CP1 6954 2

BEAC díjazottak az emlékév alkalmából

2018. 11. 08.
CP1 6954 2

Az 1898-ban alapított BEAC vezetősége a sportklub hagyományainak, az egykori kiváló sportolók emlékének ápolása céljából, valamint a jelenkori kiemelkedő BEAC sportolók, vezetők, szervezők és támogatók díjazására alapított díjakat a klub 120-as emlékévének alkalmából.

Az 1898-ban alapított BEAC vezetősége a sportklub hagyományainak, az egykori kiváló sportolók emlékének ápolása céljából, valamint a jelenkori kiemelkedő BEAC sportolók, vezetők, szervezők és támogatók díjazására alapított díjakat a klub 120-as emlékévének alkalmából.

A BEAC-120 Ünnepi Közgyűlés keretében átadott gravírozott emlékplakettek a BEAC egykori, Sződy Szilárd szobrászművész 1930-as évekbeli emlékplakettjének mintájára készültek arany, ezüst és bronz színezéssel.

BEAC Örökös Bajnokok

A BEAC Örökös Bajnoka díjat az a személy nyerheti el, aki világbajnokságon vagy olimpián első hat helyezést, ill. Európa-bajnokságon dobogós helyezést ér el a klub tagjaként.

A BEAC elnökség javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Hámori Jenő

Hámori Jenő, az ’55-ös római világbajnokságon a kardcsapatban Gerevich, Kárpáti, Keresztes, Kovács és Palócz mellett világbajnoki aranyérmet szerzett. Majd 1956-ban Melbourne-ben, a kardcsapat tagjaként megszerezte a BEAC 5. olimpiai aranyérmét. 2003-tól az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vendégprofesszorként tartott előadásokat.

A BEAC elnökség és az Atlétika Szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Szepesi Ádám

Szepesi Ádám a BEAC magasugrója, 1972-ben a Müncheni Olimpián 5. helyezést ért el. Sportolói pályafutása befejezése után az ELTE-n testnevelő tanárként dolgozott az egyetemi sportélet fejlesztéséért évtizedeken keresztül egészen nyugdíjba vonulásáig.

A BEAC Elnökség és az Atlétika Szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Nagy Zsuzsa

Nagy Zsuzsa sokszoros Magyar Bajnok és Válogatott atléta, 800m síkfutásban az 1964-es Tokiói olimpián negyedik helyet, és a 1966-os a Budapesti Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett.

A BEAC elnökség javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Győrffy Dóra

Győrffy Dóra magasugró 11-szeres magyar bajnok. Európa Bajnoki ezüstérmes, Universiade győztes, Kétszeres Egyetemi Bajnok az Egyesült Államokban. 2001-ben állította be 2 m-es ugrásával az immáron 17 éves magyar csúcsot. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára.

A BEAC elnökség es a Tájfutó Szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Hegedüs András:

Hegedüs András tájfutó 1962. óta (56 éve) folyamatosan igazolt versenyző. 1965 és 2014 között 33-szoros magyar bajnok, 89-szer szerzett érmet a magyar bajnokságokon. 1972-ben VB bronzérmet szerzett váltóban. 2017-ig a BEAC Tájfutó Szakosztályának elnöke volt.

A BEAC elnökség és a Tájfutó Szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Hegedüs Ágnes:

Hegedüs Ágnes tájfutó 1963 óta (55 éve) folyamatosan igazolt versenyző. 1965 és 2018 között 42-szeres magyar bajnok, 96-szor szerzett érmet a magyar bajnokságokon. 1970-ben váltóban VB ezüstérmes, egyéniben 6. lett.

Örökös Bajnok díjban részesül az Elnökség felterjesztése alapján:

Marosi József, vívó, az 1956-os Melbourne-i olimpián a párbajtőr csapat tagjaként ezüstérmet, a tőr csapat tagjaként bronzérmet szerzett.

Gyuricza József: vívó, az 1955-ös római VB szerezte meg Magyarország első egyéni, tőrvívó világbajnoki aranyérmét, majd 1956-ban olimpiai bronzérmes lett.

BEAC Örökös Tagok

BEAC Örökös Tag díjat kaphat az, aki legalább 20 éven keresztül tagja volt a sportegyesületnek és ott aktív sport vagy sportvezetői tevékenységet folytatott.

A BEAC elnökség és a Sakk szakosztály javaslata alapján posztumusz BEAC Örökös Tag díjban részesül Ádám György:

Ádám György az 1970-es évek elején egyetemistaként került a BEAC sakk csapatába és több mint négy évtizedig szolgálta a klubot. A ranglétra összes fokát végigjárta: versenyző, csapat-, majd szakosztályvezető lett, versenybíró, sakkoktató, a BEAC elnökségi tagja egészen haláláig. 2016-ban 62. életévében hunyt el.

A BEAC elnökség és a Tollaslabda szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Bakó László:

Bakó László 1975-től tagja a BEAC tollaslabda szakosztályának. 1976-2013 között szakosztályvezető. Közel 40 évig tartó munkájával sokat tett a szakosztály fennmaradásáért. A BEAC ismertségét és elismertségét a Magyar Tollaslabda Szövetségben végzett munkájával is elősegítette.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Kenesei Zsanett:

Kenesei Zsanett válogatott atléta, 800 és 1500 méteren 45-szörös magyar bajnok. Világbajnokságon és Európa Bajnokságon képviselte hazánkat. A versenyszerű atletizálást befejezte, de a mai napig aktív tagja az Atlétika Szakosztály életének.

A BEAC elnökség és az Asztalitenisz szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Keresztúri Sára:

Keresztúri Sára, 1973-1978 között programozó és programtervező matematikus szakos hallgatóként lett BEAC sportoló, válogatott sakkozó, első osztályú asztaliteniszező és emellett a tollaslabda csapatnak is tagja volt. Jelenleg is aktív sportoló, az asztalitenisz kerületi bajnokságban szereplő csapatának játékosa.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Mihályfi László:

Mihályfi László, 18 szoros magyar bajnok síkfutó, több évtizeden keresztül a BEAC színeiben képviselte Magyarországot különböző világversenyeken. Az Apáczai Gimnázium testnevelő tanáraként tovább szolgálta a klubot az utánpótlás nevelés terén végzett munkájával.

A BEAC elnökség, és a Sakk szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Bajnok díjban részesül Molnár Emil

Molnár Emil, matematika-fizika szakos tanár, a BME egyetemi tanára. 1961 óta a BEAC tagja sakk és asztalitenisz sportágban. A BEAC Elnökség tagja két ciklusban, sakk szakosztály-vezető, majd tanárelnök. Asztaliteniszben az NB I-es csapat tagja, főiskolai bajnokságon bronzérmes versenyző. Jelenleg is a sakk-csapat aktív tagja, a Budapest bajnokságban szerepel.

A BEAC elnökség, és a Sakk szakosztály javaslata alapján posztumusz BEAC Örökös Tag díjban részesül Ősz Gábor

Ősz Gábor, 1989-től kezdve a BEAC társegyesületében, a Barcza Gedeon SC-ben volt szakosztályvezető. Évtizedek óta a Barcza-BEAC versenyzői indulnak a legnépesebb létszámmal az országos korcsoportos versenyeken. Történelem tanárként és sakk oktatóként tanítványai nagyon szerették embersége és állandó segítőkészsége miatt. Életének 50. évében hunyt el, 2017-ben. A díjat lánya Ősz Veronika vette át.

A BEAC elnökség javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Solt Pál:

Solt Pál jogász, 1989-ben az Alkotmánybíróság egyik alapító tagja, majd 1990 és 2002 között a Legfelsőbb Bíróság elnöke. 1958-ban lett a BEAC igazolt kézilabdázója, ahol a nemzeti bajnokságban kapusposzton játszott, így éppen idén 60 éve a klub sportolója. Dr. Solt Pál 1991 és 2009 között volt a BEAC 25. elnöke, ezzel a klub elnökei közül a leghosszabb ideig volt tisztségben.

A BEAC elnökség és a Labdarúgó Szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Sujtó László:

Sujtó László, a 70-es évektől a labdarúgó csapat tagja, szerepelt a korszak legendás NB2-es csapatában. A mai napig is a szakosztály egyik legaktívabb tagja, a Veterán- és az Old Boys-csapatok játékosa. Történetei és emlékei nagyon fontos forrásai a jelen és a jövő BEAC-osai számára. Távollétében a díjat Kovács Gergely szakosztályvezető vette át.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Szabó Anikó:

Szabó Anikó, közép-és hosszútávfutó. Tanulmányait az ELTE-n végezte. Klubhűsége, magas szintű szakmai munkája, edzői tevékenysége az elmúlt 20 évben kiemelkedő értéket képvisel, az utánpótlás területén végzett munkája meghatározó a szakosztály életében.

A BEAC elnökség és az Asztalitenisz szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Szilágyi Tivadar:

Szilágyi Tivadar, az ELTE Matematikus szakán végzett 1970-ben, az ELTE Analízis tanszék oktatója volt. Jelenleg az Asztalitenisz szakosztály versenyzője. A Tenisz szakosztálynak 1966-tól 1987-ig volt tagja. 1987-től az asztalitenisz szakosztály sportolója, ahol még jelenleg is a Budapest-bajnokságban szerepel a klub színeiben.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján BEAC Örökös Tag díjban részesül Vári Edit

Vári Edit atléta, kilencszeres magyar bajnok gátfutó, válogatott atléta, aki 2008-ban a Pekingi Olimpián képviselte a BEAC-ot és Magyarországot. A klubhoz való kötődése, klub-szeretete, szerénysége példa értékű minden BEAC sportoló számára.

Yolland Arthur-díjasok

Yolland Arthur díjban részesíthető a BEAC azon tagja, akinek sokéves kiemelkedő munkássága példa a klub megmaradásáért, fejlesztéséért végzett odaadó munkálkodásra.

A BEAC elnökség és az Kosárlabda szakosztály javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Buttás Pál:

Az 1980-as évektől kezdve a BEAC és a női kosárlabda szakosztály meghatározó sportvezetője, sportszakembere. Az 1980-as évek végén bajnokságot nyerő Nb1-es csapat edzője. Az MKOSZ női tagozatának korábbi elnöke, volt szövetségi kapitánya. az ELTE Tanító és Óvóképző Karának testnevelője, tanszékvezetője volt, 2017-ben a MEFS életműdíjjal tüntette ki.

A BEAC elnökség és az Labdarúgó szakosztály javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Daróczi Gábor:

Daróczi Gábor, a klub korábbi labdarúgója, majd szakosztályvezetője. Hálátlan időszakban lett a csapat intézője, szervezője, összetartója. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy MLSZ alapítóként a BEAC 1901-óta az elmúlt 120 évben megszakítás nélkül részt vett a magyar labdarúgás életében. Emellett 2009-től a Felügyelő Bizottság elnökeként segítette a klubot. A díjat Daróczi Gábor távollétében fia vette át.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Gerendási István:

Gerendási István 1968-óta tagja az Atlétika Szakosztálynak. 20 éve szakosztályvezető, mely idő alatt 300 Magyar Bajnokot, számos válogatottat és olimpiai résztvevőt adott a klub a Magyar Atlétikának. Életműve példa a szakosztály megmaradásáért. Kiemelkedő tevékenységéért Budapest Atlétikáért Díjjal, valamint a Magyar Atlétikai Szövetség Magyar Atlétikáért Díjjal tüntette ki. A Rajkó Művészegyüttes igazgatójaként Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott.

A BEAC elnökség javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Karácsony András:

Karácsony András, egyetemi tanár, az ELTE stratégiai rektorhelyetteseként töltötte be a BEAC 27. elnöki tisztségét 2013-2017 között. A klub és az egyetem közötti együttműködés erősítésében meghatározó, vezető szerepe volt, melynek fontos lépéseként elkészült az ELTE sportstratégiája, megalakult az Egyetemi sporttanács, és a Sportiroda.

A BEAC elnökség és az Atlétika szakosztály javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Kiss Ádám:

Kiss Ádám: 1958-1964 között a BEAC férfi kosárlabda szakosztály sportolója, 2009-2013 között a BEAC elnöke, emeritus professzor, a TTK korábbi dékánja, majd felsőoktatási helyettes államtitkár. BEAC elnökként a megfáradt ELTE – BEAC viszony helyreállítása mellett kötelezte el magát, melynek eredményeként jött létre stratégiai megállapodás az egyetemmel. Jelenleg a MEFS elnökeként az egyetemi sport fejlesztésének ügyét szolgálja.

A BEAC elnökség javaslata alapján Yolland Arthur-díjban részesül Németh János:

Németh János magyar jogtudós, ügyvéd, professor emeritus. Több évtizeden keresztül az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar polgári eljárásjogi tanszékének vezetője, majd az egyetem általános rektorhelyettese. Az Országos Választási Bizottság egykori elnöke, 1997 és 2003 között az Alkotmánybíróság tagja, 1998 és 2003 között elnöke. Dr. Németh János 1985 és 1990 között volt a BEAC 24. elnöke.

Eötvös-díjasok

Eötvös díjat kaphat az ELTE azon vezetője, oktatója, dolgozója, aki sokat tett a BEAC és az egyetemi sport ügyéért!

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Bárdos György:

Bárdos György, biológus, 2009-től az ELTE PPK Egészségfejlesztési és Sporttudományi Intézetének alapítója, korábbi igazgatója és egyetemi tanára, az ELTE-n a sporttudományi kutatás elindítója, szervezője. A Sportintézet vezetése alatt sok területen támogatta a BEAC megerősödését, fejlődését. Évtizedek óta a BEAC természetjáró szakosztályának tagja. Tanárelnöke a harcművészeti és természetjáró szakosztályoknak, 2017-ig a klub elnökségének tagja, jelenleg is aktív sportoló.

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Erdődy Gábor:

Erdődy Gábor, tanszékvezető egyetemi tanár, a MAFC első osztályú, majd a BEAC NB2-es kosárlabda játékosa, később sportvezetőként az 1970-es évektől egészen a 90-es évekig meghatározó egyénisége és támogatója volt a BEAC-nak és a kosárlabda szakosztálynak. Szakosztály-vezetősége alatt 1989-90-ben magyar bajnok és kupa győztes lett a női csapat.

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Hunyadvári László:

Hunyadvári László, az ELTE Informatikai karának egyetemi docense, 1966 óta, 52 éve tagja a tájfutó szakosztálynak, valamint a sakk és pingpong szakosztály sportolója. A Sakkszakosztály vezetőjeként a BEAC-ot kétszer vezette vissza az OB 1-be. 2017-ig a BEAC elnökségi tagjaként, korábbi rektor helyettesként, majd a Közalkalmazotti Tanács elnökeként támogatta az egyetemi sportot. Jelenleg az Asztalitenisz Szakosztály tanárelnöke.

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Klinghammer István:

Klinghammer István: egyetemi tanár, az ELTE korábbi rektora. a második Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkára. A BEAC női kosárlabda szakosztályának egykori tanárelnökeként fontos szerepet játszott az első osztályú csapat stabil és kiszámítható működésének megteremtésében, az NB1-ben szereplő sportolók egyetemi tanulmányainak támogatásában, melynek köszönhetően a csapat 1989-1990-es idényben országos bajnoki címet nyert.

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Seifert Tibor:

Seifert Tibor, az ELTE hallgatói ügyekért felelős rektori biztosa és kollégiumi főigazgatójaként közel egy évtizedig a BEAC elnökségének tagja. Valamennyi tisztségében jelentős mértékben támogatta az egyetemi sport fejlődését, a klub és az egyetem közötti viszony rendezését. Segítette a hallgatói szabadidősport finanszírozását, új sportágak megerősödését a BEAC-ban.

A BEAC elnökség javaslata alapján Eötvös-díjban részesül Székely Mózes:

Székely Mózes: az ELTE PPK tudományos főmunkatársa, oktatója, a MEFS főtitkára. 2007-től BEAC tagja, a Polythlon Szakosztály alapító-vezetője, 2009-2012 között a BEAC ügyvezetője, azóta alelnöke. Munkásságának köszönhetően kezdődött meg a klub és az egyetem közötti együttműködés feltámasztása. Az elmúlt 6 évben Székely Mózes a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) főtitkáraként dolgozik az egyetemi sport fejlesztéséért. Jelenleg is a Triatlon szakosztály aktív versenyzője, tízszeres Ironman.

Szokolyi Alajos-díjasok

A BEAC elnökség döntésének értelmében Szokolyi Alajos díjat kaphat azon személy, aki sokat tett a BEAC-ért, a sport fejlesztéséért.

A BEAC elnökség javaslata alapján Szokolyi-díjban részesül Becsei András:

Becsei András bankár-közgazdász, az OTP Bank Budapesti Régiójának vezetője, az OTP Jelzálogbank és az OTP Lakástakarék vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség alelnöke hosszú évek óta a sakkszakosztály önzetlen támogatója. Maga és fiai is igazolt versenyzők, így gyakran együtt ül a család a táblához. A szakosztály javaslatára a klub elnöksége Szokolyi Alajos díjat adományoz Becsei Andrásnak.

A BEAC elnökség javaslata alapján Szokolyi-díjban részesül Hoffmann Tamás:

Hoffmann Tamás, jogász, korábbi vízilabdázó. 2010-es polgármesterré választása óta kiemelkedően sokat tett a kerületi sport fejlesztéséért, támogatásáért. Vezetése alatt az Újbudai Önkormányzat és a BEAC között folyamatos az együttműködés, a legtöbb kerületi sportolót, a legsikeresebben felkészítő sportágak – különösen és elsősorban a kosárlabda, az atlétika, a sakk és a triatlon – kiszámítható, átlátható és az eredményességen alapuló támogatásban részesülnek. A felsorolt szakosztályok javaslatára a klub elnöksége Szokolyi Alajos díjat adományoz Hoffmann Tamásnak.

A BEAC elnökség javaslata alapján Szokolyi-díjban részesül Prokopp László:

Prokopp László, a BEAC első olimpiai bajnokának fia, gyémántdiplomás egykori főállatorvos, aki a BEAC múltjának és hagyományának kiemelkedő őrzőjeként kezdeményező és aktív szerepet vállalt első olimpiai bajnokunk, Prokopp Sándorról szóló "A Prokopp" c. könyv megszületésében. Fáradhatatlan munkájával édesapja, és egyben a céllövő sport, és a BEAC számára is örök emléket állított.

Rajczy Imre-díjasok

A BEAC elnökségi döntésének értelmében Rajczy-díjat kaphat kiemelkedő sportszervezői munkáért a klub szakosztályainak munkatársa, sportszervezője, a szakosztályi munkában résztvevő, egyetemi sportszervező-ösztöndíjas hallgatója:

A BEAC elnökség javaslata alapján Rajczy-díjban részesül Pató János:

Pató János, a természetjáró szakosztály gyalogos és kerékpáros túráinak főszervezője 45 éve. Áldozatos munkájának köszönhetően a szakosztály tagjai a Mont Blanctól, Új-Zélandig, Alaszkától a Negev-sivatagig is eljutottak. Felségével P. Szabó Júliával mindketten aranyjelvényes természetjárók, bronzjelvényes túravezetők, a szakosztály csaknem fél évszázados folyamatos sikeres működése igen nagy részben a Pató házaspár áldozatos tevékenységének köszönhető.

A BEAC elnökség javaslata alapján Rajczy-díjban részesül Miklós Mátyás:

Miklós Mátyás már az ELTE rekreációs szakos hallgatójaként, 2010 óta kiemelt szerepet töltött be a cheerleader szakosztály sikereiben. Az Európa-bajnok és az Egyetemi-világbajnok magyar válogatott edzője, valamint a Magyar Cheer Szövetség kommunikációs tanácsadója. Kiemelt szerepet vállalt a cheerleading meghonosításában, és edzői munkájának köszönhetően 2018-ra a BEAC vált a sportág legmeghatározóbb csapatává.

A BEAC elnökség javaslata alapján Rajczy-díjban részesül Gölöncsér Dániel:

Gölöncsér Dániel, az Erőnlét és Fitnesz Szakosztály alapítója. A közel háromszáz sportolóval bíró közösség versenyzői számos országos bajnoki címet, dobogós helyezést értek el. Dani, az ép sportolók mellett parasportolóknak is szervez fekvenyomó edzéseket: Jancsó Tamással a BEAC első parafekvenyomójával országos bajnoki címet szereztek.

Bay Béla-díjas

2018-tól minden évben kiosztásra kerülő Év edzője díj átadására kerül most sor, melyet Bay Béláról neveztünk el:

A BEAC elnökség javaslata alapján Bay Béla-díjban részesül Szabó Imre:

Szabó Imre 1968 óta a BEAC tagja. A BEAC atlétikai életének legmeghatározóbb alakja, vezető edzője. Több száz Magyar Bajnokot nevelt fel a különböző korosztályokban. Tanítványa Csere Gáspár a 2016-os Rioi olimpián szerepelt maraton futásban. A 2018-as esztendőben tanítványai 8 Országos bajnoki címet szereztek. Kiemelkedő szakmai munkásságát Kerezsi Emil Díjjal, valamint Magyar Köztársasági Érdemkereszttel ismerte el a Magyar kormány. 2017-ben Újbudán a XI. kerületben az év Edzője Díjat kapta.

Németh Angéla-díjas

Az Év Sportolójának járó Németh Angéla díjat Csere Gáspár nyerte el.

Csere Gáspár 2001 óta a BEAC sportolója, az ELTE-n végzett sportszervezőként. Kétszeres magyar bajnok félmaratoni távon, a mai magyar maraton futás kiemelkedő alakja, aki a Rioi Olimpián képviselte hazánkat. 2017 óta a BEAC elnökségének tagja. 2018-ban megszerezte önmaga és a BEAC 120 éves történelmének első magyar maratoni győzelmét.

A díjak ezt követően minden évben a klub évi rendes küldöttgyűlésén kerülnek majd kiosztásra.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech