Felulre cimhez

Újabb teltházas gálaműsort adott az ELTE-BEAC Tánc Szakosztálya

2024. 05. 29.
Felulre cimhez

Május közepén a már megszokott helyszínen, a Ferencvárosi Művelődési Központ színpadán került bemutatásra a XI. ELTE-BEAC Tánc Szakosztályi félévzáró gála. Az est folyamán színpadra léptek az esti táncórák résztvevői, az általános testnevelés kurzusokat látogató hallgatók, valamint visszatérő vendégfellépő társulatok táncosai is.

Újdonságokban nem volt hiány; több stílusban is új oktatók debütáltak szakosztályi keretek között koreográfusként. Természetesen már jólesően ismerős érzések, hangulatok is visszaköszöntek az este folyamán azon koreográfusok darabjait nézve, akik több éve erősítik a szakosztály oktatói csapatát.

Az ELTE hallgatóinak már több, mint 10 éve van lehetőségük általános testnevelés kurzus keretein belül tánc órákat látogatni. Kezdetben egy stílus órái (hastánc órák) voltak választhatók kredites kurzus formájában, de ez a projekt hamar kinőtte magát; jelenleg három stílus órái közül tudnak választani a hallgatók: argentin tangó, hip-hop és moderntánc kurzust is van lehetőség kreditért elvégezni. Ez remek lehetőséget ad a többi egyetemi óra mellett egy kis mozgásra, illetve megismerteti a diákokkal az egyetem által kínált sportolási lehetőségeket: sokan a kredites kurzus elvégzése után az esti órákhoz is csatlakoznak. A gálaműsoron a kredites csoportok vizsgabemutatóit is láthatták a nézők.

1

A jazztáncot kezdő és haladó szinten is fel tudták venni a hallgatók, az este folyamán mindkét csoport be is mutatta a félév során elsajátított koreográfiát. A jazztánc mellett argentin tangó és hip-hop kurzust is választhattak a diákok, mindkét stílus óráit kezdő szinten volt lehetőség elvégezni. Az ő vizsgabemutatóikat is láthattuk a műsor folyamán. A fellépők közül sokan ezeken a kurzusokon kezdenek életükben először tánctermi keretek között táncolni, így ez a bemutató és maga a színpadra lépés számukra egy hatalmas komfortzóna átlépés, amit a hallgatók ügyesen meg szoktak lépni - ez nem meglepő, hiszen csodás oktatók segítik és motiválják őket.

2

Az előbb említett oktatók nem csupán a kredites kurzusokon segítik és terelgetik tanítványaikat, hanem az esti edzéseken is. Ezek nyitott táncórák, amikhez bárki csatlakozhat attól függetlenül, hogy ELTE-s hallgató-e vagy sem. Bizonyos órákhoz szükséges táncos előképzettség, de vannak olyan edzések is, amikre teljesen kezdőként is bárkit szeretettel várnak az oktatók. Az ELTE Argentin tangó színeiben két produkciót is láthattunk az este folyamán. Az elsőt az esti kezdő és középhaladó órák, valamint az általános testnevelés kurzus résztvevői közösen adták elő. A tanítványok egy hagyományos tangó produkció keretében mutatták be a félév során megszerzett tudásukat. Második alkalommal pedig oktatóikat láthattuk a színpadon, akik két tánccal is készültek a műsorra: egy milongával és egy modern tangóval.

3

Az ELTE Oriental Hastánccsoport három izgalmas műsorszámmal készült az eseményre. Láthattunk tőlük egy eszközös táncot, melyben színek és különleges eszközök alkottak lenyűgöző egyveleget a tanítványok meseszép táncával, illetve egy fúziós táncot is, melynek fő eleme az orientális tánc és annak újraértelmezése volt, de emellett harmonikusan megfértek benne egymás mellett a világ különböző pontjairól származó táncmozdulatok. Végül, de nem utolsósorban a csapat két tagja - akik a tánc által ismerkedtek meg és váltak barátokká - bemutatott egy duót, amely megmutatta közös szenvedélyük, a tánc iránti odaadásukat és alázatukat, és elmesélte barátságuk történetét.

4

Három műsorszámot mutattak be az ELTE Hip-hop táncosai is: egy vizsgabemutatót az általános testnevelés kurzus résztvevői, egy új köntösbe bújtatott koreográfiát a fellépő tagok, illetve egy vadonatúj koreográfiát az esti órákat látogató táncosok. Ez utóbbit ismét közösen alkotta meg a három oktató, így mindegyikük kreativitása megmutatkozott a bemutatott produkcióban. Egy igazán ütős koreográfiát láthattunk, a táncosok szokás szerint szinte szétszedték a színpadot.

5

Az ELTE Moderntánc oktatói szintén kitettek magukért, összesen öt koreográfiát láthattunk tőlük az este folyamán. Az általános jazztánc kezdő és haladó kurzusok résztvevői is színpadra léptek egy-egy produkció erejéig, a fellépő csapat tagjai is bemutatták legújabb darabjukat és természetesen az esti kezdő és középhaladó órákra járó táncosok is színpadra léptek egy-egy koreográfiával. Mindkét esti csoport által bemutatott produkció segített, hogy egy kicsit elgondolkodjunk olyan alapvető és lényeges dolgokon az életünkben, mint a természet közelsége és hogy mennyire engedjük, hogy a természet az életünk része legyen, illetve az idő múlása és hogy hogyan érzékeljük, hogyan éljük azt meg.

6

A szakosztály oktatói különös figyelmet fordítanak arra, hogy teret és lehetőséget adjanak a tehetségek kibontakozásának. Az utóbbi években több oktató is fellépős csapatot szervezett az esti csoportok táncosaiból, akikkel azóta plusz próbák keretében dolgoznak új koreográfiákon és rendszeresen járnak egyetemi eseményekre fellépni - ezzel is népszerűsítve a szakosztály óráit. Az ELTE Hip-hop fellépő csapata 2022 őszén alakult meg Juranits Rita vezetésével. A csapat tagjai azóta több sporteseményt is színesítettek produkcióikkal, mint például a KEK-et, BEAC-os NB1-es meccseket és egyéb rendezvényeket. A gálaműsoron a ‘can’t stop, won’t stop’ című koreográfiájukat adták elő, ami még decemberben debütált az akkori gálán, viszont azóta csatlakoztak a csapathoz új tagok és a koreográfia is bővült. Ismét egy lehengerlő és energikus előadást láthattunk a lányoktól. 2023 őszén alakult egy másik fellépős csapat is, amit Lang Tímea alapított az ELTE Moderntánc kezdő és középhaladó óráit látogató táncosokból. Annak ellenére, hogy a csapat még egy éve se alakult, már számos alkalommal léptek fel ők is különböző eseményeken. ‘Power’ című koreográfiájuk - ami a decemberi gálán debütált - nagy sikert aratott több egyetemi rendezvényen is. Erre az estére viszont egy új produkcióval készültek, ami a ‘Gyógyítható sebeink’ címet viseli. Rögtön egyértelművé vált, hogy ez a produkció is hamar az első koreográfia nyomdokaiba fog lépni.

7

A szakosztály tánccsoportjainak előadása mellett rendszeresen visszatérő vendégfellépők is színesítették a félévzáró gálaműsort. Az Érdi Torna Club Tánc Szakosztályának moderntáncos növendékei évről évre visszatérnek, hogy színpadra állhassanak ezeken az esteken, így gyakorlatilag szemtanúi lehetünk ahogy gyerekekből fiatal felnőttekké cseperednek. Ezen az estén a Liliom és a Rózsa csoport tagjai egy közös koreográfiát mutattak be, amelynek megalkotásában a Liliom csoport néhány táncosa igen nagy szerepet vállalt. Inspiráló volt látni, hogy milyen szépen tudnak együtt dolgozni a két csoport tagjai, a korosztálybeli különbség ellenére is.

8

A műsort - már szinte hagyományként - a Levendula Kortárs Táncműhely táncosainak előadásai zárták gyönyörű keretbe. A társulat, ami az ELTE Moderntánc fellépő táncosaiból alakult még évekkel ezelőtt, három produkcióval is készült az eseményre: egyet láthattunk tőlük az est kezdéseként, egyet a műsor közepén, egyet pedig a legvégén, lezárásként. Ezen az estén debütált a csapat legújabb, ‘Érzetek’ címet viselő darabja, amely egy újabb izgalmas alkotási folyamat eredménye. Az alkotásban nagy szerepet játszottak a terápiás illóolajok és az ezek jótékony hatásaira történő fókuszálás. Bemutatásra került a társulat másik új darabja, ami a ‘Csak másban’ címet viseli és 2023 decemberében debütált ugyanezen a színpadon. Azóta új részekkel bővült a darab, aminek az alapja improvizációs tánc, így minden egyes alkalommal más és más élményt nyújt a nézőknek. Az est zárásaként pedig az ‘Egység és egyéniség’ című darabot láthatták a nézők, amely szintén ezen a színpadon debütált, viszont még egy évvel korábban, 2022 decemberében. A társulat tagjai azóta már többször is nagy sikerrel mutatták be ezt a produkciót különböző szereposztásokban. A darab ez alkalommal is szép zárást adott egy szépen megkomponált estének.

A cikket írta: Gergely Viktória Petra

Fotók: Csomos Attila, ELTE Online

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech