Gyuricza

Elhunyt Gyuricza József, a BEAC Örökös Bajnoka

2020. 03. 13.
Gyuricza

86 éves korában, 2020. március 11-én elhunyt Gyuricza József, Magyarország első egyéni tőrvívó világbajnoka.

86 éves korában, 2020. március 11-én elhunyt Gyuricza József háromszoros olimpikon, kétszeres világbajnok, olimpiai bronzérmes vívó, Magyarország első egyéni tőrvívó világbajnoka.

„Jóska hosszú ideje beteg volt, még a kilencvenes évek közepén egy érgörcs következtében mozgásában korlátozott lett, egyik oldala lebénult. Budapesti lakásában élt visszavonultan, ahol néhány nappal ezelőtt baleset érte. Megsérült, megütötte magát, kórházba került, de már nem lehetett megmenteni. Ő a magyar tőrvívás első, 1955-ös egyéni világbajnoka, majd az '57-es vb-győztes csapatnak mindketten tagjai voltunk. Jó ember volt, sok közös élményünk van, hiányozni fog" – tájékoztatta az olimpia.hu-t egykori csapattársa, dr. Kamuti Jenő, akit a halálhírről az elhunyt családja értesített szerdán délután.

Gyuricza József 1952-től a BEAC - akkori nevén Budapesti Haladás - vívójaként kezdett el vívni a mai OSC vívóteremben. Edzője Dr. Bay Béla, a BEAC vívómestere és a klub korábbi elnöke volt. Az 1954-es budapesti rendezésű XII. Főiskolai Világbajnokságon a tőrvívó csapattal – a szintén Haladásos Marosi Józseffel együtt – aranyérmes lett, másnap pedig egyéniben veretlenül jutott fel a dobogó tetejére.

Az 1955-ös római VB-n mindenki az akkor már 3-szoros olimpiai- és 7-szeres világbajnok, francia Christian d’Oriola mellett tette volna le a voksát, ám Gyuricza József óriási meglepetést okozott. A döntő párbajban Gyuricza nagyon nyugodtan, 5:2-re verte meg a tőrvívás máig egyik legfényesebb csillagát, és szerezte meg Magyarország első egyéni, tőrvívó világbajnoki aranyérmét. A teremben extázis uralkodott, vállukon vitték le a pástról a mindössze 20 éves bajnokot.

gyuricza_bay_1955vb
Gyuricza József megszerezte Magyarország első egyéni, tőrvívó világbajnoki aranyérmét. Jobb oldalon mestere, Dr. Bay Béla, a BEAC korábbi elnöke gratulál
1956-ban a tőrcsapat tagjaként részt vett a Melbourne-i olimpián, ahol Marosi Józseffel együtt bronzérmet nyertek. 1956-tól a Budapesti Honvéd vívója lett, ezt követően a világbajnokságokon még számos érmet szerzett.

Gyuricza József 1968-ban a TF-en szerzett testnevelő tanári diplomát, majd '70-ben vívó szakedző, vívómester, '77-től a mesteredző-cím birtokosa. A BHSE, a BVSC és az OSC vívóedzője. Tanítványa volt többek közt a háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes Bóbis Ildikó, valamint a szintén világelső és olimpiai második helyezett Maros Magda is.

A BEAC-120 emlékév alkalmából a BEAC elnökségének felterjesztése alapján Örökös Bajnok díjban részesült, melyet otthonában adott át számára Simon Gábor, BEAC igazgató.

A magyar sport állócsillagától búcsúzunk. Nyugodjék békében!

Források:
olimpia.hu
BEAC-Az elsők c. kiállítás

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech