Simon Gabor

Simon Gábor: Nincs még egy ilyen rendezvény, mint a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája, megtisztelő ilyen mezőny tagjának lenni

2023. 01. 06.
Simon Gabor

A BEAC által 2010 óta minden évben megrendezett Kárpát-medencei Egyetemek Kupája bekerült a 2022-es év három legjobb szabadidősport-rendezvénye közé. Egyebek mellett az Év Sportolója Gáláról, a KEK győzelmi esélyeiről, riválisokról, múltról, jelenről és jövőbeni tervekről beszélgettünk a klub igazgatójával, Simon Gáborral.

A BEAC nemrégiben óriási elismerésben részesült azzal, hogy a január 9-én tartandó, 65. Év sportolója gála keretein belül a Kárpát-medencei Egyetemek Kupája is ott van a három legjobb között az Év szabadidősport-rendezvénye kategóriában. Milyen esélyeket látsz a díj megnyerésére?

Szervezői oldalról nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen nagy eseményen bekerültünk a három közé. Sokan pályáztak, nagy elismerés egyben dicsőség, hogy ilyen mezőnyben ott lehetünk a dobogón. A KEK mellett a Balaton-átúszás és a Jégpályák Éjszakája nyerheti még meg ezt a díjat. Előbbit a Budapest Sportiroda (BSI) szervezi meg már évek óta. Ez egy nagy rendezvény, többezer résztvevővel – közel negyven éve minden évben lebonyolítják. Az ’Átúszás’ lényegében egy szabadidősportos kihívás, kiváló program, amely rendszeresen és rendszertelenül sportolóknak is egy bakancslistás esemény. Aki valaha is nyaralt a Balatonon annak jó eséllyel megfordult a fejében, hogy átússzon az északiról a déli partra, vagy fordítva. Klassz dolog. A Jégpályák Éjszakája a Magyar Jégkorong Szövetség rendezvénye – amely annyiban hasonlít a KEK-hez, hogy szintén határokon átívelő esemény. Nyitott pályák vannak, ahol lehet jégkorongozni, vagy korcsolyázni, szintén jó kezdeményezés. Főleg, hogy a látvány sportok közül kevés szövetség foglalkozik szabadidősporttal, így külön dícséretes az MJSZ kezdeményezése. Ilyen rendezvények mellé bekerülni a KEK-kel – amely a Balatonátúszáshoz képest egy fiatal rendezvény, nagy megtiszteltetés, komoly elismerés.

Ha jól tudom nektek kellett pályázni.

Így van, ezt a Magyar Sportújságírók Szövetsége írja ki és mi erre készítettünk egy pályázatot. Úgy gondolom szép anyagot sikerült összeraknunk arról, hogy hogyan fejlődött ez az esemény az elmúlt tizenkét-tizenhárom évben. Ezt a beadványunkat bírálta el az MSÚSZ elnöksége.

A BEAC részéről kiket tudnál kiemelni a pályázatot illetően?

A pályázat elkészítésében Simó Szabolcs munkáját mindenképpen kiemelném. Egy nagyon szép anyagot tettek össze Nagy-Kismarci Bencével és Sajben Marcellel közösen.

Említetted, hogy nagy megtiszteltetés egy ilyen mezőny tagjának lenni, de kicsit előreszaladva az időben – milyen eredménnyel lennél elégedett a gálán?

Bár szabadidősportról van szó, a verseny azért itt is megjelenik, valahol ez a sport lényegéből fakad. Biztosan mondhatom, hogy mi is nyerni szeretnénk, de azt gondolom, hogy a legjobb háromba kerültünk remek eredmény. Szól ez magának a rendezvénynek, és annak az elmúlt tizenkét éves munkának, amit a BEAC-ban végeztünk. Az M4 élőben közvetíti az átadót, a KEK-ről megnézhetnek egy bemutató kisfilmet, ami többszázezer emberhez el fog jutni, viszi majd az esemény jo hírét. Szerintem már ez egy óriási dolog – attól függetlenül, hogy hányadik helyen végzünk.

Mit jelent a klub számára, hogy a KEK is ott van a legjobb háromban?

Az ország legjobb sportolói, legnagyobb klubjainak képviselői, a magyar sport teljes vezetése, sőt idén először Novák Katalin köztársasági elnökként, vagy épp Fabio Capello is ott lesznek az Operaházban január 9-én. Olyan szintre kerül ezzel a BEAC, amelyre egy egyetemi sportegyesület életében ritkán kerül sor. Erre nagyon büszkének kell lennünk, sokat jelent egy ilyen elismerés a BEAC-nak.

Ez a díjátadó kizárólag a 2022-es évre vonatkozik, a KEK viszont 2023 márciusában is megrendezésre kerül. Van a klub részéről olyan ambíció, hogy a jövőben is pályázni fog?

Így van, megyünk tovább az eseménnyel – de még egyszer mondom – eredménytől függetlenül ez már így is egy nagy elismerés. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlnénk, hanem ahogy mondtad, szűk két hónap múlva jön a következő, sorban a 14. KEK, amelynek ez a szereplés egyben egy jó reklámja is lehet. Bízom benne, hogy sok sportolónak meghozzuk a kedvét ahhoz, hogy a megszokott tíz sportágban – futóversenyen, fociban, kosárlabdában, röplabdában és minden egyébben – versengjenek egymással. Ennek a nevezési felülete a kekbudapest.hu-n meg fog nyílni hamarosan. Benne van a pakliban, hogy fogunk még – akár a 15 éves évfordulón – pályázni, amennyiben valamit újítunk, vagy úgy gondoljuk, hogy méltóak vagyunk az év szabadidős sporteseménye díjra. De ne szaladjunk ennyire előre. Várjuk meg a hétfőt! Klubvezetőként remélem, hogy lesz az ’Év Sportolója Gáláknak’ BEAC-os érintettje a jövőben is. Az esemény kreatív producere Szabó László, aki korábbi BEAC-elnökségi tag, a labdarúgó szakosztály vezetője és játékosa is egyben, a Paralimpiai Bizottság-, és a Sakkszövetség elnöke, kommunikációs szakember és nagy támogatója klubunknak. Emellett a díjakat idén – részben a nyáron megrendezésre kerülő Atlétikai Világbajnokság kapcsán – fiatal atléták fogják átadni és köztük ott lesz Haracsek Hanna is, aki a BEAC utánpótláskorú futója.

Hogy látod, mekkora utat tett meg a rendezvény? Honnan indult és jelenleg hol tart?

Óriási utat tett meg a KEK, mert egy hallgatói kezdeményezésből, egy párszáz fős Kárpát-medencei focikupából lett egy 1500 fős esemény. Amikor elkezdtük, nem gondoltuk volna, hogy ezt fogjuk csinálni tíz év múlva is. Ugyanakkor a résztvevők száma megtizenötszöröződött, a sportágaké pedig megtízszereződött. Komoly támogatókat tudhatunk magunk mellett. Szakmai partnerünk a Ferencvárosi Torna Club, de voltak már az esemény fővédnökei többek között államtitkárok, országgyűlési képviselők, vagy az MLSZ elnöke és a házelnök is. Legutóbb a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta reklámozta KEK-et, de Hajnal Tamás, Pászka Lóránt vagy épp Kazi Tamás is volt már a rendezvény arca. Sok olyan embert tudtunk az ügy mellé állítani, akikre nagyon büszkék vagyunk. Ám emellett talán a legbüszkébbek még is arra vagyunk, hogy 2010 óta töretlenül, még mindig vannak olyan hallgatók Kolozsvárott, Beregszászon, Csíkszeredában, a Vajdaságban, a Felvidéken, Budapesten, illetve vidéki egyetemeken is, akiknek fontos az, hogy március első hétvégéjén eljöjjenek és részt vegyenek az eseményen – nélkülük ennek nem lenne semmi értelme. Az pedig öröm, hogy vannak olyan támogatók, akik lehetővé teszik, hogy évről évre ezt meg tudjuk szervezni. Fontos eseménye ez az ELTE-nek és az NKE-nek, a BEAC-nak, sőt úgy gondolom, a magyar sportnak is. A mostani helyezés ezt támasztja alá és ennek közeledik most az ünnepe az Operaházban.

Milyen jövőbeni célok lehetnek a BEAC előtt e tekintetben? Hol lehet a KEK tetőpontja?

A jövőt tekintve a rendezvény a fenntartása és működtetése lenne fontos. Örülnék neki, ha mondjuk 50 év múlva is még létezne ez az esemény valamilyen formában. Ennek kulcsa, hogy mindig megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik ebben szívesen részt vennének. Olyanokat, akik akár önkéntesként is hajlandóak lennének két hónapot dolgozni a KEK előkészítésében, vagy akik a jótékonysági programban segíteni tudnak. Szeretnénk új sportágakat és szponzorokat is bevonni, ezáltal a résztvevők létszámát is növelni. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az ELTE támogatásának megtartása szintén hasonlóan fontos feladat a számunkra.

Mit tartasz a KEK igazi erősségének?

Nincs még egy ilyen rendezvény. Hiánypótló eseményként indult, és a mai napig nincs olyan esemény a Kárpát-medencei és a hazai sportági palettán, amely szól az egyetemistáknak is – illetve a futóverseny, illetve az Alumni öregdiák-kupák által – olyanoknak is, akik már nem járnak az egyetemre és több sportágban egyszerre, egy időben megszólítja a magyarországi és a határon túl élő fiatalokat, ezáltal pedig nyújt egy rendszeres találkozási lehetőséget. Számos futóverseny, túra vagy amatőr focikupa van – amelyen persze részt vehetnek külhoni magyarok is – de egyetlen egy sincs a KEK-en kívül, amely kifejezetten a Kárpát-medence magyarságát szólítaná meg, ez egyedülálló.

Szerző: Kungli Dávid

ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech