Nokkomlo

A Mikulás hozta női élvonalbeli kosarasaink szezonbeli első győzelmét!

2015. 12. 09.
Nokkomlo

Három év után december 5-én nyert újra a női NB I.-ben a ligaújonc ELTE-BEAC Újbuda. Az ősz során mindvégig vendégségbe kényszerülő lányaink minden negyedet megnyertek és 20 ponttal múlták felül a Vasas Akadémiát.

Hosszú hónapok után tapasztalta meg ismét az NB I.-es diadal ízét női kosárlabda szakosztályunk! Balogh Juditék a Gabányi Sportcsarnok felújítása okán egész ősszel országjárásra kényszerültek, mígnem egyre formálódó játékukkal rajt-cél győzelmet arattak a Vasas Akadémia pasaréti otthonában. A jégtörő győzelem mellett világraszóló sikerek is színesítették a hét palettáját: Kapás Bogi két éremmel vette ki az úszóválogatottunk 15-ös terméséből, miközben az ELTE Cheer Team produkcióját a Coed Team LEVEL 6 kategóriában a legnívósabbnak találták egy nemzetközi versenyen.

pulayAerobik

Pulay Szilvit választották az "Év Új Oktatójának"! Aerobik Szakosztályunk frontembere nem mindennapi elismerésben részesült a múlt heti Biotech USA-Fitbalance Award-on. Díjazottunk a közösségi portálon osztotta meg élményeit: "Nagyon boldog vagyok, egyáltalán nem számítottam erre. Amikor pár napja figyelmeztettek, hogy mindenképp jelenjek meg az átadón, mert helyem van ott, még nem akartam elhinni. Most is nehéz, de lassan beérik. Imádom, amit csinálok, és hiszek benne, s őszintén mondom, hogy rengeteg szeretet és energiát kapok a munkám által tőletek." Az örömhírek sora itt még nem ért véget: Szilvi a március 15-ei 10. Coca-Cola Testébresztő Fitnesznapon olyan ikonokkal együtt mozgatja meg az érdeklődőket, mint Béres Alexandra vagy Katus Attila.

IMG_5954Asztalitenisz

Visszhangos vereséget szenvedtek pingpongosaink! Nem a poénokról, hanem a váratlan húzásoktól maradt emlékezetes a Budapest Bajnokság II. élmezőnyébe tartozó Pénzügyőr SE IX. és az ELTE-BEAC csapatainak összecsapása. Már a felek összeállítása is hozott meglepetéseket: a hazaiak egy 30 százalékos győzelmi rátával bíró játékosuk helyett egy kevésbé ismert társukat nevezték, míg a szokásos négyesünkbe Mészáros Bálint helyett Halasi Dávid került be. A változtatások alapjaiban még nem nyomták rá a bélyegét fiaink játékára, akiket az ellenfél egy-egy sportszerűtlen megnyilvánulása zökkentett ki a kerékvágásból. Szakály Áron és Hertelendy Amadó az elvesztett első meccsük után levetkőzték görcsösségüket, ki tudták zárni a körülményeket, és hátralevő meccseiket meg is nyerték. Ennél több babér nem termett: a kiváló formában adogató Eduardo Cartes és az "új fiú", Halasi Dávid sem tudott megfelelően koncentrálni. A kisebb botlás ellenére a mieink így is vezetik a tabellát, de egy bajnoki címre törő együttesnél már nem fér bele több ilyen rontás.

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) Pénzügyőr IX. – ELTE-BEAC 10-6

NAZ_7040Cheerleading

Kovácsik Rita vezette lányaink idei legeredményesebb versenyüket produkálták a hétvégi Santa's Cheer Cup-on! Az ELTE Cheer Team tagjai is azon 300 sportoló közé tartoztak, akik látványos koreográfiákat adtak elő a bíráknak és az érdeklődőknek a győri Molnár Vid Művelődési Központban. Az osztrák és magyar csapatokat felvonultató nemzetközi mezőnyben együttesünk több kategóriában is megmérettetett. Mind közül a legnívósabbnak a Coed Team LEVEL 6 számított, ahol közösségünk egy fej-fej melletti küzdelemben múltuk felül osztrák vetélytársunkat.

Eredmények:

  • Double Dance kategória - 1. hely: Hanna és Patrícia
  • Partner Stunt kategória - 1. hely: Bálint és Ivett
  • Group Stunt kategória - 3. hely: ELTE All Girl Group Stunt
  • Coed Team Level 6 kategória - 1. hely: ELTE COED TEAM

ppkFutsal

Minden idők legtöbb ELTE-s csapatával rajtolt el a Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság idei szezonja! Már a nyitófordulóban mind a négy együttesünk pályára lépett Budafokon: az újonc természettudósok és bölcsészek rögvest két meccsen kóstoltak bele a pontvadászat légkörébe, ám a siker receptjét egyik alakulat sem sikerült megtalálnia. A rutinosabb ÁJK-s és PPK-s legények nem sokat teketóriáztak és már egy-egy sikert be is zsebeltek.

A játéknap legnagyobb különbségű diadalát épp a jogászok aratták a TTK-sok elleni derbin, míg az NB II.-es és U20-as futsal csapatunkra épülő PPK-s ifjakra nyomban egy ki-ki ütközet várt az őket a tavalyi finálétól elütő Corvinus Futsal legjobbjai ellen. Hiába indították aktívabban fiaink a mérkőzést, az ellentámadásokra berendezkedő rivális az első nagyobb lehetőségét gólra váltotta. A vezetés tudatában még inkább kontrákra rendezkedett be ősi riválisunk, de a három-négy alkalommal is óriási bravúrt bemutató kapusunk életben tartotta győzelmi reményeinket. A második játékrész derekára egyre nagyobb mezőnyfölényt alakított ki együttesünk és Kiss Benjámin átlövése nyomán egyenlítő gólra váltott. A játék képe arról árulkodott, hogy a gólszegény találkozó következő találata már a bajnoki pontok sorsa szempontjából is meghatározónak bizonyulhat. Egy formás akció végén Dunai passzából ismét Kiss Benjámin váltotta gólra, amely rögvest váltásra sarkallta a Corvinust. Dominanciánk az 5-4 elleni játékra már alábbhagyott, ám áthatolhatatlan védőfalunk még a lehetőségek kialakulását is megakadályozta. PPK-s együttesünk fennállása során először kezdett győzelemmel BEFB-szezont.

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Bodon FC Semmelweis – ELTE-BEAC BTK 7-2

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC BTK – Corvinus Futsal 2-6

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC TTK – Óbudai Egyetem Kandó 2-7

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) Corvinus Futsal – ELTE-BEAC PPK 1-2

(férfiak – Budapesti Egyetemi Futsal Bajnokság) ELTE-BEAC ÁJK – ELTE-BEAC TTK 10-2

(férfiak – NB II., Nyugati csoport) AC Villám-Geobusz.HU – ELTE-BEAC 2-6

(nők – NB II., Nyugati csoport) Göcsej SK – ELTE-BEAC 3-0

ferfiakKézilabda

Őszi elsőséget ért Divéki Péter fiainak az ősi rivális BME elleni döntetlen. Pikáns összecsapással zárult a naptári év a BEFS Egyetemi Bajnokságban: a szomszédvárak ütközete egyben a pontvadászat szuperrangadójának számított, hiszen az ELTE-BEAC és a BME foglalta el az első két pozíciót a ligában. Ha a csepeli mérkőzés összképét nézzük, megállapítható, hogy a mieink nem játszottak jól, de a rájuk jellemző küzdős stílus ezúttal kifizetődővé vált. Az első félidőben összeszedett háromgólos hátrány nem törte meg együttesünket, amely a térfélcserét követően kiváló kapusteljesítményének köszönhetően megérdemelten szerzett pontot. Ez a döntetlen a listavezető pozíciójában tartotta együttesünket a januári folytatásig.

(férfiak – Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság) BME – ELTE-BEAC 19-19 (13-10)

Nehéz meccset nyerni öt kihagyott hétméteressel - lányainknak se sikerült! Fejben még az öltözőben járt Divéki Péter irányította csapatunk a BME elleni egyetemi bajnoki nyitányán, és ez alapjaiban meghatározta a meccs kimenetelét. Alig néhány perc leforgását követően 6-1-es vezetésre tettek szert a hazaiak, így edzőnk máris időkérésre kényszerült. A taktikai szünet jó hatással bírt Kunszt Petráékra: védekezésünk egyre határozottabbá vált, így a nem túl hatékony támadásvezetéseink ellenére is sikerült felzárkóznunk. Az igazi csattanó mindvégig váratott magára: lányaink hiába harcolták ki egyre-másra a büntetődobásokat, azok higgadt értékesítése elmaradt. Önmagában már ez a statisztikai tény döntő fontosságúvá vált a gólszegény mérkőzésen.

(nők – Budapesti Egyetemi és Főiskolai Kézilabda Bajnokság) BME – ELTE-BEAC 16-13 (11-7)

Szezonbeli legösszeszedettebb játékával rukkoltak elő férfi kézilabdázóink - nem is maradt el a sikerük! A naptári év utolsó kiruccanásán Divéki Péter gárdája már az első percekben nekiesett a XIII. kerületi ÖTE legjobbjainak. Hálóőrünk, Megyeri ihletett formában védett és ez már önmagában is stabil alapot kölcsönzött védekezésünknek. A gyors, dinamikus lerohanásokkal szemben nem találták az ellenszert az angyalföldiek, így az első 30 perc végére hétgólos különbség alakult ki a felek között. Fordulást követően alábbhagyott a mieink mindent elsöprő lendülete is, ám a hátsó sorunk továbbra is remekül szűrte meg a hazaiak akcióit. Vendéglátóink számára legfeljebb a második játékrész minimális arányú megnyerése jelenthet szépségtapaszt, miközben együttesünkben mindenki elegendő mennyiségű játéklehetőséghez jutott. Jövő héten fiaink a RAFC elleni hazai összecsapáson tehetik fel a koronát őszi teljesítményükre.

(férfiak – Budapest Bajnokság I/A) XIII. kerületi ÖTE– ELTE-BEAC 18-24 (9-16)

nokkomloKosárlabda

Puttonyos parádé Pasaréten: a higgadt fej és a forró szív segítette Balogh Judit irányította női kosarasainkat szezonbeli első győzelmükhöz! Botár László óriási elszántsággal, mégis a mérkőzés nagy részében nyugodtan, fegyelmezetten kosárlabdázó csapatról számolt be, amely végig vezetett, minden negyedet megnyert és magabiztos győzelmet aratott a Vasas otthonában.

Már a feldobást követően egymásnak estek a felek a pasaréti sportkomplexumban! A nyitónegyed első felében váltott vezetés mellett haladtak a csapatok, mígnem egy ritmusváltást követően Süle Krisztina és Pusztai Sára vezetésével lányaink megszórták az angyalföldieket. Hétpontos előnyünkről árulkodott az eredményjelző, ami annak fényében hízelgő a hazaiakra nézve, hogy lányaink nem túl jó százalékkal végezték el büntetődobásaikat. Vissza is ütött a könnyelműsködés: a második negyed elejére a házigazdák ledolgozták hátrányukat, ráadásul a védekezésben addig jól teljesítő Bagi Melinda gyorsan begyűjtötte a harmadik hibáját. Szervezett védekezésünk ellen is sem találta az ellenszert a Vasas, míg támadásban Barnai Judie dupláig adtak új lendületet a fekete-fehér csapatunknak. Temérdek lepattanót gyűjtöttek Balogh Judit tanítványai, akik a labdaszerzést követően villámgyorsan váltottak át védekezésből támadásba. Túlzás nélkül állítható, hölgyeink átrobogtak a tanácstalan fővárosi riválison és egy szédületes száguldás végén 15 pontos előnyt alakítottak ki a nagyszünetre.

Térfélcsere után zónavédekezésre váltott a Vasas, ami nem igazán tudtak mit kezdeni a lányok, de a védekezésünk továbbra is zökkenésmentesen működött. Ugyan több alkalommal is 10 egységen belülre küzdötték vissza magukat az angyalföldiek, de ezekben a pillanatokban rögvest náluk is megremegtek a kezek. Pusztai Sára jó büntetője egy négyperces kosárcsendünknek vetett véget, amit Süle Krisztina parádés percei követtek. Bedobónk előbb bezúdított egy felszabadító hatással bíró triplát, amit egy szenzációs lepördüléses-visszalépéses kosár és egy betörés követett. Tizenhat pontos fórunk a játék összképe alapján több mint megnyugtatónak tűnt a záró felvonás előtt, ám a szezon eddigi tapasztalatai egy merőben ismeretlen terepet is jelentett Balogh Juditéknak. A Vasas egyre fokozta a nyomást, aminek köszönhetően hat pontot rögtön le is dolgozott, de "mínusz 10"-en belülre egyszer sem tudott kerülni. Az esélyesség terhe és a nagy hátrány miatt egyre idegesebb hazaiak több középtávoli dobást is elrontottak, miközben Barnai Judie és Pusztai Sára profikat megszégyenítő higgadtsággal oldottak meg 2-2 elleni játékokat. Ugyan a meccs végére egy statisztikai adatban, lepattanózásban alulmaradtak a mieink, de a legfőbb mutatóban a csapategység és a szervezettség jóvoltából kerek 20 pontot vertek fővárosi riválisukra.

(nők – NB I.) Vasas Akadémia – ELTE-BEAC Újbuda 49-69 (18-21, 9-21, 9-10, 13-17)

ffi

Nem tudtak revansot venni Varga Zsolt növendékei a BME-MAFC-on! Rövid időn belül már a második egyetemi derbinek adott otthont a Tüskecsarnok: ezúttal férfi kosarasaink pályaválasztása mellett diadalmaskodtak a műegyetemiek a legutóbbi MEFOB-játéknapon.

Már az előjelek sem kedveztek a mieinknek: az eddigi meccseken legponterősebb Buza Dániel is az oldalvonalon túlról követte csak az összecsapást. Derbiről lévén szó népes szurkolótábor zsúfolódott be a Tüske edzőtermébe, ám a hazai drukkereknek nem sok öröm jutott az első negyedben. Az ELTE Online tudósítása alapján alaposan bekezdtek a vendégek, és öt perc elteltével már több mint tíz ponttal pontos előnyre tettek szert. A játék képét inkább a sok fault és az eladott labdák határozták meg, amelyből rendre az ellen jött ki jobban. Fölényük leginkább a támadó lepattanók terén domborodott ki: a vendégek tizenhétszer szerezték vissza a lepattanót támadásaik után, míg a mieink ezt mindössze kétszer tették meg. A folytatásban lassan magukhoz tértek fiaink: Gyurcsányi Péter vezérletével indult be a hazai pontgyártás, ám a nagyszünetig nem sikerült közelebb lépni a rutinosan pattogtató ősi riválishoz.

Még a hosszabb pihenő sem bírt jótékony hatással játékunkra: a BEAC szenvedett a támadásoknál, ellenben a MAFC-cal, amely még a bosszantó egyéni hibák is ellenére is növelte előnyét. A negyedet jól jellemzi, hogy a mieink csak hat perc után tudtak újabb pontokat szerezni: a végtelennek tűnő pontcsendünket Dévényi Gábor szakította meg. A záró felvonásra csupán egyetlen kérdés maradt: sikerül-e fiainknak legalább az egyik negyedet megnyernie. Az addig látottakhoz képest száznyolcvan fokos fordulatot vett a találkozó, ami a túlságosan is megnyugvó vendégeknek, másrészt az óriásit küzdő hazaiaknak köszönhető. Sokáig úgy tűnt, a Varga Zsolt irányította társaságunk huszáros hajrája csupán az eredmény kozmetikázására elegendő, ám egy-egy pillanat erejéig sikerült ráijeszteniük a meccs végébe kissé belealvó MAFC-osokra. Ez főleg Gyurcsányi Péter remeklésének köszönhető, aki hátára vette csapatát, és három triplájával belátható távolságon belülre hozta fel a BEAC-ot. A helyzet komolyságát jól jelzi, hogy a vendégek edzőjének kétszer is időt kellett kérnie az utolsó két percben, miután másfél perccel a vége előtt az addigi huszonötről mindössze nyolc pontra csökkent az előnyük. Azonban a csodával felérő fordításra már nem jutott elég idő, így a BME legjobbjai oda-vissza megnyerték a párharcot. A folytatás sem ígérkezik zökkenőmentesebbnek: a címvédő szombathelyiek érkeznek látogatóba a Tüskébe.

(férfiak – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – BME-MAFC 60-71 (11-26, 17-18, 8-17, 24-10)

(nők – MEFOB, Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Szombathelyi ESE 50-78 (10-31, 13-11, 10-18, 17-18)

(férfiak – NB II., Közép "A" csoport) Közgáz "B" – ELTE-BEAC 91-81 (19-20, 29-12, 26-25, 17-24)

(nők – Budapest Bajnokság,"A" csoport) ELTE-BEAC – BKG DSE 34-68 (9-13, 10-21, 5-16, 10-18)

NAZ_6581Modern jazztánc

Gálaműsorral búcsúztak az óévtől Wéber Edináék! Modern jazztánc társulatunk sorozatban harmadik alkalommal rendezett önálló évzárót, amely eddig még soha nem látott számban vonzotta az érdeklődőket a Mérnök utcai sporttelepre. A színes és szórakoztató esten nemcsak a profi fellépők, hanem a kezdő és haladó csoportok is bemutatkoztak - utóbbiak számára ez a fellépés egyben vizsgának is számított.

Az ELTE Online részletesen is beszámol az érzelmekkel teli gála történéseiről, amely fellépő csapatunk Zongoralecke című előadásával vette kezdetét. A XIII. Országos Táncjáték Fesztiválon díjnyertes produkciónkat a híres USA-beli moderntánc oktató, Joe Alegado is a helyszínen tekintette meg, aki csupa pozitív véleménnyel nyilatkozott társulatunk egész éves munkájáról. Sok érdekes darabot hozott a folytatás: Pék Kriszti vezetésével lányaink megjelenítették nekünk a dzsungelt, láthattunk egy bámulatos duót, majd a bolondok bőrébe is belebújtak pár perc erejéig. Legújabb finálé koreográfiánkban a haladó edzéseket rendszeresen látogató hallgatók is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra. Ez az újabb érzelemgazdag tánc keretes szerkezetet adott az estnek: a hóesésről és hidegről szóló darab a karácsony közeledtével egyre aktuálisabb mindannyiunk számára. Azonban a munka a téli időszakban sem szünetel: Wéber Edina több országos és nemzetközi eredménnyel büszkélkedő lányai már készülnek a tavaszi megmérettetéseikre.

Röplabda

(nők – Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – Ráckeve VSE-Ady 1:3 (21-25, 26-24, 12-25, 21-25)

(férfiak – Budapest Bajnokság II.) Emericus – ELTE-BEAC 3:0 (25-12, 25-21, 27-25)

pipuTriatlon

Közös évzáró örömfutásra ösztönöz az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub! December 13-án immáron második alkalommal rajtol el a BEAC Bogdánfy úti Sporttelepéről a Polythlon Infopark Ultramaraton, amelynek 75 kilométeres - 30 Infopark kört felölelő - távja riasztóan hathat, ám ha valaki ezt elsőre sokallja, úgy akár egy körre is vendéggé válhat a PIPU-n. Ez az ingyenes rendezvény tökéletes helyszínéül szolgál a félmaratoni és a maratoni táv baráti környezetben történő kipróbálására is. Ráadásul a hosszabb távú futásnál csak a közös hosszútávú futás a jobb élmény: az idei Amatőr Egyesületi Ranglistát vezető ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub lelkes tagjainak társaságában teljesítheted első kilométereidet.

kbÚszás

Kapás Boglárka egy ezüst- és egy bronzéremmel vette ki a részét a magyar éremhalmozásból a netanyai rövid pályás úszó EB-n! Egyetemünk hallgatója 3 gyorsúszó számban állt rajthoz a december eleji kontinensviadalon. 800 méteres gyorsúszásban mindösszesen tizedek választották el a dobogó legfelső fokától. Ötven méterrel a cél előtt a brit Jazmin Carlin még több mint fél testhosszal vezetett, Bogi azonban óriási hajrába kezdett, és ha van még tíz méter, valószínűleg övé a verseny. „Az idővel voltaképpen elégedett is vagyok, hiszen az egyéni legjobbam, de azért ennél is jobbat akartam, szerettem volna magyar csúcsot úszni, és hát nyerni – mondta Kapás Bogi. – Természetesen egy ezüstérem egy Európa-bajnokságon mindig nagyszerű, mégis, érzem a hajszálat a számban…” A kárpótlás egy bronzérem és a korábbi országos csúcson belüli úszás formájába érkezett 400 méteren.

Válogatottunk tizenegy arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal toronymagasan végzett az éremtáblázat élén: a 11-3-1-es mutató minden idők legjobb szereplését jelenti a magyar úszósport történetében. Az egyéni összevetésben a legjobb női versenyzőnek járó, 20 ezer euróról szóló csekket Hosszú Katinka vehette át (a 400 vegyesen úszott világrekordja helyezte a lista élére), míg a mi lányunk, Kapás Boglárka (9.) is pénzdíjas helyen zárt.

mefob poloVízilabda

Mélyvízbe dobták pólósainkat a felsőház nyitányán! Hazai pályán sem tudott megálljt parancsolni Szabó Attila együttese a Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokságban veretlenül menetelő Semmelweis VKS legjobbjainak. A rájátszásnak nulla hozott ponttal nekivágó fiaink a második negyed elején 3-3-as állásig bírtak lépést tartani legnagyobb riválisuk ellen a Tüzér utcai uszodában, amit egy közel negyedórás rövidzárlat követett mind támadásban, mind védekezésben. A meccs ezen szakaszában a listavezető zsinórban hét lőtt góllal sokkolta legényeinket, akik meglehetősen távol kerültek a pontszerzés elvi lehetőségétől. Sőt, még az időközben becsületbeli üggyé váló részsiker sem jött össze a mieinknek, miután a rajt-cél győzelmet arató vendégek az utolsó nyolc percből is presztízskérdést csináltak. Csapatunk az Oázis elleni jövő hétvégi összecsapáson bizonyíthatja be, felsőházbeli tagsága nem csupán illúzió.

(férfiak – Gyarmati Dezső Felnőtt Bajnokság, rájátszás) ELTE-BEAC Vízilabda DSK – Semmelweis VKS 7-14 (2-3, 1-5, 1-2, 3-4)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech