“Puttonyos” parádé Pasaréten – ELTE BEAC Kosárlabda

“Puttonyos” parádé Pasaréten

Győzelmet ért a forró szív és a hideg fej! Óriási elszántsággal, mégis a mérkőzés nagy részében nyugodtan, fegyelmezetten kosárlabdázva, végig vezetve, minden negyedet megnyerve magabiztos győzelmet arattak lányaink a Vasas otthonában, Pasaréten. Hosszú idő után ünnepelhetett újra élvonalbeli győzelmet csapatunk – megdolgozott érte

Vasas Akadémia – ELTE-BEAC Újbuda 49-69 (18-21, 9-21, 9-10, 13-17)

Pasarét, 150 néző. V: Papp, Gelencsér, Menyhárt.

Vasas: Czirják 2, CYMMER 10. Bajnóczi 8/3, ADAMECZ 12, Dobos 5. Cs: Zsilinszky 7, Markó 2, Farkas, Tóth T. 3. Edző: Halmai Gábor.

BEAC: PUSZTAI S. 11, PUSZTAI P. 8, SÜLE 20/6, BAGI 2, BARNAI 18. Cs: GOCSMAN, PÁL 8, HORVÁTH SZ. 2. Edző: Balogh Judit.

Jó volt látni jó néhány utánpótlás korú játékosunkat, szülőket, régebbi BEAC-kosarasokat a lelátón. Csapatunkból hárman is hiányoztak, a régóta “maródi” Kádár Kinga mellett eg ideje György Timi is sérült. Reiner Dóri pedig betegség miatt nem játszhatott. A Vasas a közelmúltban operált Aho Nina helyére a napokban leigazolta Czirják Noémit a PEAC-tól.

6 másodperc elteltével Pusztai Sára révén a mi lányaink szereztek vezetést, Czirják rögtön válaszul megszerezte első pontjait a Vasasban. Petra ügyesen hozta helyzetbe Judie-t, újra mi vezettünk, ám ekkor Bajnóczi Viki beemelt egy triplát. Egymásnak estek a csapatok, nyoma sem volt a tétnek. A szakasz első felében váltott vezetéssel haladtak a felek. 9-8-as hazai vezetés után Mau’, azaz Süle Krisztina “rázta meg” magát, betalált betörésből, és sikerült indításból is kosarat szereznie, majd Sára is villant kétszer. Egy 10-2-es rohammal elléptünk 18-11-re, és nagyobb előnyt is építhettünk volna, ha a lányok pontosabban dobják büntetőiket. A negyed végén megtört a lendület, Tóth Tímea és Cymmer révén feljött 3 pontra a Vasas.

A második negyed elején gyorsan ledolgozták hátrányukat a hazaiak, ráadásul a védekezésben addig igen hatékony Bagi Melinda hamar megkapta a 3. hibáját. Judie adott új lendületet a csapatnak ügyes találatával, majd a negyed második félidejében parádéztak a lányok. Szervezett védekezésünknek nem találta ellenszerét a Vasas, játékosaink a lepattanó, vagy a labda megszerzése után villámgyorsan mentek át védekezésből támadásba. Hol Petra, hol a Dobost lendületesen “lefutó” Judie került ziccerhelyzetbe, s a labdák ezúttal rendre pontosak is voltak. Nem túlzás azt állítani: átrohantunk ekkor a teljesen tanácstalan Vasason. 23-23 után egy szédültes 17-2-es “száguldást” varázsoltak a pályára a lányok. Jó volt látni, hogy oroszlánokként vetődtek a szabad labdákra, s mégis roppant okosan, tudatosan kosaraztak.  Szünetben 15 ponttal “mentünk”.

20151205_170912-1-2

Térfélcsere után zónával kezdett a Vasas. Ezzel ugyan nem igazán tudtak mit kezdeni a lányok, de a védekezés továbbra is működött. Szünet után az első találat Judie nevéhez fűződött, 17-re nőtt az előny. Ekkor azonban a két Lilla,  Adamecz és Zsilinszky jóvoltából egy 9-0-s rohammal 8-ra jött föl a Vasas. Hiába kért közben időt Balogh Judit, leblokkoltunk. Amikor egvoltak a tiszta helyzetek, azok kimaradtak, de sajnos ekkor több labdát el is adtak a lányok. Szerencsére ahogy 10 ponton belülre kerültek a hazaiak, náluk is megremegtek a kezek, a Vasas részről kimaradt egy-két ajtó-ablak ziccer. Pusztai Sára egy jó büntetője 4 perces kosárcsendünknek vetett véget. A negyed hajrája pedig nem volt más, mint egy hamisítatlan Mau-mágia. Bedobónk előbb bevágott egy hármast, ami nyilván felszabadító hatással volt rá. Utána egy szenzációs lepördüléses-visszalépéses kosarat szerzett, majd betörésből is eredményes volt, így a záró szakasz előtt megnyugrató, 16 pontos előnyünk volt, Azért is volt ez megnyugtató, mert ellenfelünk 30 perc elteltével 36 pontnál járt, ami szerint negyedenként 12, azaz összesen 48…mi meg 52-vel álltunk..

Ha ez ilyen egyszerű lenne…De nem volt. Bár Pusztai Petra szép középtávoli találatával kezdődött a negyed, fokozta a nyomást lányainkon védekezésével a Vasas, s labdákat, valamint zsinórban 6 pontot szerzett. A szakasz közepén megint Petra talált be, majd lerohanás végén Pál Szandi emelt be egy szép tempót középtávolról, miközben a palánkunk alatt több támadó pattanót szerző, de igen ideges Vasas játékosok több ismét elrontottak több közeli helyzetet. A szakasz közepén, 58-41-es vezetésnél már kezdtük elhinni, hogy valami nagy dolog van készülőben, az előzetesen eésélyesnek tartott Vasas játékosai pedig egyre kevésbé hittek saját sikerükben. A negyed végén Sára és Judie bemutatott néhány pazar 2-2 elleni játékot, a Vasast pedig Cymmer kosarai tartották 20 ponton belül. A csattanó pedig Mau triplája volt a legvégén, ezzel lett kerek 20 pont a különbség a javunkra.

Összességében a lepattanózást leszámítva mindenben higgadtságban, szervezettségben pontosságban felülmúltuk a Vasast, csapatunkban nem volt gyenge pont. Mau és az egyre nagyobb önbizalommal játszó, s ismét dupla-duplát (18 pont, 15 lepattanó) elérő Barnai Judie remekelt. Sára kitűnően szervezett,  a pontokkal sem maradt adós, Petra pedig mindig kritikus pillanatokban lendített a szekéren, Pál Szandi rutinja pedig rengeteget ért, a záró etap közeép ő adta meg a kegyelemdöfést. Akik pontszámban kevesebbet tettek hozzá, mit például Horváth Szilvi, vagy Bagi Melinda, vagy a rövid időre beálló, blokkló Gocsman Ágota, ők is óriásit “melóztak” védekezésben, nekik is jelentős szerepük volt ebben a szép, fényes sikerben.

Balogh Judit: – Elég sokat vártunk erre a győzelemre, de ma ajándék volt a puttonyban, nem virgács! Az első félidőben jól játszottunk, utána inkább küzdöttünk. Nagyon örülök annak, hogy jó néhány utánpótlás korú játákosunk is látta ezt a szép győzelmet.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!