Nemeth A Dobas 1

52 esztendős Németh Angéla olimpiai aranya

2020. 10. 14.
Nemeth A Dobas 1

Új honlapunkon kiemelt figyelmet fordítunk a BEAC 122 éves történelme felé, melyről rendszeres írásokkal fogunk jelentkezni! A mai napon pontosan 52 éve annak, hogy a BEAC egykori legendás sportolója Németh Angéla a gerelyhajítás olimpiai bajnoka lett Mexikóvárosban.

30 000 néző kísérte figyelemmel a gerelyhajítás döntőjét, ahol Németh Angéla második dobása 60.36 méter hosszan szállt. A stadion népe ámulva figyelt, míg egy olasz lány odarohant hozzá és megölelte: „Győztél! Tied az arany.” Angéla nem győzött tiltakozni. „Nono! Még hátra vannak a többiek és még négy dobás!” Az olasz lány csak a fejét rázta: „Victoria! Nem tud túldobni téged senki” .

Így született meg az 1968-as olimpia első magyar aranya és a sporttörténelem első magyar gerelyhajító aranyérme.

A győztes dobás videója a Youtube-on.

Nemeth A 3 1

Érdekesség, hogy a sportolónő kosárlabdában ifjúsági válogatott volt. A két sportág közül csak edzője, Koltai Jenő parancsára tudott választani. Közös felkészülésük elejére így emlékszik vissza: „Jenő bával az egyetem elején ültünk le beszélni, s ő azt mondta, adjak neki négy évet és 60 méteres dobót farag belőlem. Úgy számoltam, három év a TF, az a plusz egy meg még belefér, s ő tényleg megcsinálta. A kulcs az volt, hogy a nőies hátrahajlós technikáról át kellett váltani a férfiak által alkalmazott elfordulósra.”

Németh Angéla gerelyhajítóként hét évig szerepelt a magyar válogatottban. Ő az első magyar gerelyhajító nő, aki túldobta a 60 métert. Az 1972-es Olimpia után sérülése miatt felhagyott a gerelyhajítássál és visszatért a kosárlabdához. 1968-ban a Testnevelési Főiskolán tanári oklevelet szerzett, majd testnevelő tanárként dolgozott, 1990-től pedig a Testnevelési Tanszék vezetője lett. 1989-től a MOB tagja, a MOB női bizottságának elnöke. 2014-ben hosszas betegség után hunyt el.

A Budapesti Egyetemi Atlétikai Club Németh Angéla tiszteletére hozta létre a Németh Angéla- díjat, melyet a BEAC legsikeresebb sportolója, csapata kapja meg. Elsőként Csere Gáspár országos bajnok, olimpikon maratoni futónk részesült a díjban.

Több információ a BEAC történelméről az alábbi linken érhető el: BEAC- Az elsők

Nemeth angela1
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech