegycsúcs (Cima Eötvös) alatt elterülő Misurina tónál ér véget. A próbatétel első ízben 2019-ben, az UNESCO Eötvös Emlékéve alatt valósult meg, akkor az ELTE egy fizikus oktatója és öt hallgató mindössze 3 nap alatt ért célba Székesfehérvárról, megtéve 588 km-t és leküzdve 3150 m szintemelkedést (https://fb.watch/iOXYsqhnxa/).

Idén a kihívást jelentő felfedezőút két változata között lehet választani:

  • II. Expedíció: 2023. aug. 9-13. (5 nap alatt, cc. 150 km/nap)
  • III. Expedíció: 2023. aug. 12-19. (8 nap, cc. 100 km/nap, egy pihenőnappal)

Mindkét verzióban – a pihenőnap kivételével – napi két, egy hosszabb délelőtti és egy rövidebb délutáni tekerés a penzum, folyamatos autós/buszos kísérés segíti a teljesítést, és visszafelé már a kísérőjárművek hozzák a résztvevőket. A várható közös költségeket a cc. 20 eFt/fő/éj szállás, és a cc. 40 eFt/fő kísérés-szervezés jelentik. A fizikai terheléshez pedig megfelelő felkészülés szükséges, praktikusan országútra alkalmas, lehetőleg versenykerékpárral célszerű részt venni, amihez a 36 éve fizikusok által alapított ELTE-BEAC Polythlon Klub edzései is segítséget nyújtanak (edző: Molnár Tamás, https://polythlon.hu).

Jelentkezni 2023. május 15-éig lehet a [email protected] címen, megjelölve a választott verziót (5 napos vagy 8 napos), és visszaigazolás után az előlegként is szolgáló 30 eFt/fő foglalót a BEAC számlájára megfizetve.

További információk kaphatók az előzetes eseményoldalon, valamint a következő elérhetőségen: Székely Mózes, [email protected] +36 30 4454 007.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech