CP1 6398 2

120. születésnapját ünnepelte a BEAC

2018. 11. 08.
CP1 6398 2

2018. november 7-én százak gyűltek össze az ELTE Aula Magnában, hogy közösen ünnepeljék a BEAC alapításának 120. évfordulóját.

2018. november 7-én százak gyűltek össze az ELTE Aula Magnában, hogy közösen ünnepeljék a BEAC alapításának 120. évfordulóját.

A BEAC egykori jelszavával, a "Virtuti et fortitudini" azaz "erényt és bátorságot" jelszóval megrendezett ünnepi esemény az emlékév tiszteletére készült kisfilm vetítésével kezdődött, melyben egykori és jelenlegi BEAC-os élsportolók elevenítik fel, hogy milyen érzés számukra az E-betűt viselni, milyen a klub tagjának lenni.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1898. november 5-én alakult klub elnökeinek sora Eötvös Loránddal kezdődött. A sportvezető kiemelte, a BEAC-nak olyan olimpiai aranyérmes sportolói voltak, mint a sportlövő Prokopp Sándor vagy az úszó Csik Ferenc, s ugyancsak a klubban sportolt Asbóth József, a magyar tenisz első és egyetlen egyéni Grand Slam-bajnoka is. Az államtitkár a jelenről szólva pozitívumként említette meg, hogy az egyetemi klub fiatalos, lendületes, a kor követelményeihez kiválóan alkalmazkodó struktúrát hozott létre.

Prof. Dr. Borhy László, az ELTE rektora megemlítette, hogy számos programmal készült az Egyetem sportegyesülete az ünnepi évre; így mérkőzést játszottak az Oxfordi Egyetem csapatával, könyv jelent meg a klub első olimpiai bajnokáról, Prokopp Sándorról, valamint az egykori Mező utcai pálya helyén és a klubelnökök tiszteletére is emléktáblát állítottak.

Szabó László, a klub alelnöke kiemelte: fontos, hogy őrizzék és ápolják a hagyományokat. Hozzátette: a BEAC színeiben jelenleg 18 sportágban 5200-an sportolnak, akik igazi sportközösséget alkotnak.

Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy a gazdag múlttal és jelennel rendelkező klub a főváros támogatásával 1901 szeptemberében nyitotta meg első, Mező utcai sporttelepét.

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy az idén egyéves eseménysorozattal elevenítették fel azt, ami már feledésbe merült. Hangsúlyozta, hogy Újbuda fejlődése egybenőtt a BEAC fejlődésével, amely szerves része a XI. került sportéletének.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-főiskolai Sportszövetség elnöke azt emelte ki, hogy a BEAC a MAFC után a másodikként alapított magyar egyetemi sportegyesület. Hozzáfűzte: a sport az egyetemi nevelés egyik fontos része, karakternevelő hatása van, együttműködésre tanít, és a tudományban való előrejutást is segíti.

Az eseményt az ELTE Modern Jazztánc csapatának lebilincselő előadása kísérte.

A közgyűlésen került bemutatásra a 2018-ban elkészült „Virtuti et fortitudini” A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club stratégiája 2018-2022:

Valamint az új BEAC Sportközpont Tanulmányterve:

A közgyűlés keretében adták át a BEAC örökös bajnoka kitüntetéseket, melyeket Hámori Jenő, az 1956-os melbourne-i olimpiai bajnok kardcsapatának tagja, a klub utolsó élő ötkarikás bajnoka; Győrffy Dóra Európa-bajnoki ezüstérmes magyar csúcstartó magasugró; Nagy Zsuzsa olimpiai negyedik síkfutó, Szepesi Ádám olimpiai ötödik magasugró, valamint Hegedüs András és Hegedüs Ágnes világbajnoki bronz-, illetve ezüstérmes tájfutók vehettek át Szabó Tündétől.

Az Év sportolója Németh Angéla díjat a maratonfutó magyar bajnok Csere Gáspár vehette át.

Valamennyi díjazottunkról az alábbi cikkben olvashatnak.

A program zárásaként megkoszorúzták a BEAC elnökeinek emlékére állított emléktáblát.

forrás: MTI

Az eseményen készült összes fénykép a BEAC Facebook-oldalán elérhető.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech