Atletika1

Sikeres magyar szereplés a junior Mezei Eb-n!

2010. 12. 15.
Atletika1

A száznégy egyéni indulóval és tizenhét csapattal elrajtoló 17. Mezei futó Európa Bajnokságon a magyar juniorcsapat sorai között Csere Gáspárral, a BEAC atlétika szakosztályának sportolójával Belgium mögött egy ponttal lemaradva a 9. helyezést érte el, melyet a szakszövetség biztató eredményként értékelt…

A magyar juniorok a táv harmadik harmadában jól küzdve érték el a figyelemre méltó helyezést/156 p. Ffi junior 6170 m/ 8. Szabó Sándor 18:23 - 40. Gregor László 19:05 - 48. Szalai Benjamin 19:10 – 60. Csere Gáspár 19:18 / 90. Szaniszló Barna 20:16 p.

Csere Gáspár számára személy szerint is nagyon emlékezetes volt a verseny. „Eredményes szereplés, izgalmas utazás, jó hangulat” – foglalta össze sportolónk első benyomásait röviden.

„A verseny már önmagában is nagy motivációt nyújtott számomra, ami a jövőre nézve elengedhetetlen, hiszen a Portugáliában megrendezett Mezei EB sportkarrierem eddigi legmeghatározóbb élményei közé tartozik. Fizikai és szellemi felkészültségem megfelelő volt, de azért egy kicsit izgultam a verseny előtt. A fokozódó rutinom, és hogy eddig nemzetközi szerepléseimhez (Duatlon EB 2009, 2010) képest kevésbé voltam feszült a rajt előtt, jelentősen segített a jó eredmény elérésében. A középmezőnybe való bekerülést tűztem ki célul, ezt sikerült is megvalósítanom. A pálya nagyon izgalmas volt, igazi mezei terep nehezítette az atléták dolgát: emelkedők, lejtők, éles kanyarok, épített buckák és árkok göröngyös mezei talajjal. A futás során az előre megtervezett taktikámat követettem. Óvatosan, mértékletesen futottam az elején, majd a táv felétől kezdtem el feljebb jönni a mezőnyben.”

Csere Gáspár a rendkívül erős mezőnyben elért 60. helyét pozitívan értékelte, és úgy érzi, sikerült kihoznia magából a maximumot. „A rajt a verseny legemlékezetesebb momentuma volt, igaz nekem nem a legjobban sikerült érvényesülnöm. A mezőny végén, valahol a 80. hely környékén kezdtem el futni, de ez kicsit sem zavart, mert így is elég gyors, közel három perces tempót kellett követni. Az első két rövidebb kör után kezdtem el előzgetni a versenyzőket, majd az utolsó kör előtt értem fel a 60. hely környékére, ahonnan viszont már nem kerültem előrébb. Az utolsó egy kilométer már a túlélésért és a pozíció megtartásáért ment. Nagyon elfáradtam a végére, de hajrázni még azért tudtam a célegyenesben.”

A magyar junior csapat nagyszerű teljesítménnyel a 9. helyen zárta a nagyon erős mezőnnyel elrajtoló versenyt, mellyel jelentős futónemzeteket is maga mögé utasított.
„A csapateredményen még mi magunk is nagyon meglepődtünk, hiszen nem számítottunk rá, hogy az első tíz ország közé kerülhetünk. Nagyon sokat köszönhetünk Szabó Sándornak, aki egyéniben a 8. lett! A csapateredményünk igazán szép teljesítmény, hiszen olyan országokat győztünk le, mint Olaszország, Németország, vagy Törökország. Nagyon örülök a sikereknek, élményeknek! Jó dolog azt érezni, hogy nem hiába futok nap, mint nap! Köszönöm edzőmnek, Szabó Imrének, a BEAC-nak, az ELTE-nek és mindenkinek, aki segített!”

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech