19366241 1527619170611017 6034609061388279196 n

Ezüstös kapitány - világbajnoki ezüstérmet szerzett a magyar 3x3 válogatott!

2017. 06. 22.
19366241 1527619170611017 6034609061388279196 n

Óriási menetelés végén Nantes-ban az eddigi legjobb világbajnoki teljesítményt elérve ezüstérmet nyert a BEAC büszkeségét, Süle Krisztinát is a soraiban tudó 3×3-as magyar válogatott.

Óriási menetelés végén Nantes-ban az eddigi legjobb világbajnoki teljesítményt elérve ezüstérmet nyert a 3×3-as magyar válogatott. Szinte álomszerű volt az NB1-ben menetelő BEAC női kosárcsapat kapitányát, Süle Krisztinát, vagyis Maut is a soraiban tudó együttes szereplése a világtornán.

Az indulás előtti napokban jött a hír: 2020-ban már az olimpia programján szerepel a 3×3-as kosárlabda. Hogy ez milyen változást hoz az erőviszonyokban, azt még korai lenne megjósolni, az azonban bizonyos, hogy ezzel a döntéssel reflektorfénybe kerül ez a szakág is, és ezt már Nantesban is érezni lehetett. A FIBA idén érdekes döntést hozott: a világbajnokságot szinte rögtön követi az EB-selejtező, majd alig két héttel később már a kontinenstornán pattog majd a labda. Ez némi fejtörésre is okot adott a Károlyi Andrea – Jakab Máté edzőpárosnak a formaidőzítés tekintetében, hiszen címvédőként mindenképpen illene kvalifikálni az EB-re, miközben egy világbajnokság azért mégiscsak világbajnokság. Az indulás előtti napon az M4 Sportnak adott interjúban Mau azonban világossá tette: éremért utazik a csapat Franciaországba.

A lányok a csoportnyitányon rögtön a legnehezebb ellenféllel, Oroszországgal találkoztak. Bár az oroszokat “csak” nyolcadikként rangsorolták a tornára, bombaerős kerettel érkeztek: három Európa Kupás, és egy Euroligás játékos alkotta a keretüket. Elképesztő fizikai fölényben voltak, a lányok hősiesen küzdöttek, a 10-12-es végeredmény is ezt tükrözte. Az első nap második mérkőzésén aztán a mieink könnyedén győzték le Kirgizisztánt (22-3).

Egy nap pihenőt követően jöhetett a harmadik és a negyedik csoportmeccs. A fekete lónak számító németek elleni mérkőzés csupán az első pár percben volt szoros, utána a lányok fokozatosan növelték előnyüket és végül 22-6-ra nyertek. Az utolsó csoporttalálkozón Kazahsztánt hasonló magabiztossággal verték a mieink (21-6), ezzel pedig eldőlt, hogy bejutottak a legjobb nyolcba, ahol Olaszország várt rájuk.

A zárónapon került sor a negyeddöntőre, az elődöntőre és a döntőre is. A lányok a nyolc között az olaszokkal játszottak. A meccsnek adott némi pikantériát, hogy előző nap a csehországi “hagyományos” Európa-bajnokságon a mieinket éppen az olaszok ütötték el a legjobb nyolc közé kerüléstől egy drámai, egylabdás meccsen (48-49), így volt miért revansot vennünk. Nos, Mauék a lehető legnemesebb bosszút állták: egy fordulatos, kiélezett mérkőzésen az utolsó másfél percben két távoli dobást is elsüllyesztve végül 18-16-ra verték az olaszokat, ezzel pedig négy közé kerültek.

A nap drámája aztán a döntőbe jutásért következett, ahol a mieink Ukrajnával találkoztak. Az erős fizikumú, magas ukránok szinte végig uralták a mérkőzést, 2-3 pont között vezettek. Másfél perccel a vége előtt sikerült egyenlítenünk, aztán fej-fej mellett haladtak a csapatok, és egy másodperccel a vége előtt 13-13 állt a táblán. Mindenki a hosszabbításra készült már, ám az utolsó pillanatban a csapatkapitány Theodoreán Alexandra még elengedte kiszorított helyzetből a távoli dobást, ami beesett! Hosszú percekig senki nem tudta, érvényes-e a találat, idegőrlő percek teltek el a videózással, majd a kikockázott képsorok egyértelműen bizonyították: időn belül volt a kosár, ezzel pedig a lányok 15-13-ra megnyerték a meccset és bejutottak a döntőbe!

Keretbe foglalva a világbajnokságot, a lányok a fináléban ismét Oroszországgal néztek farkasszemet. A lányok hat percen át csodásan, emberfeletti energiákat mozgósítva küzdöttek, vezettek is, de végül az oroszok érvényesítették a papírformát, és a mieinket fokozatosan felőrölve 19-12-re megnyerték a döntőt. A mieink azonban egy pillanatig sem szomorkodtak, önfeledt táncot roptak a lefújás után és egy pillanatig sem lankadt a mosoly az arcukról az este során!

Ezüstérmes a 3x3-as Világbajnokságon a magyar válogatott

Az ünneplés pillanatai bevonulnak a klasszikusok közé :)Gratulálunk a magyar válogatottnak a 2017-es 3x3-as Világbajnokságon elért ezüstéremhez!

Közzétette: Wbasket.hu – 2017. június 21.

Igazuk is van, hiszen óriási, amit véghezvittek az elmúlt napokban Nantes-ban! Messze a legjobb magyar vb-eredményt produkálták, öt győzelem mellett mindössze két vereséget szenvedtek, 118 pontot szereztek a hét mérkőzésen.

Örülni azonban nem lehet sokáig, hiszen a lányok Nantes-ból egyenesen Andorrába mennek, ahol a hétvégén már az EB selejtezőket rendezik. A tét ott sem kicsi, hiszen a lányok szeretnének harcba szállni a címvédésért július 7 és 9 között Amszterdamban, az Európa-bajnokságon.

De addig is, amíg újra leülünk a képernyő elé a lányokért izgulni, vegyünk egy nagy levegőt és örüljünk, de nagyon, hiszen októbertől immár egy világbajnoki ezüstérmest is láthatunk BEAC mezben játszani hétről hétre!!

Gratulálunk Mau, neked és az egész csapatnak!

További sok sikert!

Az ezüstérmes csapat tagjai: Bozóki Bettina, Papp Klaudia, Süle Krisztina, Theodoreán Alexandra

Edzők: Károlyi Andrea, Jakab Máté, Takács Krisztina

forrás: BEAC Kosárlabda

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech