20160506 megnyito 034 1920x1272

Rehabilitálta elfeledett olimpiai bajnokát a BEAC

2016. 05. 09.
20160506 megnyito 034 1920x1272

Nagyszabású rendezvénnyel készült az ELTE és a BEAC a magyar sport napjára: rehabilitálták az olimpiai bajnokaink listájából disszidálása miatt eddig kimaradó Hámori Jenőt, és megnyitották a „BEAC – Az elsők” című sporttörténeti kiállítást.

Május 6-án a Magyar Sport Napja és az egyetemi Pázmány-nap alkalmából az ELTE könyvtárának épületében, az ELTE és a BEAC szervezésében, ünnepélyes keretek között megnyílt a “BEAC – Az elsők” sporttörténeti kiállítás. Az ünnepségen Hámori Jenő, 1956-os olimpiai bajnok rehabilitálására is sor került, ugyanis a forradalom utáni disszidálása miatt neve egészen mostanáig hiányzott a BEAC büszkeségfaláról.

A megnyitó elején dr. Mezey Barna, az ELTE rektora, a kiállítás fővédnöke beszédében kiemelte: “A sport találkozik azzal a hitvallással, amit az egyetem is képvisel, vagyis a minőséggel. Az ELTE és a BEAC elválaszthatatlanok egymástól. Nincs egyetemi sport a BEAC nélkül, és nincs BEAC az ELTE nélkül.”

Dr. Mezey Barna

A rektor úgy fogalmazott: "A kiállítás az egyetem és a klub közös történetének legszebb és legérdekesebb pillanatait eleveníti fel. Ezzel szeretnénk csatlakozni azokhoz a sportegyesületekhez, amelyek méltó módon kívánnak megemlékezni kiemelkedő sportolóikról, vezetőikről. Célunk megőrizni az általuk felépített közösség hagyományait és örökségét” – mondta Mezey.

Dr. Karácsony András, a BEAC elnöke arról beszélt, hogy “az 1898-ban alapított BEAC a kezdetektől úttörő szerepet játszott a magyar sportéletben, a 20. század elején pedig a magyar sport fejlődésének egyik fontos szereplőjévé vált”. Hozzátette: vezetői, tagjai több sportág meghonosításában és népszerűsítésében is az élen jártak, munkásságuk példát mutatott a később megalakuló egyetemi sportegyesületek számára is.

“A tablókon látható hősök a mai egyetemisták, így a Rióba utazó sportolók számára is példaképek lehetnek” – mondta a klubelnök.

Kozmann György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta: “A tanulás és a sport szorosan összefügg, hiszen mindkettőben fontos az előrelépés, a fejlődés, a legjobbá válás vágya. A kiállításon látható sportolók bizonyították, hogy a tanulás és a sport összeegyeztethető, mindkettőben csúcsra lehet jutni.”

Dr. Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, a kiállítás védnöke kiemelte, hogy a kerület és a klub már 115 éve áll szoros kapcsolatban: „Újbuda és a BEAC sportélete a lágymányosi sporttelep 1901-es átadása óta egészíti ki egymást. Ma is mindent megteszünk azért – részben állami segítséggel, részben a társasági adó felhasználásával –, hogy intézményeinket fejleszteni tudjuk, és helyt tudjunk adni azon sportágaknak, melyekben fiataljaink kiváló eredményeket érnek el. Ennek köszönhetően a BEAC női és a MAFC férfi kosárlabdacsapata is az élvonalban szerepel, és hogy teljes legyen a kép, az orvosi egyetem vízilabda csapata is példát mutat a fiatal generációk számára.”

Dr. Hoffmann Tamás

Ezt követően köszöntötték az ELTE és a BEAC riói olimpikonjait: Kapás Boglárka úszót, valamint Staicu Simona, Csere Gáspár, és Srp Miklós atlétát. Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke köszönetét fejezte ki, amiért az ELTE és a BEAC a jelenleg Madeirán versenyző Illés Fanni paralimpikon úszóról sem feledkezett meg.

Kapás Boglárka, Staicu Simona, Csere Gáspár, Srp Miklós, dr. Mezey Barna, dr. Karácsony András, Szabó László

Az esemény keretében rehabilitálták Hámori Jenőt, a BEAC 1956-ban kardcsapatban olimpiai bajnok vívóját. A politikailag elfeledett egykori kitűnő sportoló a hat BEAC-os olimpiai aranyéremből az ötödiket szerezte, ám neve hatvan éven keresztül hiányzott a klub dicsőségtáblájáról.

A 82 éves Hámori sporttársa, Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó felidézte a kardvívóról őrzött emlékeit, örömmel mondta, hogy személyesen láthatta azt a vívótermet, amit New Orleans-ban Hámori létrehozott.

Sákovicsné Dömölky Lídia

Ezt követően Hámori Jenő, dr. Karácsony András BEAC-elnök, és Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója leleplezték azt a márványtáblát, amelyen az olimpiai bajnokok között már Hámori neve is szerepel, és amely az ELTE Bogdánfy úti sporttelepén a régi helyére kerülhet.

“Még ha a BEAC el is feledkezett rólam, én sosem felejtettem el a BEAC-ot, az ELTE-t és a magyarságomat” – mondta Hámori Jenő, majd beszélt arról, hogy a melbourne-i olimpia után Amerikában telepedett le, a New Orleans-i Tulane Egyetem orvosi karának biokémia professzora lett.

Simon Gábor, Karácsony András és Hámori Jenő leleplezték a BEAC új dicsőségfalát

“1962-ben jöttem először haza, azóta minden nyáron hazalátogatok. Két lányom is vívó lett, folytatták a családi hagyományt” – mondta Hámori Jenő, aki 2003-tól az ELTE-n vendégprofesszorként előadásokat tartott.

Hámori Jenő

Végül Simon Gábor, a BEAC ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy az egyetemi sport fényes korszakai azokhoz az időkhöz köthetők, amikor az egyetem és a BEAC szoros együttműködésben, egy közös célért küzdött és ez ma sincs másképp. „Örömmel jelenthetem, hogy a BEAC és az ELTE, Dr. Scheuer Gyula Kancellár úr támogatásával a közeljövőben fejleszteni kívánja a lágymányosi sporttelepét és az egyetemi sportinfrastruktúrát. Sor kerül a Bogdánfy úti sportcsarnok teljes körű felújítására, valamint jelenlegi kiszolgáló épület elbontására és egy új, korszerű, több sportágat és az oktatást kiszolgáló sportközpont építésére.”

A vándorkiállítás az alábbi helyszíneken lesz megtekinthető:

2016. május – ELTE Egyetemi Könyvtár
2016 nyara – Magyar Olimpiai és Sportmúzeum
2016. szeptember – Albertfalvai Közösségi Ház/Etele Helytörténeti Gyűjtemény
2016 őszétől – az ELTE campusai

– MTI –

– beac.hu –

fotók: Hajdu Tamara (ELTE Online)

Also available in English.
ELTE ELTE HÖK ELTE KK ELTE Online JOMA MEFS Újbuda Sport Újbuda kerületi önkormányzata ESN ELTE Sport Kft. ELTE Alumni BGA NEA Biotech