DSC 3190

Megünnepelte első bajnokának születésnapját a BEAC

2017. 05. 10.
DSC 3190

Prokopp Sándor születésének 130. évfordulója és a Magyar Sport Napja alkalmából a Tomory Lajos Múzeum kiállítóhelységébe költözött a BEAC-Az elsők c. kiállítás

Május 9-én, Prokopp Sándor születésének 130. évfordulója és a Magyar Sport Napja alkalmából a 18. kerületi Tomory Lajos Múzeum kiállítóhelységébe költözött a BEAC-Az elsők c. kiállítás.

Az 1898-ban alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club több szálon is kötődik Pestszentlőrinchez. Itt élt és alkotott báró Eötvös Loránd, a BEAC első elnöke, világhírű természettudós, aki az Üllői úton át lóháton járt be munkahelyére, a Budapesti Tudományegyetemre (ma ELTE).

Szemere Miklós, a BEAC második elnöke 1903-ban itt építette fel az akkori idők egyik legmodernebb céllövőházát, melyben Prokopp Sándor is megismerkedett a lövészettel és alapozta meg a magyar céllövősport későbbi sikereit.

Prokopp 1887. május 7-én született Kassán, a BEAC-ban kezdett el a lövészettel foglalkozni a Budapesti Tudományegyetem hallgatójaként. 1912-ben Stockholmban a hadipuska 300 méteres egyéni versenyszámát beugró versenyzőként nyerte meg, megszerezve ezzel a magyar céllövősport, a BEAC és Pestszentlőrinc első olimpiai aranyérmét.

A Múzeumsarokban megrendezett ünnepélyes megnyitón szép számú közönség előtt mondott köszöntőt Dr. Prokopp László, az olimpiai bajnok fia, Ughy Attila, a 18. kerület polgármestere, valamint Prof. Dr. Karácsony András, a BEAC elnöke és az ELTE oktatója.

„Prokopp Sándor kiemelt alakja és népszerű figurája a kerületi sportéletnek, és az egyik legsportosabb fővárosi kerületként kiemelten fontos az első sportlövő olimpiai bajnok örökségének megőrzése. Ennek ad kiváló lehetőséget a most megnyíló kiállítás” – emelte ki köszöntőjében Ughy Attila, a 18. kerület polgármestere. Hangsúlyozta, hogy nincsenek véletlenek a sportban, és Prokopp nem várt eredménye példát mutatnak a mai fiatalságnak.

Dr. Karácsony András, a BEAC elnöke szerint „a BEAC számára az első nagy örömet hozta Prokopp Sándor olimpiai aranya, így kiemelten fontos ez a siker az egyesület történetében. Jövőre 120 éves lesz a BEAC, melynek alkalmából a Prokopp-család kezdeményezésére, a klub együttműködésével Prokopp Sándor életművét megörökítő könyv fog megszületni.” A beszédet követően Karácsony András egy képet adott át Prokopp Sándorról, az olimpiai bajnok fiának.

Végül Dr. Prokopp László, az olimpiai bajnok fia köszöntötte az egybegyűlteket, külön kiemelve az eseményen személyesen is megjelent Hammerl Lászlót, aki tovább vitte Prokopp Sándor örökségét a 1964-es tokiói olimpián aratott győzelmével.

Az eseményen részt vett a BEAC olimpikonja Csere Gáspár, aki rögtönzött élménybeszámolót tartott a riói eseményekről, pályafutásáról a kerület iskolásainak nagy örömére.

A kiállítás június 2-ig lesz látogatható az érdeklődők számára a Múzeumsarok kiállítóhelységben.

A megnyitó összes képe elérhető a BEAC Facebook oldalán.

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech