IMG 2431

Ütőképes tollasozóink halmozták az érmeket a hazai rendezésű MEFOB-on!

2015. 04. 29.
IMG 2431

ELTE-s háziversenyt hozott az amatőr kategória összes “műfaja” a BEAC Sportcsarnokában rendezett országos bajnokságon: hallgatóink női és férfi egyéniben, női és férfi párosban és vegyes párosban is kisajátították a dobogós helyeket!

Tollaslabda:

Pécsi és ELTE-s erődemonstráció a BEAC sportcsarnokban lebonyolított tollaslabda MEFOB-on! A kétnapos torna április 25-én délelőtt a csapatversennyel vette kezdetét, amelyen a tavalyi évhez hasonlóan a házigazda Eötvös Loránd Tudományegyetem játékosai mellett a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem legjobbjai jelezték indulási szándékukat. Fővárosi derbi nyitotta meg a küzdelmek sorát: a Corvinus tollasozói magabiztosan zsebelték be a győzelmet, mérkőzését is egyedül női párosban veszítettek. A sorsolás szeszélye folytán együttesünk lélegzetvételnyi időhöz sem jutott, rögvest a bivalyerős kerettel érkező mecsekaljaiak elleni mérkőzése következett - ebben a párharcban a mieinknek már a kozmetikázásra sem jutott ereje. Az elsőségről döntő összecsapáson ugyancsak érvényesült a papírforma, így a baranyaiak nyakába akasztották az első aranyérmeket.

A délutáni program az amatőr és az igazolt kategóriás versenyszámokkal folytatódott. Valamennyi amatőr versenyszámban csoportmérkőzésekre került sor, ahonnan az első két helyezett juthatott a főtáblára - egyúttal a szombati elődöntőkbe. Férfi egyéniben két kvartettben vágtak neki a hallgatók a küzdelmeknek: Szabó Dániel (ELTE) és Kertész Tamás (BCE) magabiztosan nyerte a csoportkört, míg másodikként Galgóczi Gergő (BGF) és Olajos Balázs (ELTE) jutott tovább. A női mezőnyben hazai erődemonstráció mutatkozott: a főtáblára jutó ELTE-s trió, Leskó Mariann, Graber Brigitta és Motkó Petra mellett egy pécsi játékos, Johan Fanni várhatta az elődöntőket.

Férfi párosban a korábban egyéniben is remekelő Galgóczi Gergő és Szabó Dániel gond nélkül szállította az aranyérmet, míg mögöttük sorrendben Kertész Tamás – Windt Ákos (BCE-ELTE) és Szilágyi Béla – Olajos Balázs tandemjei végeztek. Vegyes párosban már a csoportmérkőzések kiélezett küzdelmeket hoztak: Galgóczi Gergő – Graber Brigitta párosa hibátlan teljesítménnyel, míg a Horváth Noel – Karsai Noémi duó (SE) 1 verességgel jutott a főtáblára. A másik csoportban 2 ELTE-s formáció, a Szabó – Leskó, valamint a Tóth – Szulyovszky páros kvalifikálta magát a másnapi elődöntőkre.

Igazolt kategóriában egyértelmű pécsi fölényt hozott az idei MEFOB: a pénteki nap után férfi egyéniben már csak a PTE játékosai voltak versenyben! Férfi párosban Krausz Gergely és Mester Jószef, valamint Letsch Péter és Szatzker Márton gyűjtötték be a legfényesebb érmeket a PTE színeiben, mögöttük harmadik helyen Piliszky András – Pálfi Dávid kettőse (ELTE – BCE) végzett. A női páros versenyszám dobogójára négy különböző intézmény hallgatói állhattak fel: első helyen végzett a Bogdán Nikolett – Zsolt Eszter páros (PTE), a dobogó második fokára Kispál Kata és Karsai Noémi (BCE – SE) állt fel, míg a bronzos pozícióban Váczi Vivien – Sallai Fruzsina (ELTE) kettőse végzett.

Vegyes párosban a pécsi játékosok mindössze egyetlen szettet veszítve gyűjtötték be az arany- és ezüstérmeket (sorrendben Szatzker Márton – Bogdán Nikolett, illetve Mester József – Zsolt Eszter), míg a harmadik helynek a Piliszky – Kispál duó örülhetett. Kispál Kata kisvártatva aranyra váltotta a vegyesben szerzett bronzát: a női egyéni küzdelmek döntőjét játék nélkül nyerte, ugyanis Bogdán Nikolett sérülés miatt nem tudta vállalni a döntőt. A bronzmeccsen az ELTE kiváló játékosa, Váczi Vivien kemény küzdelemben győzte le Karsai Noémit (SE).

Szombaton, még a meccsek kezdete előtt került sor a torna hivatalos megnyitójára: Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára köszöntötte a hallgatókat. Az ünnepélyes után folytatódtak a pénteki nap megkezdett versenyszámok, és pár órán belül arra is fény derült, hogy kik állnak fel a dobogó legfelső fokára az amatőr és igazolt kategóriákban. A profik férfi egyéni számában a PTE-s házibajnokságból Mester József került ki győztesen, maga mögé utasítva Letsch Pétert, így a harmadik helyet Krausz Gergely és Szatzker Márton megosztva szerezte meg.

Az amatőr kategória főtáblás mérkőzései az ELTE-s hallgatók térhódítását hozták. Szabó Dániel és Galgóczi Gergő férfi egyéniben, míg Leskó Mariann és Graber Brigitta női egyéniben játszotta egymás ellen a finálét, míg párosokban egymás oldalán, egymásért harcolva gyűjtötték be az aranyérmeket. Sőt, vegyes párosban az imént említett négy versenyzőnk kombinációja adta ki a döntőbeli párosításokat, így egyértelműen kijelenthető, hogy ők négyen bizonyultak az idei bajnokság legeredményesebb játékosainak. Az eredményhirdetésen a győztesek a Yonex által felajánlott ajándékoknak is örvendhettek, amelyeket a MEFS főtitkára, dr. Székely Mózes és Szepesiné Kreisz Andrea adott át a legjobbaknak.

csapasEvezés:

MEFOB-ezüstöt lapátoltak össze női tízevezőseink! A Danubius Nemzeti Hajós Egylet szervezésében idén második alkalommal rendezték meg a Hív a Duna Fixüléses Regattát, amelynek keretein belül a fixüléses tízevezősök kategóriájában is Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságot írtak ki. A hölgyek versenye a Margitsziget északi végéből indult a budai Duna-ágon, ezt követően rajtoltak el a férfiak is. Az ELTE-BEAC Kajak-kenu női csapata kiváló versenyzéssel feljebb küzdötték magukat a tavalyi bronzos pozícióból és a második helyen értek célba, míg férfi evezőseink az ötödik helyen végeztek.A díjátadóra a Danubius Nemzeti Hajós Egylet székháza előtt került sor. A versenyről készült hangulatképek megtekinthetőek az ELTE-BEAC Kajak-kenu Facebook oldalán.

Húsvét óta felújított stég és új túrakenuk várják a vízi sportok rajongóit! A Vízi Sporttelepen az ELTE mozogni vágyó hallgatói és dolgozói több lehetőségből is választhatnak, ha közösségben, csapatban szeretnének sportolni. Remek edzés lehetőség, jó mozgás, páratlan környezet, igazi dunai hangulat várja az érdeklődőket félórára a Belvárostól. Április 7-től indult a szezon az ELTE Vízi Sporttelepen, a szervezett edzések és órarend szerinti kurzusok pedig április 13-tól. Kezdőket és haladókat is vár hétfőn és pénteken délutánonként a BEAC Szabadidősport szakosztálya és Sótonyi Zita, az ELTE sportösztöndíjasa, a foglalkozások szervezője. További információk az alábbi e-mail címen kérhetőek.

huzdDunai Regatta:

Bedugult a Duna az év sportfesztiváljának kikiáltott regattán! Evezősök egyetemi majálisát hozta az Antall József Tudásközpont szervezésében idén harmadszor megrendezett esemény, melynek célja, hogy az egyetemisták körében minél szélesebb körben népszerűsítse a sportos életmódot, lehetőséget teremtsen a közösségépítésre és felhívja a figyelmet a Duna sokszínű használatára. A vízisport-fesztivált a fővédnök Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete nyitotta meg, és a megnyitón beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, valamint Simicskó István sportért felelős államtitkár is.

A szervezők által sokat emlegetett sportnépszerűsítés nemcsak lózung: a kosárlabdától az evezős ergométerig mindent ki lehetett próbálni a parton, beleértve a lábtengó és a tollaslabda részeg házasságából létrejött lábtollast is. A főprogramot adó vizes események során kétféle versenyszámban lehetett indulni: a nyolcasokba hivatásos evezősök, míg a sárkányhajók lapátosai közé amatőrök jelentkezhettek. A nap folyamán mintegy 15-20 ezer néző kísérte figyelemmel a nyolc hazai egyetem (ELTE, Corvinus, BME, Semmelweis, Testnevelési, Nemzeti Közszolgálati és Széchenyi István Egyetem) evezőseinek, valamint a két vendég, a Harvard és a Princeton University nyolcasainak "viaskodását". A nyolcasok mezőnye a Vigadó elől indult és a Műegyetem Központi épületénél ért célba, míg a sárkányhajósok futamában hosszabb volt a táv, a résztvevők a Parlamenttől haladtak a Műegyetemig. Utóbbi versenyszámban egy tucatra való egyetemi csapat - 9 fővárosi, 3 vidéki - ragadott lapátot, akik négyhetes felkészülését profi, válogatott kormányosok segítették.

A sárkányhajóversenyt nagy fölénnyel nyerte a győri Széchenyi István Egyetem (SZE), akik elmondták, esetükben kicsit összeszokottabb csapatról van szó, többen már a tavalyi regattán is részt vettek, és már akkor az idei megnyerését tűzték ki célul. Sőt, a regattán kívül más versenyeken is képviselik az egyetemet, így heti két edzéssel készültek a pesti szakasznál jóval csendesebb Mosoni-Dunán. A második helyezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem , a harmadik a Testnevelési Egyetem lett. Együttesünk összetettben a 8. helyen ért célba. A profi evezősök közül a Harvard került ki győztesként, szorosan mögötte a győri SZE csapata végzett, a harmadik helyet a Princeton diákjai szerezték meg, a negyedik a Budapest Corvinus Egyetem csapata lett. A harvardosok különösen örültek neki, hogy idegen terepen is sikerült győzniük, azt mondták, kemény verseny volt.

súlyemelés2_sóti zsoltSúlyemelés:

Sóti Zsolt ellenfelei ismét "könnyűnek találtattak" a súlyemelő MEFOB-on! Egyetemünk pszichológia szakos hallgatójának idén is sikerült elhallgattatni BME-s edzőtársait a 48. alkalommal megrendezett országos bajnokság 77 kg-os súlycsoportjában. A műegyetemi szervezésű megmérettetésen a MAFC súlyemelő szakosztályában edződő versenyzőnk szakításban az önbizalom növelő 100 kg-os teljesítmény után két ízben is sikertelenül vette a 105 kg-os akadályt, ám 125 kg-os lökésével az élen zárta a küzdelmeket. Sőt, Zsolt a verseny második legjobb eredményét ért el a testsúly és az összetettbeli produkció alapján kapott sinclair pontszámításban. Reményeink szerint a kiváló évkezdést egy még jobb folytatás követi az októberi felnőtt OB-n!

birkózó MEFOB csapatképBirkózás:

Nem találtak fogást hallgatónkon, Nyíri Milánon a birkózó MEFOB-on! Eger adott otthon az idei országos bajnokságnak, amelyen minden eddiginél több egyetem és főiskola, szám szerint 17 intézmény 60 versenyzője jelent meg. Az évről évre színvonalasabb szervezésű bajnokságon egyetemünket a tanító szakos Nyíri Milán képviselte, akinek az elmúlt két évben aranyérmet akasztottak a nyakába. Ezen a jó szokásán idén sem változtatott a mi fiunk, és mindkét fogásnemben - szabad- és kötöttfogásban is - megvédte magyar bajnoki címét. Balszerencsés módon a soron következő, szöuli Universiade programjában nem szerepel a birkózás, így versenyzők egy jelentős élményről marad le. Azonban 2016-ban könnyen egy másik nemzetközi megmérettetéssel kárpótolhatja magát Milán: a törökországi XII. Egyetemi Világbajnokságon való szereplésére reális esélyei nyíltak.

gazsiAtlétika:

Fél percre Riótól Csere Gáspár! A hamburgi maratonin rajthoz álló futónk több mint 5 perccel javította meg egyéni legjobbját, s ezzel szűk harminc másodpercnyire(!) maradt el a jövő évi olimpia szintidejétől. A világbajnoki kiküldetési szintet 2:17:30 órás eredményével magabiztosan abszolváló atlétánk egyáltalán nem kenődött el a befutót követően, ugyanis elmondása szerint először csak a mostani futása közben merült fel realitása a riói álmoknak. Az összesítésben 21. helyen végző Gazsi szakmai felkészítését Szabó Imre edző segítette.

Kosárlabda:

11156258_1062685960427102_6861521541641345034_n (1)

A középmezőny élén zárt az idei MEFOB küzdelmek női kosárcsapatunk! Halász Melinda irányította egyetemi válogatottunk a csoportmérkőzéseket az 5. helyen zárta, így a továbbjutó pozíciókért folyó "tülekedésben" éppen csak lemaradt a negyeddöntőbeli folytatásról. Mindez azt jelentette, hogy együttesünk a 9. helyért vívott helyosztós párharcot a másik csoport 5.-jével, az UNI Győr gárdájával. Lányaink a Győrött aratott 10 pontos sikerüket követően a Tüskecsarnokban aratott győzelmükkel tehették fel a koronát idei összteljesítményükre.

Az első félidőben a várakozásokhoz mérten fej-fej mellett haladtak a csapatok. Különösen centerünk, Wunderlich Anna tett ki magáért, aki a palánk alatt olykor több védőjátékos figyelmét is lekötötte és ezáltal a győriek zónavédekezése olyannyira behúzódott, hogy lányaink egyes támadásvezetések során nehezebben tudták támadni a gyűrűt. Cserébe a gyors passzoknak, oldalváltások óriási területet nyitottak a hárompontos dobások és a tempók elejtésére, így a nagyszünetre 4 pontos hazai vezetésnél vonultak pihenőre a felek.

A második játékrészre a győri csapat ellen jól bevált zónázás egyre inkább meghozta gyümölcsét: Mátravölgyi Dorka, Csajkó Dóra, Új Annamária remekül csapdázott, Wiesner Fanni pedig könnyű szerrel vette el a labdát a kisalföldiek irányítójától. Ezen letámadásos harcmodor rengeteg indítást és még több ziccerdobást eredményezett: 10 perc leforgása alatt 12 pontot vertek lányaink az UNI Győr legjobbjaira. Ugyan az utolsó negyedre visszaköszönt az elsőben látott pontszegénység, ám a végső dudaszó pillanatára kialakult 20 pontos differencia egyértelműsítette a párharcbeli erőviszonyokat. A bajnokság második felére összeérő csapategységnek köszönhetően lányaink a 9. hely ellenére is elérték céljukat az idei MEFOB-sorozatban - jövőre lehet merészebbet álmodni.

(nők - MEFOB) ELTE-BEAC – UNI Győr 56-36 (7-12, 18-9, 24-12, 7-3)

(nők - amatőr NB I.) ELTE-BEAC Újbuda – Tatabányai Kosárlabda Club

(férfiak - NB II. Közép csoport) BC Csepel II. – ELTE-BEAC 106-69 (24-21, 32-14, 25-15, 25-19)

(férfiak - NB II. Közép csoport) MAFC – ELTE-BEAC 86-64 (25-20, 23-14, 17-18, 21-12)

Futsal:

(férfiak - NB II., Nyugati csoport) AC Villám – ELTE-BEAC 4-11

Nagypályás labdarúgás:

(férfiak - BLASZ III.) ELTE-BEAC – Lánchíd FC 3-0

(férfiak - BLASZ IV.) ELTE-BEAC II. – Kelen SC II. 2-9

Röplabda:

(nők - Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – ATTE 2:3 (22-25, 17-25, 25-15, 25-20, 11-15)

(nők - Budapest Bajnokság) ELTE-BEAC – Tüker M.S.C. 3:1 (25-17, 29-25, 25-20, 25-23)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech