230401csopi 002

Amerikai álom - Világbajnokság kapujában a BEAC cheerleaderei

2023. 04. 17.
230401csopi 002

2023. április 19. és 21. között az ELTE-BEAC Cheerleader csapatának sportolói képviselik Magyarországot a cheerleading világbajnokságon a napfényes Floridában! A cheerleading sportág legrangosabb megmérettetését 2009-ben rendezték meg először, és azóta is az Orlandóban található ESPN Wide World of Sport Complex szolgál otthonául a viadalnak.

Április közepén több ezer cheerleader sportoló utazik a világ minden tájáról az Egyesült Államokba, hogy a sportág szülőhazájában mutassa meg, jelenleg az ő csapatuk a legjobb a világon. A 30 fős magyar delegáció egy 24 fős csapattal, valamint egy párossal lép versenytalajra, hogy bizonyítsa rátermettségét a pontozóbírák előtt. Magyarország eddig a 2016-os és 2017-es évben vett részt a világbajnokságon páros kategóriában, így az idei év részvétel szempontjából óriási mérföldkőnek számít a sportág hazai életében.

Ok CP1 1647

Fotó: Simó Szabolcs (BEAC)

Simon Gábor, a BEAC igazgatója elmondása szerint “az idei VB szereplés egy nagy lépés a magyar cheersportágnak. Óriási szervezés van egy ekkora csapat versenyeztetésében, köszönet érte Nagy-Kismarci Bencének, Kovácsik Ritának, Szabó Hannának és Maurer Katának. A sportolóknak és edzőknek olyan ez mintha az olimpiára mennének. Biztos vagyok abban, hogy méltóképp fogjuk képviselni hazánkat és a BEAC-ot és sportolóink mindent bele fognak adni a versenyzésbe. “

Április 19-én a verseny hivatalos megnyitójával veszi kezdetét a 2023-as ICU Junior World & World Cheerleading Championship, melyet az ICU World Athletes Cultural Exchange követ. Utóbbi célja, hogy elősegítse a kapcsolatteremtést az eseményre érkező valamennyi sportoló között. A magyar csapatoknak ezt követően április 20-án az elődöntőkben kell bizonyítaniuk, hogy kiérdemlik helyüket a 10 legjobb csapat között a másnapi döntőben.

DSC 232 1278x1920

Fotó: Simó Szabolcs (BEAC)

A Team Hungary Coed Elite csapat sportolóinak egy igen erős mezőnyben kell verseny talajra lépniük életük első világbajnokságán. A kategóriában 14 csapat száll versenybe, köztük Ausztrália, Japán, Brazília, Ausztria. Nagy-Kismarci Bence, a csapat egyik edzője, aki sportolóként is részt vesz a világbajnokságon elárulta, hogy “elsősorban saját magunknak szeretnénk bizonyítani és saját magunkat szeretnénk legyőzni. Vannak csapatok akikkel szemben hátrányból indulunk, de tudjuk, hogy mind az elődöntőben, mind a döntőben az a 3 perc fog számítani amit a színpadon töltünk. A sportban nincs olyan, hogy ‘mi lett volna ha’, így azon leszünk, hogy mindkét nap hibátlan gyakorlattal mutassuk meg, helyünk van a legjobbak között.”

A Szoó Regina és Fehér Barbara alkotta kettős a verseny legnépesebb kategóriájában száll versenybe, hiszen 28 párossal szemben kell bizonyítaniuk. A duó a 2022-es évben számos nemzetközi versenyen vett részt, hogy ezen tapasztalatok által is a legjobb formájukat tudják hozni, amikor a világ legnagyobb színpadán állnak majd. Szabó Hanna Mária, a páros edzője elmondta, hogy "a lányok 2021-ben kezdték meg a közös munkát, a 2022-es évet pedig tapasztalatszerzéssel töltötték, ugyanis számos hazai és külföldi versenyen vettek részt. Minden versenyükön a legjobbak között teljesítettek, most pedig a világbajnokságon is bizonyítani szeretnék ezt.”

Természetesen a hazai közönségnek sem kell aggódnia, hiszen a versenyt percről-percre élőben követhetik az Olympics Channel oldalán.

Az ELTE-BEAC Coed Team ezüstérmet érő gyakorlata az Elite Cheerleading Championshipen:

A magyar delegáció tagjai:

Team Hungary- Freestyle Pom Double

Fehér Barbara

Szoó Regina

Edző: Szabó Hanna Mária

Feher Barbara Szoo Regina

Fehér Barbara és Szoó Regina

Team Hungary- Coed Elite Team:

Békefi Ákos

Bercsényi Melinda

Bóta Réka

Burián András

Cseszkó Lili

Dr. Busai András

Dr. Pék Szilvia

Gerlei Anna

Gutierrez-Sarabia Melissa

Haraszti Petra

Hauk Korina

Hock Gergő

Kenesei Anna

Kiszel Viktória

Láncos Laura

László Tamás

Lőrinczy-Nagy Emerencia

Maurer Kata

Molnár Tamara

Nagy-Kismarci Bence

Pere Dominika

Selmeczi Franciska

Springer Csenge

Szabó Rebeka

Edzők:

Dr. Kovácsik Rita

Nagy-Kismarci Bence

Szabó Hanna Mária

Tabajdi Dénes

230401csopi 002

Fotó: Zsiborás Zsolt

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech