NAZ 8485

Világbajnokságra készül az BEAC és a magyar válogatott párosa

2016. 04. 04.
NAZ 8485

Először a világbajnokságok történetében Magyarország is képviselteti magát, mivel Balogh Patrícia, Szabó Hanna alkotta párosunk a kvalifikációs versenyen elért elsőségével lehetőséget nyert a rangos megmérettetésen való indulásra.

Az International Cheer Union (ICU), vagyis a Nemzetközi Cheer Szövetség szervezésében április 20-22 között rendezik Orlandóban (USA) a 2016-os Cheerleading Világbajnokságot. Először a világbajnokságok történetében Magyarország is képviselteti magát, mivel a Balogh Patrícia, Szabó Hanna alkotta páros nyert elsőként lehetőséget a rangos megmérettetésen való indulásra.

Magyarországot két egyetemista hölgy, a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club sportolói Balogh Patrícia és Szabó Hanna képviselik. Patrícia a Szent István Egyetem, Hanna pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója. A páros több mint tizenkét éves balett- és táncszínházi múlttal vágott neki a felkészülésnek. A kvalifikációs versenyen kiharcolt aranyérem egyben magyar válogatott címet is jelentett a lányoknak, így esélyt kaptak rá, hogy megmutassák magukat az Egyesült Államokban, az orlandoi világbajnokságon is. Patrícia és Hanna edzője Kovácsik Rita, az ELTE-BEAC Cheerleading Szakosztályának vezetője, koreográfusa pedig a szlovén Katarina Kern Pirnat, akinek korábbi tanítványai között szerepel a már kétszeres világbajnok szlovén válogatott páros is.

duoA magyar páros közel húsz csapatos mezőnyben vág neki a viadalnak, a cél, hogy a másfél perces bemutatóját hiba nélkül, a lehető legszebben kivitelezze a színpadon, s akkor még az első hatba kerülésről is lehet álmodozni.

2004. április 26-án alapították az International Cheer Uniont (ICU), amely 2013 óta a Sport Accord tagja, s amely az évente megrendezésre kerülő Cheerleading Világbajnokság szervezője. A nemzetközi szervezet 2016-ban százkilenc tagszövetséget és világszerte mintegy három és félmillió (!) igazolt sportolót jegyez. A Magyar Cheerleading Sportszövetség 2013 májusában alakult, ezt követően rövid idő alatt az európai és a nemzetközi szövetségnek is tagja lett. Azonban a 2016-ig eltelt szűk három év alatt a sportág legnagyobb rendezvényén hazai sportoló még sosem vett részt, így Magyarország számára történelmi esemény lesz az orlandoi világbajnokság, amelyen várhatóan közel száz ország tízezer sportolója vesz részt. A szervezők közel százezer nézőt várnak a helyszínre, amit a tengerentúlon az ESPN televíziós csatorna élőben közvetít.

Patrícia székesfehérvári, 20 éves, két testvére van, élelmiszermérnöknek tanul, másodéves. Hanna egri, 20 éves, 3 testvére van, romanisztika (olasz szakirány) szakos, másodéves.

További sajtóinformáció és interjúegyeztetés:

Schleinig Ádám - BEAC

+36 30 544 4417

[email protected]

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech