2 960px

Együttműködés a Benfica és a BEAC között

2020. 01. 30.
2 960px

Két napot töltött a BEAC küldöttsége a legsikeresebb portugál futballklub, a Benfica meghívására Lisszabonban. Az együttműködés körvonalait vázolták fel, most jöhet a megvalósítás.

Két napot töltött a BEAC küldöttsége a legsikeresebb portugál futballklub, a Benfica meghívására Lisszabonban. Az együttműködés körvonalait vázolták fel, most jöhet a megvalósítás.

A magyarok szeretete és tisztelete a világon mindenhol jelen van, nincs ez másképp Portugáliában sem, ahol Portugál-Magyar Együttműködési Egyesület (APHPC) építi a kapcsolatokat a kultúra, a gazdaság, a diplomácia és a sport területén is. A társaság elnöke, Miguel de Pape szervezte meg a BEAC látogatását, melynek első programja a Benfica-Aves bajnoki mérkőzés megtekintése volt. Szabó László, a BEAC alelnöke elmondta, hogy "a mérkőzés előtt találkoztunk a Benfica vezetőivel, valamint Dr. Halmai Miklóssal, Magyarország lisszaboni nagykövetével, nagyon szívélyes volt a fogadtatás, természetesen azonnal előkerült Guttmann Béla és Fehér Miklós neve. A meccs kifejezetten izgalmas volt, a 70. percig vezetett a tökutolsó Aves az Estadio de Luzban, aztán egy büntetővel és a később a meccs emberének választott csapatkapitány, Andre Almeida góljával fordítottak a hazaiak. Nagy hangulat, pirotechnika, táncosok: minden megvolt, ami egy csúcs-sporteseményhez kell."

Másnap a Benfica akadémiáján tárgyaltak az immár 122 éves BEAC vezetői a Benfica utánpótlás programjáról. Simon Gábor, a BEAC igazgatója foglalta össze a látogatást: "azt kaptuk, amit vártunk. Egy nagy klub óriási "üzemét" láttuk. A tízévesektől a felnőtt csapatig mindenki az ún. Benfica Campuson dolgozik a Lisszabon melletti kisvárosban. Tíz pálya, uszoda, egy fedett gyakorlópálya és számtalan kiegészítő létesítmény szolgálja a sportolókat, akik a világ minden tájáról érkeznek Seixalba. Mintegy 100 diák bentlakásos rendszerben tanul, már megvannak a tervei a Benfica saját iskolájának is. A klub nemzetközi koordinátora Miguel Reis, és az iskolai programokért felelős Davide Gomes vezetett körbe minket az akadémián. A Benficának 500 edzője dolgozik szerte a világban, a különböző partneri programokban. Leginkább a klub filozófiája fogott meg minket. A Benfica azokkal is foglalkozik, akikről szinte első pillanatban látszik, hogy soha nem lesznek hivatásos labdarúgók. Közösséget építenek és a foci szeretetét oktatják."

A magyar vendégek a portugál másodosztályban játszó Benfica B csapatának meccsét is megnézték. A látogatás óta konkrét lépések is történtek, így várhatóan június 22-től kerül sor az első Benfica táborra Budapesten, a BEAC nyáron átadott, Mérnök utcai ELTE-BEAC Pluhár István Labdarúgópályáján. A táborba 8 és 14 év közötti fiúk és lányok jelentkezését várják, a tábor fő célcsoportja ELTE-s dolgozók gyermekei, az ELTE gyakorlóiskoláinak, valamint a 11. kerületi iskolák diákjai. A fiatalokat a Benfica edzői oktatják majd egy héten keresztül, és természetesen a kétszeres BEK győztes, piros-fehér portugál klub hivatalos szerelését kell viselni a tábor során. A tábor lebonyolítása lehet az első lépés azon az úton, ami a két klubot közelebbi partnerséghez vezeti.

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech