Gyors

A BEAC atlétái a leggyorsabbak az egyetemi hallgatók között

2014. 11. 11.
Gyors

A 14. alkalommal elrajtoló Tudás Útja Félmaratonin női és férfi mezőnyben is kiválóan teljesítettek a BEAC atlétái és az ELTE-BEAC Polythlon Triatlon Klub futói. Ferenc Kata és Farkas Dáriusz egyetemi bajnoki címnek örvendhetnek.

Atlétika:

A november 9-én, vasárnap 14. alkalommal megrendezett Tudás Útja futóverseny keretében rendezték meg az egyetemi és főiskolai hallgatók számára a félmaratoni országos bajnokságot. Blazsek József (Semmelweis Egyetem) korábbi főszervező olyan versenyt talált ki, ami összeköti Budapest akadémiai és kulturális nevezetességeit: "SOTE" Elméleti tömb - "Közgáz" - Vigadó - Akadémia - Parlament - "Műegyetem" - ELTE - Nemzeti Színház - MÜPA. A tudás, a kultúra és a sport találkozása.

befutA 26 magyar és számos külföldi felsőoktatási intézményből érkező versenyzők között a BEAC atlétái szerezték meg a győzelmet a női és férfi mezőnyben egyaránt. Ferenc Kata (ELTE) a bajnoki cím mellett a Budapest Bajnokság és az abszolút verseny 3. helyét is megszerezte. Farkas Dáriusz megvédte tavalyi bajnoki címét: az egyetemi és budapesti bajnoki címek mellett az abszolút győzelmet is magáénak tudhatja.

A rajtról nem csak a hallgatók startoltak el. Az egyetemeken, főiskolákon tanuló diákok mellett rajtvonalhoz állt dr. Simicskó István, az Emberei Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Siklós Erik, a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, valamint a világbajnok öttusázó, kedvenc sportága mellett a sífutásban is olimpikon Gyenesei Leila is. A MOB-MEFS támogatói csapat tagjaként megmérettette magát a Felsőoktatási és Tervezési Testület elnöke, a MEFS főtitkára,dr. Székely Mózes, valamint Dr. Kiss László, a MEFS elnökségi tagja,és Keresztesi Gitta, a MEFS munkatársa is.

Félmaraton (21,1 km - nettó idő):

Deli Gergely 1:13:36

Pelsőczy Attila 1:14:11

Beda Szabolcs 1:15:59

Pach Péter Pál 1:17:59

Beták Bence 1:20:50b

Varga Dániel 1:21:09b

Rozsnyai Lilla 1:25:15

Ferenc Katalin (BEAC) 1:26:21

Lesták Mátyás 1:26:59b

Szakács Dávid 1:30:13b

Pap Csilla 1:30:16

csapatHorváth Ákos 1:31:28b

Margull Dániel 1:31:32

Balázs Eliza 1:33:29b

Tilk Bence 1:34:07

Fendrik Zsóka 1:34:16

Sztyipanov Alexandra Tijana (ELTE) 1:34:22

Székely Mózes 1:35:43

Holczer Péter 1:37:39

Mencser Zoltán 1:38:14b

Horváth Gábor 1:38:37

Selmeczy Iván 1:39:09

Garai Ágnes 1:39:20b

Markgruber Bence 1:41:09

Ossó Zoltán 1:43:31

Bényi Tibor 1:47:48b

Harangozó Péter 1:49:32b

Keresztesi Gitta 1:50:17

Besztercei Balázs 1:50:26b

Veleczki Viktória 1:52:49

Mátyási Zsófia 1:55:14

Kovács András 1:56:06

Bobák Fanni 2:07:46b

Akadémiai 6 km:

Csajági Tímea; Preznánszky Ditte

Aikido:

aik5. danos aikikai mester,, Bruno Gonzalez tartott hétvégi edzőtábort a sportág szerelmeseinek! Az AikidoFriends Education elnevezésre hallgató programot többen is érdeklődve fogadták a Zumm Aikido Egyesület telephelyén. A Párizsból hazánkba látogató sensei szerint "az aiki­dó­kák, csak­úgy, mint a művé­szek, kísér­le­tező mes­ter­em­be­rek, és folya­ma­to­san fejlődve meg­pró­bál­nak egyre tuda­to­sab­ban gya­ko­rolni, azért, hogy fel­fe­dez­zék és job­ban meg­ért­sék az Aikido alap­el­veit. Ezt pedig azért teszik, hogy a töké­le­tes kom­mu­ni­ká­ci­óra töre­ked­je­nek: a meg­fe­lelő hoz­zá­ál­lásra a meg­fe­lelő pil­la­nat­ban."

Ne feledd, Mikulás másnapján jótékonysági árverést és ezzel egy időben harcművészeti tábort szervez az AikiMag, a Zumm Aikido Egyesület és a Zsakett Nőegylet triója a Bolyai-Breznó közi Gyermekotthon javára. A kezdeményezést egyesületünk Harcművészeti Szakosztálya is interaktívan támogatja: velük is találkozhattok december 7-én a BHSE Tüzér utcai csarnokában. Az edzésekre 10-12 óra és 15-17 óra között kerül sor Németh Ferenc, Kati Dániel és Aranyi Zsolt oktatók vezetésével. Sok kicsi sokra megy, csatlakozz te is ehhez a kezdeményezéshez – a szervezők bármilyen felajánlást szívesen vesznek. Nincs más dolgod: írj egy e-mailt aikido oktatónknak, Csák Gergelynek a [email protected] címre! További részletek a honlapon!

Aerobik:

10616465_921646141180752_3307143265310485351_n[2]Cheerleadereink "útjára lépett" aerobik versenycsapatunk! A Kovácsik Éva vezette társaság lenyűgöző produkcióval rukkolt elő a hétvégi Ritmuscsapatok Országos Versenyén, amelyet a bírák is nagyra értékeltek. Most elért második helyezésük mérföldkővé válhat a csapat életében, és vélhetően a jövőben egyik-másik egyetemi rendezvényen is találkozhattok majd velük.

Futsal:

(nők - NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Hajdúböszörményi TE 0-8

(férfiak - NB II. Nyugati csoport) ELTE-BEAC – Asterix SC 7-7

Kézilabda:

Óváshoz vezetett az óvatlan játékvezetői hiba! Női kéziseink szezonbeli második meccsüket vívták a BGF legjobbjai ellen a BEK Bajnokság keretein belül. Meglehetősen hullámzó képet mutatott a mieink játéka a mérkőzés döntő többségében: soros ellenfelünk már a meccs elején meglógott 2-3 góllal, amiből hol tovább duzzadt, hol sikerült azt minimálisra lefaragni. Védekezésünk kiválóan működött, ám a távoli átlövésekkel szemben így is tehetetlennek bizonyult kapusunk. Az összecsapás utolsó 10 percét ötgólos hátránnyal kezdték meg lányaink, akik erőszakosabb modoruknak köszönhetően végül 18-18-as végeredményt produkáltak. Legalábbis a játékvezetők szerint, ám a jegyzőkönyv vezetőjénél nem stimmeltek a számadatok, így vizsgálat indult a történtek miatt. Az értékes, kiharcolt döntetlen könnyen semmissé válhat, vélhetően újrajátszást rendel el a szövetség.

(nők - Budapesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság) BGF Infinity KC – ELTE-BEAC óvás alatt

(férfiak - Budapesti Egyetemi-Főiskolai Kézilabda Bajnokság) BGF Infinity KC – ELTE-BEAC

Kosárlabda:

Nagy lépést tettek Balogh Judit tanítványai az alapszakasz elsőség felé! Szombaton este női együttesünk lejátszotta a szezon egyik legnehezebbnek ígérkező meccsét a női Amatőr NB Keleti csoport pontvadászatában. Hölgyeink a nyíregyháziak újonnan épült sportcsarnokában léptek parkettre: az idény egyik meglepetés vereségét elszenvedő hazaiak mindenképp javítani szerették volna a szegedi kisiklásukat, míg a mieink továbbra is makulátlan mérlegüket kívánták megőrizni. Köztudott volt már a mérkőzés előtt, hogy a Nyíregyházának két olyan játékosa is van, akiket soha nem lehet figyelmen kívül hagyni. Így történt ez most is: lányaink nagy figyelmet szenteltek a ponterős játékosok hírében álló Farkasinszky Orsinak és Papp Klaudiának. Sajnos Süle Krisztáéknak nem sikerült maradéktalanul eleget tenni Bubu elvárásainak, azaz a fent említett két lányt semlegesítését. Mind a négy negyed kiegyenlített játékot hozott, ám a BEAC-osok nem adták ki a kezükből a meccs elején magukhoz ragadt fórt. A hajrára 10 pont fölé duzzadt a különbség, így a meccs ezen periódusában már a fiatalok számára is egyre több lehetőség jutott, akik meg is hálálták a bizalmat.

(nők - Amatőr NB Keleti Csoport) Nyíregyházi KosársuliELTE-BEAC Újbuda 76-86 (21-22, 18-23, 18-24, 19-17)

Kezdésnek nem rossz! Az ELTE-BEAC női kosárlabda csapata lejátszotta az idei év első mérkőzését a Magyarországi Egyetemi és Főiskolai Bajnokság (MEFOB) mezőnyében: Halász Melinda irányítása mellett hölgyeink az Eger csapatát fogadták a BEAC pályán. A vendégcsapat kis létszámmal, mindössze 6 emberrel látogatott el Budapestre, amit a BEAC-os lányok a mérkőzés elején ügyesen kihasználtak: szemernyi kétséget sem hagytak a meccs végkimenetele felől és már az első negyedet 16 ponttal nyerték. Sok labdát szereztek kosarasaink, az egriek játékát már az ellenfél térfelén "megfojtották", könnyű gólokat dobtak és tetemes előnyre tettek szert.

A második negyedben megváltozott a kép, csapatunk kissé elkényelmesedett, kívülről és belülről egyaránt úgy tűnt, átvették az egri csapat lassú stílusát. Halász Melinda vezetőedző egy időkéréssel próbálta felrázni a csapatot, de továbbra is dadogott a labda. Az eredmény nem sokat változott: 14 pontos ELTE-BEAC-os előnnyel záródott a mérkőzés első félideje. A meccs második felére a kemény védekezés és a sok indítás meghozta a gyümölcsét: hölgyeink végül magabiztosan, 59-21-re győzték le az egrieket. A különbség első olvasatra óriásinak tűnik, azonban a MEFOB mezőny játékerejének ismeretében csalóka.

Aki lemaradt, ne csüggedjen, hamarosan ismét lehet szurkolni a lányoknak: november 12-én, szerdán 18:15-től a Miskolc csapata látogat a Bogdánfy utcába.

(nők - MEFOB) ELTE-BEAC – EKF-EVSI 59-21 (22-6, 6-8, 22-5, 9-2)

(nők - Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – Diósdi KK 54-51 (12-16, 14-15, 13-10, 15-10)

Izgalmas, fordulatos mérkőzésen a debreceni medikusok megszerezték első győzelmüket. Erősen tartalékos fiaink a találkozó elején elléptek, a hajrában pedig nagyobb hátrányból felállva drámaivá tették a végjátékot, az utolsó szó azonban a hazaiaké volt: az "ezer sebből vérző" tavalyi bronzérmes továbbra is nyeretlen.

Igazi pontzuhataggal indult a találkozó: az első percekben még váltva estek a kosarak. A negyed közepén az ELTE-nél az első 10 pontból 6-ot "vállaló" Szabari Krisztiánnak "besegítettek" társai a pontszerzésben, s egy 10-0-s rohammal megugrottak a vendégek, akik ekkor szinte minden támadásukat kosárral fejezték be. A hazaiak zónára váltottak, s ez bejött, Pali Dávid pedig szépen elkapta a fonalat. A hetedik és a tizenkettedik perc között 11 pontot, benne 3 triplát dobott, vezérletével a második negyed elején ledolgozta hátrányát a hazai csapat. Ezt követően sokáig fej-fej mellett haladt a két gárda.

A hét játékossal, köztük négy centerrel felálló ELTE a Marjay Ádám, Jakucs Balázs Szabari trió révén a harmadik negyed közepéig tartotta a lépést a sokat cserélő, játékosait frissen tartó DMSE együttesével. Ettől kezdve fokozatosan húztak el a hazaiak, beesett 1-1 tripla Bartus Zsolttól és Vidó Bencétől, újabb 2 pedig Palitól. A 35. percben már 14 ponttal vezetett a DMSE, játékosai talán azt hitték már "zsebben" a meccs. A vendégek, elsősorban Jakucs és Marjay azonban nem így gondolták, minden erőtartalékukat mozgósítva hosszú hajrát nyitottak. A "leülő" hazaiak nem tudtak felpörögni, az ELTE-BEAC egy 13-0-ás rohanással egy pontra zárkózott fel az utolsó percben.

Fél perccel a lefújás előtt a DMSE hozhatta a labdát, majd egy rossz dobást követően megszerezték a támadó lepattanót, és Hanzel Tamás 8 másodperccel a vége előtt egy triplával biztosította be a DMSE győzelmét.

(férfiak - MEFOB) DMSE – ELTE-BEAC 83-81 (25-27, 16-10, 22-18, 20-26)

Nagypályás labdarúgás:

(BLASZ III.) Pénzügyőr II. – ELTE-BEAC 1-0

(BLASZ IV.) Unione FC II. – ELTE-BEAC II. 4-0

Röplabda:

(nők - Budapest Bajnokság I. osztály) Ráckevei VSE-Ady – ELTE-BEAC 1-3 (24-26, 25-19, 19-25, 19-25)

Vízilabda:

(Gyarmati Dezső Felnőtt Férfi Bajnokság) YBL WPC – ELTE Vízilabda DSK 14-9 (4-2, 5-2, 4-2, 1-3)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech