TÍ5

A jóga tanítás öröme - töltődj fel a BEAC-cal!

2017. 09. 22.
TÍ5

Az új tanév kezdetén Tölgyesi Írisz, az ELTE-BEAC Jóga oktatója mesél a sportág szépségeiről és a jóga tanításának örömeiről.

Az új tanév kezdetén Tölgyesi Írisz, az ELTE-BEAC Jóga oktatója mesél a sportág szépségeiről és a jóga tanításának örömeiről.

"A nyári pihenő után beindult a tanév, gyűlnek az órák, és minden egyes alkalom után melegség tölti el a szívemet, óriási hálát érzek, hogy taníthatok! A jóga egy olyan "tantárgy" amire nem csak rábólint az ember, hogy érti, aztán azt sem tudja mit csinál, csak legyen meg a 2-es, hanem tényleg szeretné megérteni a működését. Pontosabban saját magunk működési elveit tanuljuk meg a jógaszőnyegen eltöltött időben.

Mindez azzal kezdődik, hogy felmérjük a fizikai és pszichikai állapotunkat, és elfogadjuk aktuális lehetőségünket illetve korlátainkat. Mindig onnan kezdünk ahol éppen tartunk. Nem kell előre szaladni a jövőbe, hogy milyen jó lesz ha már megy a kézen állás egy kézzel, vagy vissza vágyni a múltba, amikor 7 évesen még gyerekjáték volt az angol spárga. A jóga a jelenlét gyakorlása és az elfogadás művészete.

Visszatérve a tanításhoz és a tanuláshoz, boldog vagyok, hogy olyan technikát adhatok át, ami az emberek életszínvonalát, egészségét növeli, nem beszélve arról, én magam mennyit tanulok a kurzusok alkalmával. Az ember egyszerre eszköz, és példakép. 100%-osan vesz részt minden pillanatban, ezért nincs olyan, hogy rossz kedvem van, vagy fáj a kislábujjam. Csak a jóga és a gyakorlók vannak a fókuszban.

Érdekes megtapasztalni, hogy mekkora önuralommal és szorgalommal rendelkezünk ha felelősséggel hajtunk végre valamit, ráadásul még élvezzük is mindezt! Másokat magunk elé helyezni és segíteni, mindenféle bizonyítási vágy nélkül, teljes mértékben felszabadító!

Amit szeretnék a jóga technikai módszerein túl átadni, az egy fajta attitűd. Nem az a cél, hogy olyan hajlékonyak legyünk mint az előttünk álló társunk, hanem maga az út, vagyis a gyakorlás a cél, és a közben megtapasztalt dolgok.

Igazi ajándék látni az érdeklődést, a lelkesedést, az erőfeszítést, a figyelmet a szemekben, és hétről hétre találkozni azzal a külső - belső fejlődéssel ami a jóga gyakorlása során kialakul.

A rendszeres jóga gyakorlás rugalmassá és erőssé teszi a testet, kiegyensúlyozottá az idegrendszert, erősíti a terhelhetőséget és javítja a koncentrációt. Úgy gondolom ezek a "mellékhatások" minden korosztály számára jól jönnek, akár tanulunk, akár dolgozunk, akár családot nevelünk, vagy mindhármat egyszerre."

Ha Írisz ajánlója után kedvet kaptál a jóga edzéseinkhez, a szabad helyek függvényében csatlakozz az edzésekhez! Kövesd az ELTE-BEAC Jóga Facebook oldalunkat, vagy további részletekért írj a [email protected] email címünkre!

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech