Történet

beacAz 1898-ban alakult BEAC egyike a legrégibb magyar sportegyesületeknek. Első elnökéül a világhírű tudóst és jeles államférfit, Eötvös Lorándot választották. A megalakult egyesület már a kezdetektől fogva az éledező honi versenysport egyik fontos tényezőjévé vált. Az atlétika, a torna, a vívás és a korcsolya voltak az első sportágak, amelyeket a klub keretein belül felkaroltak. Az egyesület arculatára mindvégig jellemző volt, hogy a sportágak igen széles választékát tárta a sport iránt érdeklődők elé, s az egyesület mindvégig jelentős szerepet játszott több sportág hazai meghonosításában, népszerűsítésében. A századforduló táján, illetve az azt követő években alakult meg a labdarúgó, asztalitenisz és gyeplabda szakosztály. A '60-as évektől kezdődően napjainkig – sok egyéb más mellett – tájfutó, sportgimnasztika, rögbi, karate és triatlon szakosztályok kezdték meg működésüket a fekete fehér színekben. A szakosztályok száma az igényektől és a lehetőségeinktől függően természetesen változik, de az egyesület – az alapítók akaratával összhangban – nyitott minden új kezdeményezésre.

Az egyesület fennállása óta öt olimpiai bajnokot adott Magyarországnak: 1912-ben Prokopp Sándor lövészetben, 1936-ban Csik Ferenc 100 méteres gyorsúszásban és dr Rajczy Imre a  kardcsapat tagjaként, 1952-ben Kovácsi Aladár az öttusa csapatban, 1956-ban Hámori Jenő a kardcsapatban, majd 1968-ban – ezidáig utolsóként – Németh Angéla gerelyhajításban szerzett olimpiai bajnoki címet. Sportolóink 1898 óta több mint 400 magyar bajnoki címet szereztek a különböző sportágakban.

Az egyesület jelenleg kettős funkciójának igyekszik megfelelni. Egyfelől keretet biztosít az egyetemi ifjúság – különböző szintű – testedzéshez, versenyszerű sportoláshoz, másrészt mai feltételei között igyekszik hagyományainak megfelelő színvonalú versenyeredmények elérésére is.

A BEAC a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem sportegyesülete. Dinamikusan növekvő tagsága elsősorban az ELTE hallgatóira és oktatóira épül, míg az utánpótlás korosztályban meghatározóan a XI. kerület iskoláinak diákjait találjuk. A sportklub kiemelt feladata, hogy felkutassa és tagjai közé hívja az alumnusokat, az egyetem korábbi hallgatóit és dolgozóit.

A klub a szabadidősport mellett ma is nagy figyelmet szentel az élsportnak. Az atléták rendszerint minden évben több számban is országos bajnoki címeket nyernek, Vári Edit gátfutó Pekingben olimpiai induló volt. A női kosárlabdacsapat hosszú ideje az OB I meghatározó tagja, ahol Balogh (Bubu) Judit vezetésével már a dobogó legmagasabb fokán is álltak. A sakk, a női vízilabda és a 2009-ben Várhidi Péter vezette labdarúgás mellett az utóbbi évek leggyorsabban fejlődő szakosztálya a triatlon, akik Kis Gyula vezetésével már OB csapatérmeket, Egyetemi Országos Bajnokságot is nyertek, sőt immár második éve viszik el az Ironman leggyorsabb váltója kitüntető címet a neves vetélytársak elől.

OLIMPIAI BAJNOKAINK:

dr. Prokopp Sándor
Stockholm, 1912
hadipuska

Csik Ferenc
Berlin, 1936
100m gyorsúszás

dr. Rajczy-Rasztovich Imre
Berlin, 1936
kardcsapat

Kovácsi Aladár
Helsinki, 1952
öttusa csapat

Hámori Jenő
Melbourne, 1956
kardcsapat

Németh Angéla
Mexikó, 1968
gerelyhajítás

VILÁGBAJNOKAINK:

Bogáthy-Bogen Erna, Vargha Ilona
Párizs, 1937.
női tőrcsapat

dr. Rajczy Rasztovich Imre
Párizs, 1937
kardcsapat

Vargha Ilona
Hága, 1948
női tőrcsapat

Dömölky Lídia
Róma, 1955
női tőrcsapat, női tőr egyéni

Kovácsi Aladár
Róma, 1955
öttusa-csapat

Gyuricza József
Róma, 1955
férfi tőr