AFK E 109

Évzáró gálaműsorral zárta a szemesztert az ELTE-BEAC Táncok szakosztálya

2022. 05. 24.
AFK E 109

Az ELTE BEAC Tánc szakosztálya májusban ismét megrendezte népszerű félévzáró gálaműsorát, immár hetedik alkalommal. Az előadás igazi friss és üde színfoltja volt az estének.

Az érdeklődők egy változatos, színes műsort láthattak, a különböző táncstílusok remekül kiegészítették egymást. Az este folyamán hip-hop, hastánc, argentin tangó, néptánc és moderntánc stílusokban adtak elő koreográfiákat a táncosok. Az ELTE általános testnevelés kurzusok hallgatói, az esti táncórák résztvevői, valamint vendégfellépők léptek színpadra az este folyamán.

AFK Űrséta 101

A Levendula Kortárs Táncműhely nyitotta meg az estet. Legújabb, A mi világunk című darabjukból adtak elő egy részletet, ami tökéletes kezdete volt a gálának, remekül megalapozta az este hangulatát.

Az ELTE Hip-hop két csoportja, az általános testnevelés kurzus hallgatói és az esti hip-hop órák résztvevői is színpadra léptek. Az általános testnevelés kurzus hallgatói mindössze 10 alkalom alatt sajátították el a műfaj alapjait és tanulták meg az előadott táncot. Mindkét produkció hatalmas népszerűségnek örvendett, igazi energiabombaként robbantak be a táncosok a színpadra. Átéléssel, örömmel táncoltak és őket nézve az volt az érzésünk, mintha egy buliba csöppentünk volna.

AFK Hip hop2 102

Az idén 10 éves ELTE Oriental hastánccsoport egy teljesen más világba repítette a közönséget. Két produkcióval készültek az estre, melyekkel megidézték a Közel-Kelet hangulatát a színpadon. A táncosok különleges jelmezei és az, ahogy pörgették-forgatták a színes legyező fátylakat (amik fontos kellékei az előadásnak) ámulatba ejtették a nézőket. A Tengerjáró Szinbád meséje című produkciójuk az Ezeregyéjszaka meséinek világát idézte meg.

AFK Szimbád 112

Az ELTE Argentin Tangó előadásában együtt léptek színpadra az általános testnevelés kurzus hallgatói és az esti tangó órák résztvevői. A tanítványok bemutatták a félév során megszerzett tudásukat: kiválóan elsajátították, hogyan figyeljenek tánc közben egymásra és a többi párra is a táncparketten, továbbá láthattuk, hogy az egyes párok tagjai között kialakult egy szavak nélküli párbeszéd, amely által a tánc nyelvén kommunikáltak egymással. Az oktatók is bemutattak egy külön produkciót, amit nézve egyértelművé vált, hogy ők már régóta táncolnak együtt. Olyan szintű összhang és bizalom van köztük, amit rögtön megirigyeltünk őket figyelve.

Thumbnail AFK Argentin tangó 102

Az általános testnevelés jazztánc kurzust kezdő és haladó szinten is fel tudják venni az ELTE hallgatói. Az órákon a jazz, a modern és a kortárstánc műfajával ismerkedhetnek meg közelebbről a hallgatók. A kurzus hallgatóinak produkcióiban jelentős szerepet játszott az improvizáció. A zene és a tánc összefonódása által különleges, szinte nem is evilági élményben lehetett részünk.

AFK M 102

Az ELTE Moderntánc esti kezdő csoportjának produkciója által pár perc erejéig a csillagok között érezhettük magunkat. A zene, a fények, a ruhák és nem utolsósorban a táncosok együttesének köszönhetően a színházteremben megelevenedett egy kis darabkája a világűrnek. A haladó jazztánc csoport tagjai egy József Attila vers megzenésített változatára adtak elő egy koreográfiát, ami annyira népszerű volt a táncosok körében, hogy két szereposztásban is láthatták az érdeklődők. Nemcsak maga a vers, de a táncosok előadása is szívhez szóló volt.

AFK E 109

A 65 éves ELTE Néptáncegyüttes már visszatérő vendégfellépője a Tánc szakosztály gáláinak, így ez alkalommal is örömmel vállalták a felkérést, hogy színpadra lépjenek. A Hajnali hangulat című produkciót mutatták be a táncosok. Szokás szerint remek hangulatot hoztak magukkal, ami előadásuk után is jelen maradt.

Egy másik állandó vendégfellépője is van gálaműsorainknak, ez pedig nem más, mint az Érdi Torna Club. Az ÉTC ifjú táncosai a Roxfort varázslatos világába repítették a nézőket egy moderntánc koreográfia erejéig. A következő generáció kis táncosai elbűvölték a nézőket előadásukkal. Az egyesület másik vendégfellépő csoportjától is egy gyönyörű kortárstánc produkciót láthattunk.

AFK hajnali hangulat 107

Az estet a Levendula Kortárs Táncműhely zárta egyik díjnyertes koreográfiájukkal. A produkció címe Street View, azaz “utcakép”, ami valóban meg is jelent előttünk. Ez egy igazi kortárs produkció, ami sokkal több egy szimpla betanult koreográfiánál. A táncosok mind egy-egy karaktert jelenítettek meg a hétköznapokból, olyan karaktereket, akikkel mi is találkozhatunk nap, mint nap - vagy lehet, hogy pont mi magunk vagyunk ezek a karakterek. Nem véletlenül nyert díjat a társulat ezzel a produkcióval, lenyűgöző volt az előadásuk. Tökéletes zárása volt az estének.

Gergely Viktória Petra, az ELTE Táncok szakosztályának tagja a műsort követően elmondta, hogy csak ajánlani tudja minden ELTE-s hallgatónak, hogy bátran válogasson az általános testnevelés kurzusok közül. Ezen kurzusok felvétele remek lehetőség arra, hogy a diákok kilépjenek kicsit a komfortzónájukból és mozogjanak is a tantermi egyetemi órák mellett. Egy-egy táncóra után biztos a tanulás is jobban megy. Az esti táncórákat pedig nemcsak ELTE-s hallgatók, hanem külsősök is látogathatják, így a lehetőség bárki számára nyitott.

Oktatók:

Hip-hop: Juranits Rita

Hastánc: Molnár Ágnes

Argentin tangó: Hönich Heléna, Balogh András

Moderntánc: Lang Tímea, Wéber Edi

A cikket írta: Gergely Viktória Petra

Fotók: Kalamár Ákos Ferenc

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech