AFK Edi Setalos 105

Újabb sikeres gálaműsort adott az ELTE-BEAC Tánc szakosztálya

2022. 12. 22.
AFK Edi Setalos 105

Az ELTE-BEAC Tánc szakosztálya decemberben már nyolcadik alkalommal rendezte meg szokásos gálaműsorát. Az est folyamán színpadra léptek az esti tréningórák résztvevői, az általános testnevelés kurzusok hallgatói, valamint számos vendégfellépő társulat is. Az előadás igazi felüdülést és kikapcsolódást nyújtott a nézőknek ezen a hideg, téli estén.

A Tánc szakosztály gáláin sosem unatkozik az ember, a visszatérő nézők ezt már tudhatják: a táncstílusok különbözőségük ellenére remekül kiegészítik egymást és pont ebben rejlik az egész előadás szépsége. A hastánc, a moderntánc, az argentin tangó, a hip-hop és a néptánc stílusok igazi színkavalkádot alkotnak a színpadon, ami elsőre talán soknak tűnhet, de végül összeáll a kép és együtt olyanná válik az egész előadás, mint egy gyönyörűen összeállított mozaik csempe.

Az ELTE Oriental hastánccsoport két lebilincselő produkcióval készült a gálaműsorra. A táncosok a színes kendők, legyezők és a technikás táncok segítségével pár perc erejéig a Közel-Kelet izgalmas világába repítették a nézőket. A haladó csoport a Retró Raks Sharki címet viselő régi-új koreográfiát vitte színpadra, mely egy igazi közönségkedvenc és a csapat már több versenyen is ért el vele sikereket. A középhaladó és haladó csoport pedig együtt mutatta be “A kiválasztott” című produkciót, mely az idén megrendezett 10 éves gálaműsor nyitószámaként már szintén nagy népszerűségnek örvendett.

AFK Ago A kivalasztott 115

Az ELTE Moderntánc idén ünnepelte 10. születésnapját. Tóth-Wéber Edi 2012 szeptemberében ELTE-s hallgatóként elnyerte a sportösztöndíjat és megalapította az ELTE-BEAC moderntánc csapatát. Kezdetben hetente két alkalommal volt lehetőségük az érdeklődőknek 60 perces órákon részt venni. Ez mára heti 2x75 percre bővült és azóta már kezdő és középhaladó szintű órákból is lehet választani. Az este folyamán a kezdő és középhaladó moderntánc csoportok is színpadra léptek, az utóbbi tagjai ráadásul két szereposztásban is, ugyanis a megtanult koreográfia igen népszerűnek bizonyult a táncosok körében. A kezdő moderntáncosok egy gyönyörű, lírai számot mutattak be, melynek lezárásaként még egy Goethe idézetet is elszavaltak. A középhaladó csoport tagjai pedig egy pörgősebb számmal készültek.

AFK Timi Almaink Tengeren 108

Az ELTE Argentin tangó két műsorszámmal is készült az előadásra. Először az esti órák és az általános testnevelés kurzus résztvevői léptek színpadra egy közös produkció keretében. A táncosoktól egy improvizációs előadást láthattunk, amelynek keretében tanúi lehettünk annak, ahogy ott helyben, a színpadon létrejött egy teljesen egyedi és utánozhatatlan produkció. A tangó egyik legfontosabb alappillére a kölcsönös egymásra figyelés, amit a tanítványok remekül el is sajátítottak az őszi félév alatt és ennek gyümölcsét láthattuk is a színpadon. Később az oktatók is színpadra vittek egy improvizációs táncot. Elsőként egy érzelmes tangót, majd egy ritmusosabb milongát adott elő a két oktató, akik között irigylésre méltó az összhang. A táncukat nézve az embernek megjön a kedve beiratkozni egy tangó kurzusra.

AFK Argentin tango 109

Az ELTE Hip-hop csoportja még csak 3 éve alakult, de máris igen nagy népszerűségnek örvend az egyetemisták körében. Az esti tréningórák résztvevőinek száma a 2019-es indulás óta már körülbelül a háromszorosára nőtt, az általános testnevelés kurzusok pedig már a kezdetek óta igen magas létszámmal futnak. Mindkét csoport produkciója bombaként robbant a színpadon, a nézők végigtombolták a táncokat a résztvevőkkel együtt. A hip-hoposok egy harmadik műsorszámot is bemutattak, amit az újdonsült fellépő csapat tagjai adtak elő. Ez egy korábban már bemutatott koreográfia új köntösbe bújtatott verziója volt.

AFK Rita breathe 114

A szakosztály előadásain visszatérő vendégfellépők az ELTE Néptáncegyüttes tagjai, akik rendszerint vidám, élettel teli produkcióikkal töltik be a színpadot, most sem volt ez másképp. Az együttes tagjai a Kalotaszegi táncok című produkciójukat mutatták be a nézőknek. Pörögtek a szoknyák, repültek a hajfonatok és a levegőbe emelkedtek a csizmák.

AFK Kalotaszegi 120

Az Érdi Torna Club Tánc Szakosztályának tagjai szintén évek óta színesítik előadásukkal a gálaműsorokat. Az est folyamán kétszer is színpadra léptek. Mindkét moderntánc produkciót Tóth-Wéber Edi, az ELTE Moderntánc alapítója, az ELTE-BEAC Tánc szakosztályának korábbi vezetője és a Levendula Kortárs Táncműhely művészeti vezetője koreografálta. A Torna Club fiatal táncosai az évek során gyakorlatilag a szemünk előtt nőttek fel kislányokból fiatal hölgyekké, ez a fejlődés pedig az előadásukon is látszódott.

Az estet a Levendula Kortárs Táncműhely egy-egy produkciója keretezte. A társulat az ELTE Moderntánc versenyző csapatából alakult 2015-ben, azóta pedig rendszeresen részt vesznek különböző versenyeken, fesztiválokon, a tavalyi szezonban pedig már több önálló táncestet is adtak. A gálaműsoron színpadra vitték egy korábbi darabjuknak, a Fúziónak egy részletét, melyet a társulat az ELTE Néptáncegyüttessel közösen alkotott meg. Továbbá a nézők első alkalommal láthatták a társulat legújabb darabját, mely idén ősszel készült el, és az Egység és egyéniség címet viseli. A cím nagyon találó, ugyanis a lányok táncában valóban megvolt az egység, ugyanakkor az egyéniségek is kibontakoztak.

AFK Edi Fuzio 109

Az est zárásaként az oktatóknak szóló köszönetnyilvánítások mellett Simon Gábor, a BEAC igazgatója szólt néhány szót a szakosztály munkájáról, illetve átadott egy kedves ajándékot Tóth-Wéber Edinek, mellyel megköszönte sokéves odaadó munkáját.

Oktatók:

Hastánc: Molnár Ágnes
Moderntánc: Lang Tímea, Bukovics Bianka
Argentin tangó: Hönich Heléna, Balogh András
Hip-hop: Juranits Rita

Fotók: Kalamár Ákos Ferenc

A cikket írta: Gergely Viktória Petra


ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech